Μελέτες Επικύρωσης για την Ανωτερότητα της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης

μεσογειακή διατροφική ζώνη

Απώλεια βάρους
Οποιαδήποτε δίαιτα που περιορίζει τις θερμίδες θα έχει ως αποτέλεσμα αντίστοιχη απώλεια βάρους. Ωστόσο, το ίδιο δεν ισχύει και ως προς το ποια είναι η πηγή αυτής της απώλειας βάρους.
Η απώλεια βάρους μπορεί να προκληθεί από αφυδάτωση ή από κανιβαλισμό της μυϊκής μάζας και οργάνων (όπως οι χαμηλές ή υψηλές δίαιτες σε πρωτεΐνη και χαμηλές ή ψηλές δίαιτες σε υδατάνθρακες), όπου φυσικά δεν έχει οφέλη για την υγεία. Μόνο όταν η απώλεια βάρους είναι από το αποθηκευμένο λίπος τότε έχετε κερδίσει τα οφέλη για την υγεία. Εδώ, η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ανώτερη από όλες τις άλλες δίαιτες στο πιο σωστό χάσιμο λίπους.
Έχει αποδειχθεί ότι αν ένα άτομο έχει υψηλή ινσουλίνη, τότε η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη είναι επίσης κορυφαία στην απώλεια λίπους. Μια πρόσφατη μελέτη από το New England Journal of Medicine δείχνει ότι μια διατροφή παρόμοια με τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη ήταν ανώτερη από πολλές άλλες και είναι πιο δύσκολο μετά να ανακτηθεί το χαμένο λίπος. Αυτό πιθανώς προκλήθηκε από την αίσθηση κορεσμού που προκαλείται από τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη σε σύγκριση με άλλες δίαιτες.
Μείωση των κυτταρικών φλεγμονών
Κατά γενική ομολογία στην ερευνητική βιβλιογραφία η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη είναι ανώτερη για τη μείωση των κυτταρικών φλεγμονών. Δεδομένου ότι η κυτταρική φλεγμονή αποτελεί την κινητήρια δύναμη για παχυσαρκία και για χρόνια νόσο. Οπότε αυτός πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος οποιασδήποτε δίαιτας.
Καρδιοπάθεια
Η ειρωνεία είναι ότι η δίαιτα Dean Ornish εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις καλύτερες δίαιτες για τις καρδιακές παθήσεις, αλλά τα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι είχαν θανατηφόρα εμφράγματα κάνοντας την δίαιτα Ornish σε σύγκριση με μία δίαιτα ελέγχου. Από την άλλη πλευρά, η δίαιτα με την ορμονική ισορροπία των μακροθρεπτικών (πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους), όπως η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη έχει αποδειχθεί ότι είναι κατάλληλη για την μείωση των καρδιαγγειακών νόσων, της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της ινσουλίνης.
Διαβήτης
Η πρώτη δημοσίευση που επικυρώνει τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2 εμφανίστηκε το 1998. Από τότε έχουν υπάρξει αρκετές άλλες μελέτες που δείχνουν την ικανότητα της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη μειώνει τη γλυκόζη του αίματος περισσότερο από τη Μεσογειακή Διατροφή σε άτομα με ισχαιμική καρδιακή νόσο. Το 2005, το Joslin Diabetes Research Center του Harvard Medical School ανακοίνωσε τις νέες διατροφικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του προδιαβήτη και του διαβήτη τύπου 2. Αυτές οι διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες ήταν ουσιαστικά ίδιες με τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη. Μελέτες που έχουν γίνει στο Κέντρο Έρευνας Διαβήτη Joslin μετά τις διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης για τη ρύθμιση του Διαβήτη τύπου 2 ή του κινδύνου για διαβήτη. Αν η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη δεν συνιστάται για τα άτομα με διαβήτη, τότε κάποιος πρέπει να ενημερώσει το Harvard.
Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη ή Μεσογειακή Διατροφή
Οι μελέτες που έχουν συγκρίνει τα αποτελέσματα των δύο διαφορετικών τύπων διατροφής: τη Μεσογειακή διατροφή, με τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη, έδειξαν ότι η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη μειώνει περισσότερο τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (φλεγμονές), την ομοκυστεΐνη (καρδιοπάθεια), τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και για τους διαβητικούς τύπου 2 τη γλυκόζη του αίματος και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.
Ανωτερότητα σε Μικροθρεπτικά Συστατικά και Ευκολία στη Χρήση
Η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη βασίζεται σε μια εξισορρόπηση ανάμεσα σε πρωτεΐνη χαμηλών λιπαρών και χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου υδατάνθρακες. Εάν ισορροπήσετε το πιάτο σας, σε μακροθρεπτικά συστατικά, θα είναι περίπου 40% των θερμίδων σε υδατάνθρακες, το 30% των θερμίδων σε πρωτεΐνες, και το 30% των θερμίδων σε λίπος. Επιπλέον, διαπιστώθηκε σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάφορντ ότι στη Διατροφική Ζώνη παρέχονται μεγαλύτερες ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και πολυφαινολών) από οποιαδήποτε άλλη διατροφή.
Παναγιώτης Δρακόπουλος
Ομοιοπαθητικός NHS
Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
Σύμβουλος Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης
Πηγή: http://www.foni-lemesos.com/ygeia/med-zone/24038-meletes-epikyrosis-gia-tin-anoterotita-tis-mesogeiakis-diatrofikis-zonis.html

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
spanaki
Περισσότερα

Το Σπανάκι

Όλοι θυμόμαστε τον Ποπάι, να σφίγγει την κονσέρβα με το χέρι του και με την ναυτική πίπα του, να ρουφάει το σπανάκι για να γίνει δυνατός. Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε θρεπτικά συστατικά, και εμπεριέχει πλήθος βιταμινων και θρεπτικών συστατικών

Σπόροι Chia

Η τελευταία ανακάλυψη των διατροφολόγων, των βοτανολόγων και των οπαδών της φυσικής υγιεινής στο χώρο των υπερτροφών ακούει στο όνομα Chia. Αυτοί οι μικροί ασπρόμαυροι σπόροι αποτέλεσαν βασική τροφή και φάρμακο συγχρόνως, για τους αρχαίους πολιτισμούς των Αζτέκων, των Ίνκας και των Μάγια.