Συμβουλές για τη διαχείριση του διαβήτη από την…. ειδικό! Μητέρα παίρνει συνέντευξη από την κόρη της με διαβήτη τύπου 1

Συμβουλές για τη διαχείριση του διαβήτη από την.... ειδικό! Μητέρα παίρνει συνέντευξη από την κόρη της με διαβήτη τύπου 1
Συμβουλές για τη διαχείριση του διαβήτη από την…. ειδικό! Μητέρα παίρνει συνέντευξη από την κόρη της με διαβήτη τύπου 1

Η Jen παίρνει συνέντευξη από την κόρη της, η οποία πρόσφατα έκλεισε 11 χρόνια με διαβήτη τύπου 1. Με την ευκαιρία της «επετείου» η Jen, που διατηρεί blog στην ιστοσελίδα T1 Everyday Magic, συνομιλεί με την κόρη της σχετικά με την μέχρι τώρα πορεία τους, τις εμπειρίες τους και όλα αυτά που θα ήθελαν να γνώριζαν νωρίτερα σχετικά με το διαβήτη τύπου 1.
Η Kaitlyn βρίσκεται στην διαδικασία επιλογής επαγγέλματος και έχει δηλώσει ότι θέλει να γίνει νοσηλεύτρια που θα μπορεί να εκπαιδεύει σχετικά με το διαβήτη. Έτσι, έχει αρχίσει να προσεγγίζει άλλους ανθρώπους και έχει την έντονη επιθυμία να βοηθά οικογένειες με άτομα που μόλις έχουν διαγνωστεί.
Η πορεία του κάθε ατόμου με διαβήτη τύπου 1 είναι ξεχωριστή, όμως στο άρθρο αυτό ελπίζουμε να βρείτε στοιχεία που θα σας βοηθήσουν.

Έχοντας ζήσει 11 χρόνια με διαβήτη τύπου 1, τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που έχει μόλις διαγνωστεί;

Πρώτα απ’ όλα, θα έλεγα να μην φοβούνται τους καινούριους περιορισμούς, αλλά να τους κατακτήσουν! Να προσέχουν με επιμέλεια την υγεία τους και να μην ξεχνούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι μπορούν να κάνουν όλοι οι άλλοι.

Ποια πράγματα από αυτά που είχες να αντιμετωπίσεις σε δυσκόλεψαν περισσότερο;

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που συνοδεύουν τον διαβήτη τύπου 1 και με δυσκόλεψαν. Πραγματικά πιστεύω ότι ένα από τα χειρότερα ήταν να μην υπολογίζω σωστά πόση γλυκόζη ή πόση ινσουλίνη χρειάζομαι, και να πρέπει να αντιμετωπίσω τα αποτελέσματα των λάθος υπολογισμών μετά από ώρες, ή όταν ξεχνούσα τη βαθμονόμιση ενός νέου αισθητήρα. Μετά έλεγα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να τα ξέρω καλύτερα αυτά τα πράγματα.

Τι θα ήθελες να είχες κάνει διαφορετικά μέσα στα 11 χρόνια που ζεις με διαβήτη τύπου 1;

Εύχομαι να είχα μάθει να ανταποκρίνομαι γρηγορότερα στα νούμερα που έβλεπα, να ήμουν καλύτερη με τη βαθμονόμιση, και να ήμουν πιο ακριβής με τις διορθώσεις. Κάποιες φορές αρκούμαι σε εικασίες και αυτό με εμποδίζει να φροντίζω σωστά τον εαυτό μου.

Ποια από τα αξεσουάρ σχετικά με το διαβήτη που είχες τα περασμένα χρόνια είναι τα αγαπημένα σου;

Μάλλον η τσαντούλα που έβαζα το CGM (σύστημα διαρκούς καταγραφής γλυκόζης) μου. Έμοιαζε με μικρή θήκη κινητού τηλεφώνου. Θυμάμαι ότι ήταν πολύ χαριτωμένη. Είχε διαφανές περίβλημα και κουμπί αντί για φερμουάρ, κι έτσι ήταν εύκολο να δω τα νούμερά μου γρήγορα.

Υπάρχει κάτι σχετικά με το διαβήτη τύπου 1 που εύχεσαι να μπορούσες να κάνεις μόνη σου, χωρίς να χρειάζεσαι βοήθεια από τους γονείς σου;

Ήδη μπορώ να βρίσκω τα σωστά σημεία για τον αισθητήρα, οπότε ήδη μπορώ να κάνω μόνη μου κάποια πράγματα. Αυτό ευτυχώς δεν έχει χρειαστεί να κάνω ποτέ μόνη μου είναι να πάρω φάρμακα για υπερβολικά χαμηλό σάκχαρο. Όμως, μπορώ να δώσω οδηγίες σε άλλους πως να το κάνουν.

Σε ποια σημεία της διαχείρισης του διαβήτη τύπου 1 αισθάνεσαι ότι είσαι πολύ καλή;

Δεν ξέρω αν είμαι καλή σε κάποια πράγματα, αλλά σε πολλά αισθάνομαι ανεξάρτητη. Μπορώ να αντιμετωπίσω το υψηλό και το χαμηλό σάκχαρο, να υπολογίζω τις αναλογίες υδατανθράκων και άλλα τέτοια. Όσο πιο γρήγορα τα μάθει αυτά κανείς, τόσο το καλύτερο.

Αισθάνεσαι ποτέ ότι υπάρχουν περιορισμοί εξαιτίας του διαβήτη;

Όσον αφορά τις δραστηριότητες, μπορώ να κάνω ό,τι θέλω. Ακόμη μπορώ να κάνω πράγματα με τους φίλους μου, να κάνω γυμναστική και αθλήματα, όμως χρειάζεται προγραμματισμό και προσοχή. Μάλλον είμαι από τα πιο οργανωτικά άτομα στην τάξη μου επειδή πρέπει να είμαι.
Πηγή: T1 Everyday Magic

Total
33
Shares
Σχετικά άρθρα
Πως θα επηρεάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες η θέσπιση παγκόσμιων στόχων για το διαβήτη
Περισσότερα

Πως θα επηρεάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες η θέσπιση παγκόσμιων στόχων για τις καρδιαγγειακές επιπλοκές του διαβήτη

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο καθορισμός και η επίτευξη στόχων για την χορήγηση θεραπείας σε ασθενείς με διαβήτη…