Η θετική σκέψη κάνει καλό στον οργανισμό

Η θετική σκέψη κάνει καλό στον οργανισμό - Glykouli.Gr

Σκεφτείτε θετικά, κάνει καλό στην υγεία.

Στη φράση αυτή θα μπορούσαν να συνοψιστούν τα επιστημονικά συμπεράσματα που καταδεικνύουν την επίδραση των αρνητικών συναισθημάτων στην κλινική εικόνα του οργανισμού. Ολα δείχνουν πως ο θυμός και το άγχος επιδρούν «τοξικά» στην υγεία.
Πόσο εύκολο, όμως, είναι να διατηρήσουμε την καλή μας διάθεση τη σημερινή εποχή; Οι εξοντωτικοί ρυθμοί που επιβάλλει η καθημερινότητα ειδικά σε περιόδους έντονης οικονομικής κρίσης, οι αυξημένες απαιτήσεις από το σύγχρονο άνθρωπο και οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες στις οποίες καλούνται να αντεπεξέλθουν οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων συνιστούν αναμφισβήτητα ανασταλτικούς παράγοντες.
Το στρες, ακόμη και εκείνο που μπορεί να προέλθει από συνηθισμένες καταστάσεις της καθημερινότητας – όπως το μποτιλιάρισμα, η ουρά στα ταμεία του σούπερ μάρκετ ενώ ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, ο θόρυβος, ο συνωστισμός, ο φόρτος εργασίας, η μοναξιά και πολύ περισσότερο το άγχος που πηγάζει από την αγωνία της επιβίωσης – διαλύουν εύκολα τα θετικά συναισθήματα. Προκαλούν θυμό, επιθετικότητα, θλίψη.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα χρόνια αρνητικά συναισθήματα, δηλαδή η επιθετικότητα ή το άγχος σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η στεφανιαία νόσος.
’Ερευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Πλίμουθ της Μ. Βρετανίας, κατέδειξε ότι οι καρκινοπαθείς που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί σωματική ή λεκτική κακοποίηση ως παιδιά σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές που έλαβαν μέρος.
Αντίστοιχα, διαπιστώθηκε πως οι καρδιοπαθείς είχαν κατά 30% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί σωματική ή λεκτική τιμωρία και οι ασθματικοί 60% περισσότερες πιθανότητες.
’Αλλωστε, τμήμα του ιατρικού κόσμου υποστηρίζει πως τα αρνητικά συναισθήματα, μια έντονη συγκινησιακή φόρτιση, μια δυνατή στεναχώρια, ο θυμός, το στρες, το άγχος είναι κατά βάση η πηγή όλων των ασθενειών που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος.
Επιπλέον, κάποιος που βιώνει αρνητικά συναισθήματα μπορεί να ερμηνεύσει ακόμη και μια ουδέτερη κατάσταση ως αρνητική, καθώς ακυρώνει ή αδιαφορεί για τα θετικά στοιχεία της. Αυτό, όμως, επιδρά αρνητικά τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική του υγεία.
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε σε τόσο σκληρές συνθήκες επιβίωσης;
Οι ειδικοί εξηγούν πως η λύση δεν βρίσκεται στο να «χτίσουμε» φανταστικούς κόσμους χωρίς προβλήματα ούτε στο να αποφεύγουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής. ’Αλλωστε κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό, ενώ, όπως λένε, τα αρνητικά συναισθήματα είναι και αυτά απαραίτητα για τη δημιουργία μιας ισορροπημένης ψυχοσύνθεσης.
Ζητούμενο είναι το να τα χρησιμοποιήσουμε ως κινητήριο δύναμη για να βελτιώσουμε όσα μας ενοχλούν. Και να καταφύγουμε στις ανθρώπινες σχέσεις ως πηγή θετικών συναισθημάτων.
Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι μια καλή συζήτηση εκτονώνει την αρνητική διάθεση, ενώ μια σκέψη για κάτι ήρεμο και ευχάριστο αφήνει και αυτή το χημικό της αποτύπωμα στον οργανισμό. Τέλος, μην ξεχνάτε τις θεραπευτικές ιδιότητες του αγκαλιάσματος. Δέκα μόνο δευτερόλεπτα στην αγκαλιά ενός αγαπημένου προσώπου μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης, μίας από τις ορμόνες του στρες, στο αίμα.
Αρνητικά συναισθήματα και προβλήματα υγείας
Σύμφωνα με ορισμένους, κάθε αρνητικό συναίσθημα συνδέεται με μια μορφή προβλήματος υγείας. Συγκεκριμένα:
– Η αντιπάθεια με διαταραχές στο κυκλοφορικό.
– Ο μόνιμος εκνευρισμός με τις μολύνσεις.
– Ο καταπιεσμένος θυμός με ηπατικές διαταραχές.
– Η επικριτική διάθεση με γαστρορραγίες.
– Η αίσθηση ότι κάποιος μας εκμεταλλεύεται με την ακμή και τα έλκη.
– Ο έντονος προβληματισμός με δυνατούς πονοκεφάλους.
– Η αυτολύπηση με γαστρεντερικές διαταραχές, κρυολογήματα, βρογχικά και οδοντικά προβλήματα.
– Η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα με διαταραχές στα γεννητικά όργανα.
– Οι ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες με φλεγμονές, πυρετό και νοητική σύγχυση.
– Η αγωνία και το άγχος με γαστρεντερικές και νεφρικές διαταραχές.
– Η καταπίεση με τον καρκίνο.
 
 
 
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περιορίστε τις χημικές ουσίες του σπιτιού! - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Περιορίστε τις χημικές ουσίες του σπιτιού!

Σύμφωνα με μία νέα έκθεση, χημικές ουσίες που υπάρχουν σε οικιακά προϊόντα, καλλυντικά και φάρμακα μπορεί να προκαλούν καρκίνους, προβλήματα γονιμότητας και άλλες ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.