«Διατροφή στο διαβήτη, μια "γλυκιά" συνήθεια»: συνέντευξη του συγγραφέα

diabetes600
diabetes600

Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MMedSci.SRD, επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου, “Διατροφή στο διαβήτη, μια “γλυκιά” συνήθεια“, Χάρης Δημοσθενόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στο medNutrition.gr σχετικά με την έκδοση αυτή και την διατροφή στο διαβήτη.
Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με το Διαβήτη;
Η σχέση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Από τα χρόνια ακόμα που έκανα το μεταπτυχιακό μου στη Μεγάλη Βρετανία, όπου στα πλαίσια του Master of Μedical Sciences στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, έκανα τη διπλωματική μου εργασία πάνω στη διατροφή του διαβήτη. Εκεί, πέρα από τα άτομα που συμμετείχαν και τα οποία ήταν άτομα με Διαβήτη είχα και υπεύθυνη καθηγήτρια με ΣΔ1. Έτσι, ήταν μία καλή πρώτη ευκαιρία να ζήσω από κοντά το τι σημαίνει να «ζει κάποιος με το Διαβήτη».
Κάποια χρόνια μετά είχα την τύχη και χαρά να γνωρίσω τον Καθηγητή κο Νικόλαο Κατσιλάμπρο, γνωστό για το ενδιαφέρον και το επιστημονικό έργο πάνω στη διατροφή και ειδικότερα στο Διαβήτη. Έτσι, αρκετά χρόνια πριν διοριστώ στο Λαϊκό Νοσοκομείο κάλυπτα διαιτολογικά τα εξωτερικά ιατρεία Διαβήτη του νοσοκομείου. Επίσης εκείνα τα χρόνια άρχισα να συμμετέχω με τον Καθηγητή και στο Diabetes & Nutrition Study Group, που αποτελεί υποομάδα του EASD.
Ήδη λοιπόν είχε αρχίσει να με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διατροφή για αυτή την τόσο διαδεδομένη μεταβολική νόσο. Την ίδια περίοδο τέλος γνώρισα τα άτομα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ατόμων με Διαβήτη και μαζί αρχίσαμε ομιλίες σε όλη την Ελλάδα σε άτομα πάνω σε θέματα διατροφής, ενώ άρχισα να αρθρογραφώ στο περιοδικό «Διαβητολογικά Νέα» της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταρείας.
Πώς δημιουργήθηκε η ανάγκη για αυτό το βιβλίο;
Όλα αυτά τα χρόνια έβλεπα ότι τα άτομα με διαβήτη, όσα χρόνια και αν έχουν τη νόσο συνεχίζουν να έχουν κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις για τη διατροφή τους, κατάλειπο των προηγούμένων χρόνων. Είδα λοιπόν ότι υπήρχε ανάγκη για ένα απλό βιβλίο που να εξηγεί διατροφικά θέμα που σχετίζονται με το Διαβήτη, που να δίνει απαντήσεις σε μύθους και όχι ακριβείς απόψεις για το τι κάνει και τι όχι και κυρίως που να εξηγεί ότι υπάρχουν αρκετά νέα επιστημονικά δεδομένα που κάνουν τη διατροφή στο διαβήτη πιο εύκολη και πιο ποικίλη.
Είχατε προβλήματα κατά τη συγγραφή του βιβλίου;
Νομίζω το κυριότερο, ίσως το αποκλειστικό πρόβλημα ήταν να συμπεριλάβω όσο περισσότερες και χρήσιμες πληροφορίες, σε ένα σχετικά μικρό και περιορισμένο βιβλίο, όπως είναι τα βιβλία της σειράς medNutrition wellness. Έτσι, ήταν σημαντικό να αξιολογηθούν ποιες πληροφορίες πρέπει να μπουν στο βιβλίο και ασφαλώς με μία γλώσσα απλή αλλά βασισμένη σε σύγχρονα επιστημονικά δεοδμένα.
Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο;
Το βιβλίο «Διατροφή στο Διαβήτη: μία «γλυκιά» συνήθεια» είναι ένα μικρό, εύκολο στην ανάγνωση βιβλίο που απαυθύνεται σε άτομα με Διαβήτη (τύπου 1 & 2), αλλά νομίζω και όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν βήματα για την πρόληψη της νόσου. Άλλωστε ο τρόπος ζωής και διατροφής των ατόμων με διαβήτη είναι και πρέπει να είναι παράδειμα προς μίμηση για όλους. Η δίαιτα για τη ρύθμιση του Διαβήτη είναι όπως γνωρίζουμε πλέον ένα συνολικά υγιεινό πρότυπο διατροφής, με πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρι, ίνες και τακτικά γεύματα και χαμηλό σε κακής ποιότητας λίπος, ζάχαρα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Έχει δηλαδή το προφίλ της διατροφής που είναι σημαντική και συνιστώμενη για όλους ώστε να αποφύγουν και να προλάβουν την εκδήλωση μεταβολικών νοσημάτων και την εξασφάλιση ενός καλού και υγιεινού προσδώκιμου ζωής. Άρα είναι ένα βιβλίο για πολύ περισσότερους, από ότι είναι τα άτομα με διαβήτη.
Το βασικό μήνυμα του βιβλίου;
Γνωρίζοντας τις επιδημικές διαστάσεις παχυσαρκίας με διαβήτη, όπως επίσης και τις επιβαρυντικές από κάθε άποψη επιπλοκές του διαβήτη το βιβλίο θέλει να περάσει το μήνυμα μιας νέας αρχής για όλους, με καλύτερη διατροφή, καλύτερα ρυθμισμένο σωματικό βάρος και περισσότερη άσκηση, ώστε να καταφέρουμε, όσο δύσκολο και αν φαίνεται αυτό, να «δαμάσουμε» το θηρίο του DIABESITY (diabetes+obesity=συνύπαρξη παχυσαρκίας και διαβήτη). Είναι σίγουρα ένα μικρό βιβλίο αλλά είναι ακόμα ένα μικρό κομμάτι του συνολικού παζλ της θεραπευτικής προσέγγισης και ενημερώσης που προσφέρουν όλα αυτά τα άτομα, που είχα την τύχη αν γνωρίσω όλα αυτά τα χρόνια (γιατρούς, νοσηλεύτριες,άτομα με Διαβήτη). Ελπίζω να πιάσει τόπο!
Πού μπορεί να βρει κανείς το βιβλίο;
Το βιβλίο είναι άμεσα διαθέσιμο στο eshop του medNutrition και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία όπως ΙΑΝΟΣ, Φλωράς, Πολιτεία, Πρωτοπορία αλλά και σε συνοικιακά βιβλιοπωλεία υπάρχει κεντρικός διανομέας που μπορεί να προμηθεύσει ανά πάσα στιγμή κατόπιν παραγγελίας.
Πηγή: mednutrition.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη αλλάζουν τον μεταβολισμό

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη μπορεί να είναι πιο επιβλαβή απ’ όσο νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η καθημερινή κατανάλωσή τους για μόλις ένα μήνα προκαλεί μόνιμες αλλαγές στον μεταβολισμό.