Οι δουλειές του σπιτιού είναι και αυτές άσκηση -αθληθείτε ελεύθερα…

διαβήτης και άσκηση
διαβήτης και άσκηση

* Γράφει η Δρ. Σοφία Δάρα, Ειδ. Αθλητίατρος Φυσίατρος, πρώην κάτοχος πανελληνίων ρεκόρ στην κολύμβηση.
Η σωματική άσκηση και τα σπορ είναι μια σημαντική δραστηριότητα για την υγεία και ευεξία των ανθρώπων, και των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Η αθλητική δραστηριότητα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του διαβήτη, μέσω της βελτίωσης της κυκλοφορίας, της μείωσης των καρδιοπαθειών και της βελτίωσης του ελέγχου του σωματικού βάρους.
Δεν είναι απαραίτητο η άθληση να γίνεται με ένταση -ακόμα και η ελαφρά δραστηριότητα, όπως οι δουλειές του σπιτιού, η κηπουρική, το περπάτημα κλπ. μπορεί να ωφελήσει σημαντικά.
Ο βαθμός και το είδος της δραστηριότητας (αεροβική ή ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών) θα πρέπει να προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό. Η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε σχετική μείωση της γλυκόζης του αίματος αλλά ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία αλλά και σε υπεργλυκαιμία.
Η άθληση συνιστάται να προγραμματίζεται πάντοτε σε σχέση με την λήψη των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγεται όταν ο ασθενής είναι πολύ κουρασμένος από άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο αθλούμενος το επίπεδο του σακχάρου και να το ελέγχει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της άσκησης, ιδιαίτερα εάν λαμβάνει ινσουλινη ή άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Η επαρκής λήψη νερού και κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι σημαντική για την αποφυγή αφυδάτωσης, ενώ θα πρέπει πάντοτε να υπάρχει διαθέσιμο ένα μικρό σνακ ή μια γλυκαντική τροφή για περίπτωση αδιαθεσίας λόγω υπογλυκαιμίας. Η έγκαιρη αναγνώριση συμπτωμάτων υπογλυκαιμίας όπως αδυναμία, σύγχυση, έντονη κούραση ανησυχία λιποθυμία κλπ. είναι σημαντική και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διακοπεί η άσκηση.
Καλό είναι οι ασθενείς που παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις του επιπέδου του σακχάρου κατά τη διάρκεια της άσκησης, να φορούν ειδικό βραχιόλι ένδειξης της πάθησής τους. Οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να ασκούνται, και αυτό μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο την φυσική κατάστασή τους, αλλά να βελτιώσει την ψυχολογία και την κοινωνικότητά τους. Στην πραγματικότητα, οι διαβητικοί μπορούν να απολαύσουν τα περισσότερα αθλήματα αρκεί να υπάρχει σωστή προετοιμασία και παρακολούθηση.
Πηγή: kartadiaviti.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Τα ποτά με ζάχαρη συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σύμφωνα με νέα μελέτη

Η μεγαλύτερη κατανάλωση ποτών με ζάχαρη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση