Το μητρικό γάλα προστατεύει και από το Διαβήτη

Νέα μελέτη δείχνει πως τα βλαστοκύτταρα που υπάρχουν μέσα στο μητρικό γάλα προστατεύουν τον παιδικό οργανισμό και από ασθένειες σαν τον ΣΔ.  
Θηλασμός
Θηλασμός
Τη σημασία του θηλασμού τονίζει μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την ομογενή Φωτεινή Χασιώτου. Η μελέτη δείχνει  ότι το μητρικό γάλα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του σώματος των παιδιών, καθώς περιέχει βλαστοκύτταρα, που όχι μόνο περνούν στον παιδικό οργανισμό, αλλά επιπλέον τον επηρεάζουν άμεσα προστατεύοντάς τον από ασθένειες, όπως ο διαβήτης και το Πάρκινσον.
Η επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Χημείας και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ, κυρία Φωτεινή Χασιώτου, ανήκει στην ερευνητική ομάδα Χάρτμαν για τον Ανθρώπινο Θηλασμό και είναι επικεφαλής ομάδας που ερευνά ένα από τα σημαντικότερα μεταβολικά όργανα του σώματος, τον μαστό και το φυσικό «προϊόν που παράγει κάνοντας ένα «δώρο ζωής» στη γυναίκα αλλά και στο βρέφος της. Και η έρευνα έφερε τώρα στο φως μια άλλη άγνωστη πτυχή του «πολυπρόσωπου» αυτού οργάνου.
Η Δρ Χασιώτου αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, για να ενταχθεί στη συνέχεια στην ομάδα Χάρτμαν. Η τελευταία της μελέτη πραγματοποιήθηκε επίσης στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.
Σύμφωνα με το «New Scientist», το συμπέρασμα της μελέτης είναι πολύ σημαντικό, επειδή τα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να αναγεννιούνται και να μετατρέπονται σε οποιονδήποτε ιστό του ανθρώπινου σώματος, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται για θεραπευτική χρήση σε πολλές ασθένειες. Μάλιστα πριν από επτά χρόνια διαπιστώθηκε ότι το μητρικό γάλα περιέχει έναν τύπο βλαστοκυττάρων, όμως οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν αν είναι χρήσιμος για τα βρέφη ή αν απλώς περνούν σε αυτά από τον οργανισμό της μητέρας.
Κατά τη νέα μελέτη, οι ερευνητές με επικεφαλής τη Φωτεινή Χασιώτου, δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που έφεραν στον οργανισμό τους ένα γονίδιο, που τους έδινε ένα κόκκινο φως υποδεικνύοντας την ύπαρξη συγκεκριμένων κυττάρων. Οταν τα θηλυκά ποντίκια γέννησαν, οι ερευνητές τούς έδωσαν να θηλάσουν άλλα μικρά, οι μητέρες των οποίων δεν έφεραν το γονίδιο αυτό. Ετσι, αν εμφάνιζαν στον οργανισμό τους τα παραπάνω κύτταρα, οι επιστήμονες θα γνώριζαν ότι πέρασαν μέσω του μητρικού γάλακτος.
Οπως διαπιστώθηκε μετά την ενηλικίωση των ποντικιών, τα βλαστοκύτταρα αυτά όχι μόνο είχαν περάσει στον οργανισμό τους, αλλά επιπλέον βρίσκονταν στο αίμα τους και σε πολλούς ιστούς, όπως ο εγκέφαλος, ο θύμος αδένας, το πάγκρεας, το συκώτι και οι νεφροί. Ορισμένα μάλιστα παρήγαγαν σημαντικές πρωτεΐνες, όπως η ινσουλίνη, η έλλειψη της οποίας προκαλεί διαβήτη.
Προς τις υποψήφιες μαμάδες: Ρίξτε μια ματιά και εδώ, στο ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Υγείας για την αξία του θηλασμού.
Πηγή: imerisia.gr
Total
39
Shares
Σχετικά άρθρα