Ο διαβήτης και η γυναικεία σεξουαλικότητα

Ο διαβήτης και η γυναικεία σεξουαλικότητα
Ο διαβήτης και η γυναικεία σεξουαλικότητα

* Γράφει ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος – Σεξολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
Έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για τις επιπλοκές που μπορεί να φέρει ο σακχαρώδης διαβήτης στον άνδρα και τη σεξουαλική του λειτουργία. Τι γίνεται όμως με την γυναίκα; Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα εξίσου. Αν για τη γυναίκα γίνεται λιγότερος λόγος, είναι γιατί πιο δύσκολα σε σχέση με τον άνδρα συζητά με το γιατρό της –κυρίως το διαβητολόγο– τα τυχόν προβλήματα που φέρνει ο διαβήτης στη δική της σεξουαλική ζωή.
Διάφορες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν το στάδιο της διέγερσης του σεξουαλικού κύκλου και στα δύο φύλα: στον άνδρα, τη δημιουργία και διατήρηση της στύσης, και στη γυναίκα, την κολπική εφύγρανση. Όταν η γυναίκα δεν μπορεί να διεγερθεί, νιώθει πόνο ή και τσούξιμο σε κάθε προσπάθεια διείσδυσης, και αυτό της προκαλείδυσφορία. Όταν μάλιστα το σάκχαρο παραμένει αρρύθμιστο, και επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία, μειώνεται η αισθητικότητα, όπως επίσης και η σεξουαλική επιθυμία.
Μια διαβητική γυναίκα ίσως δε νιώθει τόσο έντονα τον ερεθισμό, δε διεγείρεται εύκολα, κι έτσιεπηρεάζεται και η ικανότητά της να φτάσει σε οργασμό. Εφόσον δεν μπορεί να ολοκληρώσει τον σεξουαλικό κύκλο, αρχίζει να αποφεύγει την σεξουαλική πράξη, μη γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνει και αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το ανεβασμένο σάκχαρο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κολπικές μολύνσεις και σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος -κάτι που, σε συνδυασμό με την μειωμένη κολπική εφύγρανση, έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο έντονη η δυσφορία .
Στην ψυχική σφαίρα, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, που κι αυτή με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την καλή σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας. Η κατάθλιψη, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, φέρνει μείωση σε ό,τι προσφέρει ευχαρίστηση και ικανοποίηση, και το ενδιαφέρον για πράγματα και πράξεις που παλιότερα ευχαριστούσαν το άτομο ελαττώνεται. Έτσι λοιπόν φέρνει και στη σεξουαλική λειτουργία μία γενικότερη αίσθηση ανηδονίας και τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας ή την παντελή έλλειψή της -ή ακόμα, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, τη σεξουαλική αποστροφή. Η κατάθλιψη επηρεάζει επίσης τη διέγερση, λόγω της μειωμένης κολπικής εφύγρανσης, αλλά και τον οργασμό, εφόσον η γυναίκα δεν μπορεί πλέον να χαλαρώσει και να συμμετέχει ολοκληρωτικά στην σεξουαλική επαφή, ενώ αρκετά συχνά βλέπουμε αυτή την καταθλιπτική γυναίκα να παραιτείται από το σεξ που της είναι πλέον αδιάφορο…
Άλλος ένας λόγος που η γυναίκα θα πρέπει να ελέγχει το σάκχαρό της και να το ρυθμίζει είναι και η εγκυμοσύνη. Το ανεξέλεγκτο σάκχαρο που προϋπάρχει μπορεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Πηγή: kartadiaviti.g

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Διαβήτης: Μικρός αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος παγκρεατίτιδας με τους DPP4 αναστολείς

Οι DPP4 αναστολείς κατέχουν μεγάλο μερίδιο, στη συνταγογράφηση του Διαβήτη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η σαξαγλιπτίνη, βινταγλιπτίνη, σιταγλιπτίνη,…
Ο διαβήτης τετραπλασιάζει τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Ο διαβήτης τετραπλασιάζει τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών

Ο κίνδυνος εκ γενετής ανωμαλιών τετραπλασιάζεται αν η εγκυμονούσα μητέρα πάσχει από διαβήτη, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Καταπολεμώντας τον εκφοβισμό: Πώς ένα άτομο με διαβήτη αγωνίστηκε για να μπορεί να μετρά το σάκχαρό της στη δουλειά
Περισσότερα

Καταπολεμώντας τον εκφοβισμό: Πώς μια γυναίκα με διαβήτη αγωνίστηκε για να μπορεί να μετρά το σάκχαρό της στη δουλειά

Δεν είναι σπάνιο οι άνθρωποι με διαβήτη να αντιμετωπίζουν κριτική και αρνητικά σχόλια. Παρ’ ότι ο εκφοβισμός είναι…