Σοβαρές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης για τους ανθρώπους με διαβήτη

«Εκπτώσεις» στη διατροφή των ανθρώπων με διαβήτη, ελλιπή ενημέρωση, αλλά και μειωμένες θεραπείες που επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση της υγείας τους, έδειξε έρευνα που έγινε από νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς της ΕΠΑΣ Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, πάνω στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο 6o Συνέδριο της Εταιρίας Φροντίδας Υγείας και Εκπαίδευσης, που αφορούσε σημαντικά ιατρικά θέματα και ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στο Βόλο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η συρρίκνωση της υγειονομικής δαπάνης την τελευταία διετία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχει υποβαθμίσει το επίπεδο υγείας και την πρόσβαση των χρόνιων πασχόντων στις υπηρεσίες υγείας -σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 30%.
Με βάση τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν σε διαβητικούς του Βόλου, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, όπως είναι οι αλλαγές προς το χειρότερο στη διατροφή τους, με φθηνά, λιπαρά τρόφιμα. Επίσης, πολλά παιδιά με διαβήτη τύπου Ι που χρησιμοποιούν αντλία ινσουλίνης παρουσίασαν μόλυνση ή κετοξέωση -ενώ κάποιοι ασθενείς με αντλία επέστρεψαν στη θεραπεία με ενέσεις. Χαρακτηριστική είναι επίσης η απορρύθμιση των ανασφάλιστων ασθενών λόγω της διαφορετικής ινσουλίνης που προμηθεύονται από τα νοσοκομεία ή τα κοινωνικά ιατρεία.
Η αντιδιαβητική αγωγή είναι ιδιαίτερα δαπανηρή για όλους στην παρούσα περίοδο, λόγω της οικονομικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων: να σημειώσουμε πως οι ασφαλισμένοι ασθενείς χρειάζεται να πληρώνουν συμμετοχή (10%) στην ινσουλίνη και 25% στα αναλώσιμα υλικά, τα οποία μάλιστα δεν χορηγούνται ανά μήνα, αλλά ανά τρίμηνο.
Πανελλαδικά, οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, και αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% του συνολικού πληθυσμού -ενώ παγκοσμίως, ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια.
Είναι πρωταρχικής σημασίας η εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης παθήσεων: αποτελούν το κλειδί για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και αναγκαία προϋπόθεση για τη ρύθμιση της νόσου, ώστε να αποτραπούν ή να καθυστερήσουν οι επιπλοκές.
Πηγή: taxydromos.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
οικονομική κρίση
Περισσότερα

Η κρίση συνεχίζεται στον τομέα του φαρμάκου. Ο ΣΦΕΕ αναφέρει μείωση πάνω από 60% της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Δραματική μείωση πάνω από 60% της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, με άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες της χώρας είχαν τα…