Γίνεται οι υδατάνθρακες να μην επηρεάσουν το ζάχαρο;

Ο συνδυασμός και η σειρά κατανάλωσης των τροφών φαίνεται ότι παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care.
Γίνεται οι υδατάνθρακες να μην επηρεάσουν το ζάχαρο; - Glykouli.Gr

Ο συνδυασμός των τροφών φαίνεται ότι παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care.

Η μελέτη έδειξε ότι υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2 αισθάνθηκαν καλύτερα μετά από ένα γεύμα στο οποίο κατανάλωσαν πρώτα λαχανικά ή πρωτεΐνες και στο τέλος υδατάνθρακες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν καταναλώσουμε πρώτα μπρόκολο και κοτόπουλο, πριν φάμε ψωμί και πιούμε κάποιο χυμό φρούτων, θα έχουμε χαμηλότερη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μας τις επόμενες δύο ώρες, σε σύγκριση με την κατανάλωση των ίδιων τροφίμων με την αντίστροφη σειρά όμως.
Σχεδόν 29 εκατομμύρια Αμερικανοί – περίπου 9% του πληθυσμού των ΗΠΑ – έχουν διαβήτη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ενώ περίπου το 30% των ανθρώπων είναι αδιάγνωστοι.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από τη χρονική κατανάλωση υδατανθράκων κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, αντί απλά να αποφεύγουν ορισμένες τροφές.
Οι συμμετέχοντες έμειναν νηστικοί για 12 ώρες τη νύχτα πριν από την κατανάλωση ενός γεύματος 628 θερμίδων με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. Επί μια εβδομάδα, πρώτα κατανάλωναν υδατάνθρακες (ψωμί πατάτες και χυμό πορτοκάλι). Στη συνέχεια έτρωγαν ψητό κοτόπουλο χωρίς πέτσα, μια μικρή σαλάτα και βουτυρωμένο μπρόκολο μαγειρεμένο στον ατμό για 15 λεπτά.
Οι συμμετέχοντες έτρωγαν το ίδιο φαγητό μια εβδομάδα αργότερα, αλλά η σειρά των τροφίμων αντιστράφηκε, με τη σαλάτα και το μπρόκολο να τρώγονται πρώτα και στη συνέχεια το κοτόπουλο και τέλος τους υδατάνθρακες.
Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα αίματος πριν από τα γεύματα καθώς και 30, 60 και 120 λεπτά αργότερα.
Όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν λαχανικά και πρωτεΐνες πρώτα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ήταν περίπου 29% χαμηλότερα 30 λεπτά μετά την έναρξη του γεύματος, σε σύγκριση με όταν έτρωγαν πρώτα τους υδατάνθρακες. Στα 60 και 120 λεπτά αφού οι συμμετέχοντες άρχισαν να τρώνε, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ήταν 37% και 17% χαμηλότερα, αντίστοιχα, σε σύγκριση με όταν οι υδατάνθρακες καταναλώθηκαν πρώτοι.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κολλέγιο Γουάιλ Κορνέλ της Νέας Υόρκης και συμμετείχαν 11 άτομα, τα οποία ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Πηγή: www.life2day.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
cibo
Περισσότερα

Οι φυτικές ίνες «θωρακίζουν» τους εφήβους

Oι έφηβοι που καταναλώνουν συχνά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως π.χ. λαχανικά, μαύρο ψωμί ή άλλα προϊόντα ολικής άλεσης, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.