Έρευνα ΙΝΕ-ΓΣΕΒΕΕ: Περικοπές ακόμα και στην υγεία έκαναν οι Έλληνες το 2014!

Broke-man-empty-pocket600
Broke-man-empty-pocket600

Τις αριθμητικές αποδείξεις… στα όσα περιγράφονται από γιατρούς και ασθενείς έρχεται να φέρει νέα έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΒΕΕ γύρω από τον τρόπο διάθεσης του εισοδήματος, αλλά και τις δυσκολίες των νοικοκυριών μέσα στο 2014.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής έκθεσης με θέμα: “Εισόδημα- Δαπάνες Νοικοκυριών 2014“, μέσα στην περασμένη χρονιά, το 16,1% των νοικοκυριών δηλώνει πως αναγκάστηκε να κάνει περικοπές στις δαπάνες για την υγεία λόγω έλλειψης χρημάτων, ενώ το 18% αύξησε το ποσό της ιδιωτικής του δαπάνης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξαιτίας της πιο υψηλής συμμετοχής σε αυτήν, αλλά και της ταυτόχρονης μείωσης της δημόσιας δαπάνης στην υγεία.
Το 65,9%, δε, το οποίο δήλωσε πως ξόδεψε περίπου το ίδιο ποσό συγκριτικά με το 2013 θα πρέπει να εξετασθεί στο πλαίσιο άλλων δαπανών, δεδομένου ότι όπως ξέρουμε, τα φάρμακα και γενικότερα οι δαπάνες υγείας αποτελούν ανελαστικό προϊόν. Δηλαδή, με απλά λόγια, ακόμα και αν αυξάνεται η τιμή τους, η ζήτηση μειώνεται αναλογικά λιγότερο δεδομένου ότι πρόκειται για αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών, για τις οποίες ερωτήθησαν τα 1.025 συμμετέχοντα νοικοκυριά στην έρευνα, δήλωσαν πως παρότι αύξησαν ή κατάφεραν να μη μειώσουν το ποσό που διέθεσαν για τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους, το ίδιο δεν έπραξαν και για τα υπόλοιπα είδη εξόδων.
Έτσι, η μείωση για ένδυση- υπόδηση ήταν 52%, για είδη διατροφής 50,9%, για εστιατόρια-ταβέρνες 50,7%, για καφέ-μπαρ-σινεμά-δώρα 47,7%, για μετακίνηση 47,1% ή ακόμα και για θέρμανση 46,5%.
Πηγή: stogiatro.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
καρδιολογικές εξετάσεις
Περισσότερα

Δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Με τρεις ενημερωτικές δράσεις τιμά φέτος η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου), θέλοντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.