ΛΑΡΙΣΑ: Έδιωξαν κοριτσάκι από βρεφονηπιακό σταθμό επειδή είχε διαβήτη

Ερωτηματικά και οργή προκαλεί η άρνηση των υπευθύνων βρεφονηπιακού σταθμού να δεχτούν ένα κοριτσάκι 2,5 ετών που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Βρεφονηπιακός Σταθμός
Βρεφονηπιακός Σταθμός
Ερωτηματικά και οργή προκαλεί η άρνηση των υπευθύνων βρεφονηπιακού σταθμού στη Λάρισα να δεχτούν ένα κοριτσάκι 2,5 ετών που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Μπορεί αρχικά η αίτηση των γονέων του κοριτσιού να έγινε δεκτή όμως στη συνέχεια οι ίδιοι ενημερώθηκαν ότι το παιδί δεν μπορεί να πάει εκεί τελικά, εξαιτίας του θέματος υγείας που είχε.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Βήμα», ο πατέρας του κοριτσιού αναφέρει: «Μας βγήκε σε καλό αυτό που έγινε γιατί αν μας είχαν απορρίψει από την αρχή θα νομίζαμε ότι δεν τηρούσαμε τα κοινωνικά κριτήρια. Αν και προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στη διευθύντρια του σταθμού ότι η διαχείριση του διαβήτη δεν είναι κάτι δύσκολο και προσφερθήκαμε να τους παρέχουμε την οποιαδήποτε υποστήριξη και εκπαίδευση, δεν εισακουστήκαμε, παρότι δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να απορρίπτει τα παιδιά με διαβήτη από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς».
Λύση στο θέμα δεν βρέθηκε ούτε και στη συνάντηση που έγινε παρουσία του αντιδημάρχου, Δημήτρη Δεληγιάννη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τελευταίου, «αυτό συνέβη μετά και από εισήγηση της ειδικής παιδιάτρου των παιδικών σταθμών της πόλης μας, καθώς σύμφωνα και με τη νομοθεσία και με τον κανονισμό λειτουργίας των βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών του Δήμου Λαρισαίων υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα «στην υγεία του παιδιού που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον σταθμό».
Οι συνθήκες είναι δεδομένες και ενέχουν κινδύνους για την υγεία του παιδιού: Κατ’ αρχήν η ηλικία του παιδιού (μόλις 2,5 χρόνων) και η συνέπεια αυτού αδυναμία πλήρους επικοινωνίας του με το περιβάλλον στην περίπτωση υπογλυκαιμικού επεισοδίου. Και αυτό σε συνδυασμό με τις αντικειμενικές συνθήκες λειτουργίας των παιδικών σταθμών του δήμου μας (ένας παιδαγωγός με 25 νήπια και μη ύπαρξη νοσηλευτικού προσωπικού που οφείλει εδώ να είναι παρόν στον χώρο)».
Όπως συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Δεληγιάννης, «η άρνηση εγγραφής του συγκεκριμένου παιδιού, μόλις 2,5 χρόνων, σε καμία περίπτωση δεν αφορά το σύνολο των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη. Αφορά τη συγκεκριμένη ηλικία σε συνδυασμό με τη μη δυνατότητα ύπαρξης στον ίδιο χώρο εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα, και για την ακόμη πληρέστερη αντιμετώπιση του περιστατικού, ζητήθηκε να υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στην παιδίατρο των παιδικών σταθμών με την παιδίατρο που το παρακολουθεί. Η εισήγηση για άλλη μια φορά της παιδιάτρου των παιδικών σταθμών στην οποία υπήρχε και η σύμφωνη γνώμη της παιδιάτρου της οικογένειας ήταν αρνητική με δεδομένες πάντα τις παραπάνω συγκεκριμένες συνθήκες. Οφείλαμε λοιπόν να σεβαστούμε την ιατρική γνώμη. Ανεξάρτητα από την όποια βούληση του καθενός μας».
Το κοριτσάκι τελικά βρίσκεται σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό της πόλης, όπου τη δέχθηκαν αμέσως χωρίς η πάθησή της να μπαίνει εμπόδιο. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου νέων Ελλήνων διαβητικών, Ρούλα Λάγιου, δεν είναι το μοναδικό αντίστοιχο περιστατικό.
πηγή: goneis.info
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ελαφρύνσεις για το κόστος των φαρμάκων σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας
Περισσότερα

Μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας, ποιός όμως θα πληρώσει τη "νύφη";

Αλλαγές στις τιµές των φαρµάκων αλλά και στη συµµετοχή των ασθενών ετοιµάζεται να δηµοσιοποιήσει το προσεχές διάστηµα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειµένου να ελαφρύνει τις τσέπες των Ελλήνων ασθενών.  Τα τελευταία χρόνια…