7 πράγματα που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να πείτε σε κάποιον που έχει Διαβήτη

7 πράγματα που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να πείτε σε κάποιον που έχει Διαβήτη

Τα λόγια έχουν σημαντικό αντίκτυπο και -δυστυχώς- υπάρχουν πολλά στερεότυπα και μύθοι που «επιπλέουν» γύρω από την πάθηση του Διαβήτη.

Ο Διαβήτης είναι περίπλοκος. Υπάρχουν πολλά στερεότυπα και μύθοι που «επιπλέουν» γύρω από την πάθηση. Φίλοι, μέλη της οικογένειας, συνάδελφοι ή ακόμα και άγνωστοι μπορούν να κάνουν σχόλια που μπορεί να είναι επικριτικά ακόμα κι αν δεν το θέλουν.

Τα λόγια άλλωστε έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά. Με τον σωστό τρόπο, η υποστήριξη μπορεί να κάνει θετική διαφορά για κάποιον με Διαβήτη. Αλλά το να ακουστεί κάτι που δεν ισχύει ή που ενοχοποιεί έστω και έμμεσα τον πάσχοντα (ακόμα και αν οι προθέσεις δεν είναι αυτές) μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τη ζωή τους (ακόμα) πιο δύσκολη.

«Γιατί έχεις Διαβήτη; Έτρωγες πολλά γλυκά;»

Έλεος! Αυτή η ατάκα έχει γίνει πιο γραφική και από το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη! Ο Διαβήτης δεν προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Τελεία. Και παύλα. Ο Διαβήτης και οι παράγοντες κινδύνου του είναι πολύπλοκοι. Ο Διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση απόκριση στο σώμα ενός ατόμου όπου το ανοσοποιητικό του σύστημα επιτίθεται στον εαυτό του. Προκαλείται από γενετικούς και άλλους παράγοντες ενεργοποίησης που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει η εμφάνιση αυτού του τύπου Διαβήτη . Η εμφάνιση του Διαβήτη τύπου 2 προκαλείται από γενετικούς παράγοντες, από τον τρόπο ζωής και από πολλές άλλες, μη ιατρικώς αναγνωρισμένες συνθήκες. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούμε να αποτρέψουμε ή να καθυστερήσουμε τον Διαβήτη τύπου 2, ωστόσο, δεν υπάρχει ενιαία αιτία ή στρατηγική πρόληψης για όλους.

«Είσαι σίγουρος ότι πρέπει να το φας αυτό;»

Αλήθεια τώρα;! Τα άτομα που ζουν με Διαβήτη πρέπει να σκέφτονται σε κάθε τους γεύμα, σε κάθε τους μπουκιά, τι πρέπει να φάνε και να υπολογίζουν Υδατάνθρακες σε συνδυασμό με λίπη και πρωτεΐνες και συνδυασμό με άσκηση σε συνδυασμό με με με … Μερικές φορές μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Το «αφοριστικό» και χωρίς γνώσεις «αυτό δεν κάνει» μόνο καλό δεν τους κάνει. Εκτός από το φαγητό τους, έχουν να σκεφτούν και τι θα απαντήσουν σε εσάς… Κουραστήκαμε και μόνο που το σκεφτήκαμε. Αποφύγετε λοιπόν να δίνετε αυτόκλητες συμβουλές εάν προσπαθείτε να βοηθήσετε κάποιον να επιτύχει τους διατροφικούς του στόχους. Αντίθετα, μπορείτε να κάνετε μόνοι σας επιλογές υγιεινών τροφίμων και να έχετε διαθέσιμες επιλογές υγιεινής διατροφής όταν μοιράζεστε ένα γεύμα.

«Δεν φαίνεσαι ότι έχεις Διαβήτη»

Δεν φαίνονται όλες οι παθήσεις ούτε και χρειάζεται. Μην υποθέτετε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη εμφάνιση για τα άτομα με Διαβήτη. Και μπορεί η παχυσαρκία όντως να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι οι παχύσαρκοι θα εμφανίσουν Διαβήτη όπως και δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο βάρος δεν διατρέχουν κίνδυνο. Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει Διαβήτη. Ο καθένας με τη νόσο χρειάζεται κατανόηση και υποστήριξη για να κάνει ό,τι χρειάζεται να κάνει καθημερινά.

«Ω, κάνεις ινσουλίνη. Άρα έχεις τον κακό τύπο Διαβήτη;»

Η ινσουλίνη είναι φίλη των πασχόντων. Περισσότερο και από φίλη. Αδερφή. Η ζωή τους όλη. Για όλους τους τύπους. Και ειδικά για τον Διαβήτη τύπου 2 είναι ακόμα μια εναλλακτική όταν οι υπόλοιπες δεν αποδίδουν (για τον Διαβήτη τύπου 1 είναι η μόνη). Ο Διαβήτης επηρεάζει διαφορετικά τον κάθε άνθρωπο. Μερικοί άνθρωποι με Διαβήτη παίρνουν χάπια για να διαχειριστούν την πάθηση. Άλλοι μπορούν να τη διαχειρίζονται μόνο με δίαιτα και άσκηση. Η λήψη ενέσεων ινσουλίνης δεν σημαίνει ότι ένα άτομο έχει μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου. Επίσης, δεν αντικατοπτρίζει πόσο καλά διαχειρίζεται τον Διαβήτη του. Η ινσουλίνη δεν είναι τιμωρία, δεν είναι «τέλος» αλλά μια διαφορετική αγωγή (ο ερευνητής της οποίας μάλιστα πήρε Βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψή της). Τα άτομα με Διαβήτη τύπου 2 παράγουν ινσουλίνη, αλλά η πάθηση μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτό μπορεί να αλλάξουν οι ανάγκες τους σε φάρμακα. Κάποιος με Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να χρειαστεί να αρχίσει να παίρνει ινσουλίνη για να διατηρήσει το σάκχαρό του σε ένα υγιές εύρος. Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες.

«Δεν ήξερα ότι είσαι Διαβητικός»

Το να αποκαλούμε κάποιον «Διαβητικό» τον χαρακτηρίζει με τη χρόνια πάθησή του, ακόμα κι αν λέγεται με φροντίδα. Οι περισσότερο πάσχοντες το βρίσκουν αυτό προσβλητικό και ότι ο Διαβήτης τους τους στιγματίζει. Οι άνθρωποι είναι τα χαρακτηριστικά που εκείνοι έχουν επιλέξει (θετικά ή αρνητικά) και αυτά τους χαρακτηρίζουν. Η πάθηση μόνο συν-υπάρχει και γίνεται ακόμα κάτι που χρειάζεται φροντίδα στη ζωή τους. Είναι καλύτερα λοιπόν να πείτε «Δεν ήξερα ότι έχεις Διαβήτη».

«Το σάκχαρό σου είναι υψηλό. Έκανες κάτι λάθος;»

«Το σάκχαρό μου είναι δική μου υπόθεση και μπορεί να αλλάζει 4.000 φορές τη μέρα» θα σας απαντήσει… στην καλύτερη περίπτωση. Και ισχύει. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι το κλειδί για τη λήψη αποφάσεων διαχείρισης του Διαβήτη. Τούτου λεχθέντος, τα επίπεδα γλυκόζης δεν είναι δείκτης επιτυχίας ή αποτυχίας. Είναι μόνο μία από τις πολλές μετρήσεις που παρακολουθούνται για την διαχείριση της πάθησης. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μερικά από αυτά (ίσως τα περισσότερα) είναι πέρα ​​από τον έλεγχο ενός ατόμου. Αν θέλετε, προσφέρετε θετική, ενθαρρυντική υποστήριξη αντί να ρωτάτε κάποιον εάν έκανε κάτι «λάθος».

«Ελπίζω να μην έχεις επιπλοκές λόγω Διαβήτη όπως η θεία μου»

Hello! Ζούμε εν έτη 2023 όπου οι άνθρωποι μιλούνε πια για Τεχνητό Πάγκρεας και τα επικαιροποιημένα στοιχεία απέχουν παρασάγγας από όταν η θεια σου μέτραγε το σάκχαρό της 1 φορά τη μέρα και δεν γνώριζε τι θα πει Αντλία Ινουλίνης (δεν μιλάμε για Τεχνητή Νοημοσύνη που έχει η Medtronic MiniMed™ 780G, αυτά είναι ψιλά γράμματα).
Τα άτομα με Διαβήτη γνωρίζουν πολύ καλά τις επιπλοκές που μπορεί να συμβούν με τη νόσο. Δεν χρειάζεται να τα επισημάνετε ούτε χρειάζεται να μοιράζεστε ιστορίες για επιπλοκές που μπορεί να έχουν βιώσει άλλοι που γνωρίζετε. Οι γιατροί για τον Διαβήτη και ξέρουν και μπορούν να καθοδηγήσουν και να φροντίσουν κάθε ατόμο με Διαβήτη. Τα δεδομένα άλλωστε έχουν αλλάξει τόσο πολύ που, ακόμα και οι επιπλοκές, δεν είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζονται. Το 2016, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το πρώτο Τεχνητό Πάγκρεας. Η Medtronic ανέπτυξε αυτή τη συσκευή με τη βοήθεια της έρευνας του Διεθνούς Κέντρου Διαβήτη. Παρακολουθεί συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προσαρμόζει επίσης αυτόματα την ποσότητα της ινσουλίνης που παρέχεται στον οργανισμό.

Όλο αυτό το κάνει να «αλλάζει το παιχνίδι» για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1 και τις καθημερινές τους προκλήσεις στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης, και κάνει τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προέκυπταν από τη μη καλή ρύθμιση να απομακρύνονται ακόμα πιο πολύ.

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το νέο αυτόνομο CGM σύστημα για real time αποτελέσματα χωρίς μετρήσεις που αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ – Γιατί να το προτιμήσω

Μπορεί το ChatGPT να γίνει σύμβουλος Διαβήτη; Μελέτη διερευνά δυνατότητες και παγίδες

Αντλία Ινσουλίνης και CGM Συστήματα: Tips στερέωσης για πιο αποτελεσματική λειτουργία

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα