Στα 7 εκ. οι θάνατοι ετησίως λόγω του διαβήτη…

diabetes-600
diabetes-600

Τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης. Η νόσος χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλη», καθώς τα πρώτα χρόνια μπορεί να δρα κρυφά, χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα.
Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σημαντικού αριθμού σοβαρών επιπλοκών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι μόνιμες βλάβες του αμφιβληστροειδούς που οδηγούν σε τύφλωση, καθώς και οι ακρωτηριασμοί, που τείνουν να λάβουν «εφιαλτικές» διαστάσεις.
Οι ακρωτηριασμοί είναι συνέπεια του διαβητικού ποδιού, μιας από τις συχνότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, και σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου κάποιου ατόμου κάθε 30 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη, το 70% των ακρωτηριασμών που διενεργούνται σε όλο τον κόσμο αφορά διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο πόδια σε σύγκριση με άλλους.
Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη των κάτω άκρων. Υπολογίζεται ότι 300.000 άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ελκών των κάτω άκρων, ενώ το 25% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσει έλκος έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στατιστικά, 1.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, υπολογίζεται ότι το 4-5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη στα πόδια, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 50.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων σε ετήσια βάση.
Πηγή: elodi.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, με θέμα: «Αδικαιολόγητη απόρριψη έγκρισης γνωματεύσεων αναλωσίμων της αντλίας patch Omnipod Dash σε χρήστες στους οποίους εγκρίθηκε η τοποθέτησή της»

Ανακοίνωση από ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Αδικαιολόγητη απόρριψη έγκρισης γνωματεύσεων αναλωσίμων της αντλίας patch Omnipod Dash σε χρήστες στους οποίους εγκρίθηκε η τοποθέτησή της»
Περισσότερα

Ένα ερασιτεχνικό αυτοσχέδιο project προσθέτει συνεχή παρακολούθηση γλυκόζης στο Apple Watch

Η πρωτοβουλία ενός ιδιώτη μπορεί να οδηγήσει σε πιο οικονομικές και φιλικές προς τα άτομα με διαβήτη εφαρμογές, για παρακολούθηση της γλυκόζης από το ρολόι τους