Πες μου την ομάδα αίματός σου, να σου πω αν θα εμφανίσεις διαβήτη!

ομάδα αίματος
ομάδα αίματος

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Diabetologia» καταδεικνύει ότι ο ατομικός κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ σχετίζεται –και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό- με την ομάδα αίματος.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η επιστημονική ομάδα από το Κέντρο Επιδημιολογικής Έρευνας και Πληθυσμιακής Υγείας INSERM, στην Γαλλία, εξέτασε στοιχεία από περισσότερες από 80.000 γυναίκες, την περίοδο 1990-2008, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου ΙΙ εξαρτάται από την ομάδα αίματος.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος ήταν κατά 35% αυξημένος για την ομάδα Β (R+), συγκριτικά με την ομάδα Ο (R–).
Αναλυτικά, συγκριτικά με τις γυναίκες με ομάδα αίματος Ο, αυτές με ομάδα αίματος Α έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, και εκείνες με ομάδα Β 21% πιο πολλές. Ενώ η ομάδα ΑΒ αυξάνει κατά 17% τον κίνδυνο. Από μόνο του το ρέζους, αρνητικό ή θετικό δεν αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.
Ωστόσο, συγκριτικά με τις γυναίκες με ομάδα αίματος Ο (R–), εκείνες με Β (R+) είχαν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη κατά 35%, και ακολουθούσαν με 26% η ομάδα AB+, με 22% η ομάδα A- και με 17% η ομάδα A+.
«Η μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι συγκεκριμένες ομάδες αίματος σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό, αν και πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, η ομάδα ABO ενδεχομένως να επηρεάζει τους δείκτες φλεγμονής ή το ενδοθήλιο. Επίσης, σχετίζεται με διάφορα μόρια γνωστά για τη σχέση τους με τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Πρόσφατη μελέτη εξάλλου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ομάδα ABO είναι παράγοντας που καθορίζει την συνολική μικροβιακή σύσταση του εντέρου, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τον μεταβολισμό και άρα μπορεί να συνδέεται με τον διαβήτη», εξηγεί ο Δρ Φατζεράτζι που συμμετείχε στη μελέτη.
Παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει την ομάδα αίματος με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ωστόσο ελάχιστα έχει μελετηθεί η σχέση του αίματος με τον διαβήτη.
Πηγή: onmed.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Ευχάριστα νέα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εμβληματικό περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Περισσότερα

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιάς και νεφρών για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Ευχάριστα νέα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εμβληματικό περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.