Η πρόσθετη φρουκτόζη αυξάνει τις πιθανότητες διαβήτη τύπου 2

super-market-600
super-market-600

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings συμβουλεύει τους ανθρώπους να αντικαταστήσουν τις επεξεργασμένες τροφές, που περιέχουν υψηλά επίπεδα σακχάρων και φρουκτόζη, με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προκειμένου να μειώσουν την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη τύπου-2.
Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές από το αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής επιτρέπουν μέχρι και το 25% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων ενός ατόμου να προέρχεται από πρόσθετα σάκχαρα. Ωστόσο, αυτά τα πρόσθετα σάκχαρα, όπως η σακχαρόζη και το σιρόπι αραβοσίτου υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη διαβήτη και με άλλες μεταβολικές διαταραχές, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Αφότου αξιολόγησαν αρκετές επιμέρους σχετικές μελέτες και κλινικές δοκιμές, οι συντάκτες της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη και διαταράσσει το μεταβολισμό του ανθρώπου.
Σε σύγκριση με τη γλυκόζη ή τα άμυλα κάθε είδους, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση φρουκτόζης ή σακχαρόζης -ένας συνδυασμός φρουκτόζης και ζάχαρης- οδηγεί σε αυξήσεις στα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα.
Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η αντικατάσταση της γλυκόζης από άμυλο με την σακχαρόζη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο δυσμενών μεταβολικών επιδράσεων, όπως η αύξηση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Αυτές οι ανεπιθύμητες παρενέργειες γίνονται πιο εμφανείς με την αύξηση πρόσληψης πρόσθετης φρουκτόζης μέσω της διατροφής.
Η κατανάλωση προϊόντων με προστιθέμενη ζάχαρη και η κατανάλωση προστιθέμενης φρουκτόζης ειδικότερα, προκαλούν αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης διαβήτη τύπου-2, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ James DiNicolantonio από το Saint Luke’s Mid America Heart Institute.
Αν και η φρουκτόζη υπάρχει με φυσικό τρόπο στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, σε αυτές τις τροφές υπάρχει σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις από ό,τι στις επεξεργασμένες τροφές.
Οι συγγραφείς της έρευνας επισημαίνουν ότι περίπου το 75% του συνόλου των συσκευασμένων τροφών και ποτών περιέχει πρόσθετα σάκχαρα.
Πηγή: onmed.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
cibo
Περισσότερα

Οι φυτικές ίνες «θωρακίζουν» τους εφήβους

Oι έφηβοι που καταναλώνουν συχνά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως π.χ. λαχανικά, μαύρο ψωμί ή άλλα προϊόντα ολικής άλεσης, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με νέα έρευνα
Περισσότερα

Η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία σε μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με νέα έρευνα

Γνωρίζουμε πλέον ότι η Μεσογειακή διατροφή έχει διάφορα οφέλη για την υγεία. Συνδέεται με μακροζωία, καλή υγεία του…