TTIP, Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων

ttip-600
ttip-600

Διαβάσαμε το βιβλίο του John Hilary για το TTIP, και το βρήκαμε εξαιρετικά ενδιαφέρον! Αναδημοσιεύουμε, λοιπόν, εδώ λίγες από τις πληροφορίες για αυτή την επικίνδυνη, επικείμενη συμφωνία…

Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)
Χάρτα Απορρύθμισης, Επίθεση στην Εργασία, Κατάλυση της Δημοκρατίας

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership, στο εξής TTIP) είναι μία εφ’ όλης της ύλης συνθήκη ελεύθερων συναλλαγών και επενδύσεων, που αποτελεί αυτή τη στιγμή αντικείμενο διαπραγματεύσεων –κεκλεισμένων των θυρών– μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Ο στόχος είναι να διεξαχθούν οι συνομιλίες -που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2013- όσο το δυνατόν γρηγορότερα και χωρίς να διαρρεύσει καμιά λεπτομέρεια στη δημόσια σφαίρα, με την προσδοκία ότι θα ολοκληρωθούν προτού ανακαλύψουν οι λαοί της Ευρώπης και των ΗΠΑ το πραγματικό μέγεθος της απειλής. Όλες οι διαπραγματεύσεις του καλύπτονται από ένα πέπλο μυστικότητας.
Το TTIP δεν αποτελεί μια παραδοσιακή εμπορική συμφωνία για τη μείωση των δασμών στις εισαγωγές μεταξύ εμπορικών εταίρων, καθότι οι δασμοί ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι ήδη στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Ο πρωταρχικός στόχος του TTIP είναι απεναντίας η άρση των ρυθμιστικών «φραγμών» που περιορίζουν τα δυνητικά κέρδη των υπερεθνικών επιχειρήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Οι εν λόγω «φραγμοί» είναι στην πραγματικότητα ορισμένα από τα πολυτιμότερα κοινωνικά μας πρότυπα και ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς περιβαλλοντικούς κανόνες: τα εργασιακά δικαιώματα, οι κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων (μη εξαιρουμένων των περιορισμών γύρω από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς), οι κανονισμοί για τη χρήση των τοξικών χημικών ουσιών, οι νόμοι για την προστασία προσωπικών δεδομένων και οι νέες ασφαλιστικές δικλίδες που επιβλήθηκαν στον τραπεζικό τομέα για να αποτραπεί η επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Με άλλα λόγια, τα διακυβεύματα είναι τεράστια.

Σωστά λοιπόν το TTIP γίνεται αντιληπτό όχι ως διαπραγμάτευση μεταξύ δύο ανταγωνιζόμενων εμπορικών εταίρων, αλλά ως μια απόπειρα των υπερεθνικών επιχειρήσεων να ανοίξουν με κάθε μέσο και να απορρυθμίσουν τις αγορές εκατέρωθεν του Ατλαντικού.

ttip2-590
ttip2-590
Αναφέρουμε συνοπτικά τα 6 κρίσιμα σημεία της συμφωνίας…

1. «Παρατεταμένη και ουσιαστική» απειλή για την εργασία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το TTIP είναι πιθανό να επιφέρει «παρατεταμένη και ουσιαστική» εκτόπιση των ευρωπαίων εργαζομένων από την αγορά εργασίας, καθώς θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να προμηθεύονται αγαθά και υπηρεσίες από πολιτείες των ΗΠΑ, όπου τα εργασιακά πρότυπα είναι χαμηλότερα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα ανύπαρκτα.
Εκφράζονται επίσης ανησυχίες ότι το TTIP ενδεχομένως να οδηγήσει σε υποβάθμιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων που θεωρούνται «φραγμοί» για το εμπόριο, όπως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Είναι πασίγνωστη η άρνηση των ΗΠΑ να κυρώσουν τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα -σαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι. Μάλιστα, οι μισές περίπου πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ήδη υιοθετήσει αντισυνδικαλιστικούς νόμους

2. Απορρύθμιση στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων

Η κατάργηση των ευρωπαϊκών κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί προτεραιότητα των επιχειρηματικών λόμπι στις διαπραγματεύσεις για το TTIP. Από τη λίστα τους δεν λείπουν και οι περιορισμοί που αφορούν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), τα φυτοφάρμακα, το βοδινό κρέας με ορμόνες και τις αυξητικές ουσίες. Οι αμερικανοί παραγωγοί τροφίμων δεν υποχρεούνται να τηρούν τα ίδια πρότυπα για το περιβάλλον και για τη μεταχείριση των ζώων με τους ευρωπαίους ομολόγους τους, και προσπαθούν εδώ και καιρό να καταργήσουν τους ελέγχους της ΕΕ που περιορίζουν την πώληση των προϊόντων τους στις ευρωπαϊκές αγορές.
Καθώς η ατζέντα του TTIP έχει στόχο να φέρει τα πρότυπα της ΕΕ πιο κοντά σ’ εκείνα των ΗΠΑ, ας δούμε μερικά παραδείγματα ενδεικτικά του κινδύνου:
– Περίπου το 70% όλων των μεταποιημένων τροφίμων που πωλούνται στα αμερικανικά σουπερμάρκετ περιέχουν πλέον ΓΤ συστατικά. Αντιθέτως, λόγω της σθεναρής αντίστασης των πολιτών, τα ΓΤ τρόφιμα απουσιάζουν σχεδόν ολοκληρωτικά από τα ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ.
-Πάνω από το 90% του βοδινού κρέατος στις ΗΠΑ παράγεται με τη χρήση βόειων αυξητικών ορμονών, που έχουν συνδεθεί με διάφορα είδη καρκίνων στον άνθρωπο· οι περιορισμοί της ΕΕ στην εισαγωγή τέτοιου κρέατος υπάρχουν από το 1988. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη αμφισβητήσει τους περιορισμούς αυτούς και τα επιχειρηματικά λόμπι ζητούν την άρση τους μέσω του TTIP, χαρακτηρίζοντάς τους «περιττούς» φραγμούς για τις εμπορικές συναλλαγές.

Το TTIP ως Δούρειος Ίππος, απειλητικός για την Ευρώπη...
Το TTIP ως Δούρειος Ίππος, απειλητικός για την Ευρώπη…

3. Απορρύθμιση στον τομέα του περιβάλλοντος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι το TTIP θα εντείνει περαιτέρω την πίεση που ασκείται στο περιβάλλον, μιας και «κάθε σενάριο» για τις μελλοντικές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα αυξήσει την παραγωγή, την κατανάλωση και τη διεθνή μεταφορά αγαθών. Η μελέτη επιπτώσεων της ίδιας της Επιτροπής επισημαίνει ακόμη ότι αυτή η αύξηση της παραγωγής θα δημιουργήσει με τη σειρά της «κινδύνους τόσο για τους φυσικούς πόρους όσο και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας».
Πιο άμεσα, το TTIP απειλεί να υπονομεύσει βασικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς εντός της ΕΕ, οι οποίοι ως γνωστόν εγγυώνται πολύ υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας από εκείνα των ΗΠΑ. Ο πιο σημαντικός από αυτούς είναι ο ευρωπαϊκός κανονισμός REACH για τα χημικά προϊόντα, που τέθηκε σε ισχύ το 2007 με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που χρησιμοποιούν οι εταιρείες στη μεταποίηση και σε άλλες παραγωγικές διαδικασίες.

4. Επίθεση στον δημόσιο τομέα

Το TTIP στοχεύει και στην απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών· σε αυτά τα σχέδια συμπεριλαμβάνεται και το άνοιγμα δημόσιων υπηρεσιών -όπως η υγεία, η παιδεία και το νερό- στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι αμερικανικές εταιρείες επιθυμούν διακαώς να αποκτήσουν πρόσβαση στα δημόσια συστήματα υγείας της Ευρώπης, τα οποία βλέπουν σαν τεράστιες αγορές που παραμένουν ανεκμετάλλευτες.
Επιπλέον, μια από τις πιο ύπουλες επιπτώσεις των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών σαν το TTIP είναι πως γίνεται πρακτικά αδύνατο για μια χώρα να αναστρέψει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών της αφότου αυτή θα έχει συντελεστεί. Ομοίως, εάν συμπεριληφθούν στο TTIP μέτρα προστασίας των επενδυτών, οι ξένοι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν κατά των χωρών υποδοχής για απώλεια κερδών λόγω αναίρεσης προηγούμενων ιδιωτικοποιήσεων.

"Πολλά χαιρετίσματα από ένα μέλλον με το TTIP: κρέας με ορμόνες, fracking, γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, οι επενδυτές μηνύουν το κράτος και καταλύουν τη δημοκρατία..."
“Πολλά χαιρετίσματα από ένα μέλλον με το TTIP: κρέας με ορμόνες, fracking, γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, οι επενδυτές μηνύουν το κράτος και καταλύουν τη δημοκρατία…”

5. Κίνδυνοι για τα προσωπικά δεδομένα

Tο TTIP αποσκοπεί παράλληλα στην αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων με τον περιορισμό της πρόσβασης των πολιτών στην πληροφόρηση. Είναι πολύ πιθανό το κεφάλαιο του TTIP για την πνευματική ιδιοκτησία να περιέχει διατάξεις για τα πνευματικά δικαιώματα, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα εμπορικά σήματα, με σκοπό την ενίσχυση του ελέγχου της γνώσης εκ μέρους των επιχειρήσεων εις βάρος της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτήν στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Επιπλέον θα αποδυναμώσει τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα, καθιστώντας ευκολότερη την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε αυτά για εμπορική χρήση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προετοιμάζοντας το έδαφος για το TTIP, έχει ήδη αμβλύνει σημαντικά τους κοινοτικούς κανόνες περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, καταργώντας μια σημαντική δικλείδα ασφαλείας που εμπόδιζε τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να κατασκοπεύουν τους ευρωπαίους πολίτες.

6. ISDS: Επίλυση Διαφορών Επενδυτή-Κράτους. Απειλή για τη δημοκρατία

Η μεγαλύτερη ίσως απειλή του TTIP είναι ότι επιδιώκει να δώσει στις υπερεθνικές επιχειρήσεις την εξουσία να προσφεύγουν κατά συγκεκριμένων χωρών για ζημίες τις οποίες υπέστησαν κατόπιν αποφάσεων δημόσιας πολιτικής. Η πρόβλεψη για ένα σύστημα Επίλυσης Διαφορών Επενδυτή-Κράτους (Investor-State Dispute Settlement, ISDS) έχει πρωτοφανείς επιπτώσεις, διότι αποδίδει στο υπερεθνικό κεφάλαιο νομική υπόσταση ισοδύναμη με εκείνη του έθνους-κράτους.
Στις περιπτώσεις όπου το ISDS έχει συμπεριληφθεί σε διμερείς συμβάσεις επενδύσεων ή σε άλλες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, έχει ήδη επιφέρει σοβαρά πλήγματα στην άσκηση δημόσιας πολιτικής και στη δημοκρατία.
Εντωμεταξύ, η προσφυγή στο ISDS εκ μέρους των υπερεθνικών επιχειρήσεων έχει προσλάβει διαστάσεις επιδημίας. Μέχρι σήμερα ξεπερνούν τις 500 οι γνωστές υποθέσεις προσφυγής στη διαιτησία εναντίον τουλάχιστον 95 χωρών, από τις οποίες οι 400 προέκυψαν μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Η αντίσταση μεγαλώνει

Το κίνημα κατά του TTIP δυναμώνει ολοένα και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι λαοί αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι οι διαπραγματεύσεις συνιστούν απειλή για πάρα πολλές πτυχές της ζωής τους. Ακτιβιστές στους τομείς της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης ενώνουν τις δυνάμεις τους με συνδικάτα και ομάδες καταναλωτών τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ προκειμένου να αντιταχθούν στην απορρυθμιστική ατζέντα του TTIP. Βουλευτές απ’ όλη την Ευρώπη έχουνεκφράσει δημόσια την ανησυχία τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί.
Ουσιαστικά το TTIP είναι μια συμφωνία που σχεδιάστηκε προς όφελος των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολυεθνικών, οι οποίες προσπαθούν να επεκτείνουν την πρόσβασή τους στην αγορά και να μεθοδεύσουν την άρση των ρυθμίσεων που περιορίζουν τα κέρδη τους.
Για το λόγο αυτό, η κοινωνία πολιτών αντιδρά στις διαπραγματεύσεις ζητώντας την απόσυρση του TTIP και την αντικατάστασή του με μια εντολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα βάζει τους ανθρώπους και τον πλανήτη πάνω από τα κέρδη των επιχειρήσεων. Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του κόσμου όλου καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή την καμπάνια.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ (όπου μπορείτε και να διαβάσετε ολόκληρο το βιβλίο).

Φωτογραφία από τη διαδήλωση των πολιτών του Βερολίνου ενάντια στο TTIP, το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015.
Φωτογραφία από τη διαδήλωση των πολιτών του Βερολίνου ενάντια στο TTIP, το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015.
** Σημείωση για κάτι που πλέον δε φαίνεται τόσο άσχετο: θυμηθείτε πως πριν λίγες εβδομάδες διαβάσαμε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε τροπολογία σχετικά με τη σήμανση ΓΤΟ στο μέλι.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Κραυγή αγωνίας για τη χορήγηση φαρμάκων σε διαβητικούς!

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη κρούει η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., μετά την απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσει η χορήγηση των φαρμάκων στους ασφαλισμένους με πίστωση, εξαιτίας των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς αυτούς.