Μια νέα αμερικανική έρευνα αποδεικνύει πως η παχυσαρκία δε συνδέεται πάντα με κακή υγεία.
Συγκεκριμένα, Αμερικανοί επιστήμονες ζήτησαν από 20 παχύσαρκους ανθρώπους να λαμβάνουν περισσότερη τροφή επί πολλούς μήνες, και ανακάλυψαν ότι περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς εξακολουθούσε να διατηρεί την καλή του υγεία, παρότι πήρε επιπλέον κιλά.
Η έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στις 2 Ιανουαρίου στο περιοδικό «Journal of Clinical Investigation», έγινε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, στο Σεντ Λούις του Μιζούρι.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα να λαμβάνουν καθημερινά επιπλέον 1.000 θερμίδες, τρώγοντας κυρίως σε ταχυφαγεία, με στόχο να αυξήσουν κατά 6% το βάρος τους.
«Δεν είναι εύκολο. Είναι εξίσου δύσκολο να πάρεις βάρος, όσο είναι να χάσεις» εξήγησε η Ελίζα Φαμπρίνι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής και βασική συντάκτρια της έρευνας.
Όσοι από τους συμμετέχοντες δεν υπέφεραν από ασθένειες σχετικές με την παχυσαρκία, όπως προβλήματα στην παραγωγή ινσουλίνης, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένο λίπος στο συκώτι, εξακολουθούσαν να μην παρουσιάζουν προβλήματα αφού πήραν επτά κιλά, σύμφωνα με την έρευνα.
Τα αποτελέσματα συνάδουν με τα όσα έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες στον γενικότερο πληθυσμό: περίπου το ένα τέταρτο των παχύσαρκων ατόμων δεν υποφέρουν από επιπλοκές που μπορούν να τους προκαλέσουν καρδιακή κρίση, εγκεφαλικό ή να τους δημιουργήσουν διαβήτη.
Όμως η κατάσταση της υγείας όσων είχαν ήδη προβλήματα υγείας πριν από τη λήψη επιπλέον βάρους επιδεινώθηκε.
Μετά τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατανόησαν καλύτερα πώς να ξεχωρίζουν τους παχύσαρκους που είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας.
«Μια άλλη διαφορά αφορά στη γενετική λειτουργία του λιπώδους ιστού» επισημαίνεται στην έρευνα, η οποία έδειξε ότι οι παχύσαρκοι με κανονικό μεταβολισμό έχουν περισσότερα γονίδια που ρυθμίζουν το λίπος τους.
Πάντως, θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να καθοριστεί για ποιο λόγο κάποιοι παχύσαρκοι είναι πιο επιρρεπείς στα προβλήματα υγείας.
«Είναι γενετικοί λόγοι, μια ιδιαίτερη δίαιτα, η σωματική δραστηριότητα, η σωματική υγεία ή τα μικρόβια;» διερωτήθηκε ο Σάμιουελ Κλάιν, διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον.
Πηγή: zougla.gr
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης και γρίπη: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε
Η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας και προσβάλει όλους τους ανθρώπους, χωρίς εξαίρεση. Όσοι, όμως, έχουν…
Βγαίνοντας από την ντουλάπα δυο φορές: Είμαι ομοφυλόφιλος και διαβητικός!
Θυμάμαι την πρώτη φορά που διέκοψα το σεξ λόγω του διαβήτη. Ήμουν 20 χρονών και ζούσα σε πανεπιστημιούπολη…
Παγωμένος ώμος: τρόποι αντιμετώπισης
Αν δεν σας είναι εύκολο να φτάσετε με το χέρι σας πίσω από των ώμο σας, αν δυσκολεύεστε…
25 Πράγματα που μόνο κάποιος με διαβήτη θα καταλάβει!
Η ζωή με το διαβήτη είναι σίγουρα δουλειά πλήρους απασχόλησης, αλλά με λίγο χιούμορ -και πολλά αναλώσιμα- μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη!