Το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο με διαβήτη τύπου 1

breakfast-kid-1200
breakfast-kid-1200

Η σωστή διατροφή θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά. Ο νεανικός διαβήτης ή διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται κυρίως σε νέους ανθρώπους μικρότερους από 40 ετών, με ιδιαίτερη έξαρση ανάμεσα στα 12 και 15 έτη, ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες λόγω της συνύπαρξης του με αυξημένο σωματικό βάρος και παχυσαρκία. Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να ελέγχουν σε όλη τους τη ζωή τα επίπεδα του σακχάρου τους στο αίμα και να προσπαθούν για την καλή τους ρύθμιση. Ωστόσο, μπορούν να ζουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, αλλά με κάποιες υποχρεώσεις κυρίως όσον αφορά τη διατροφή τους.
Γενικότερα, τα παιδιά με διαβήτη πρέπει να τρώνε υγιεινά, ακολουθώντας τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής καταναλώνοντας όσπρια, ψάρι, κοτόπουλο, ζυμαρικά και ψωμί κατά προτίμηση ολικής αλέσεως, διότι απορροφώνται πιο αργά από τον οργανισμό, φρούτα, λαχανικά και σαν κύρια πηγή λίπους να προτιμάται το ελαιόλαδο.
Φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται το πρωινό γεύμα. Το πρωινό είναι εκείνο που διακόπτει την περίοδο νηστείας και προμηθεύει το σώμα και τον εγκέφαλο με την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται μετά την περίοδο του νυχτερινού ύπνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο οργανισμός συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη του αίματος ως καύσιμο για όσες διαδικασίες συνεχίζονται και στον ύπνο. Για το λόγο αυτό, το πρωινό είναι το γεύμα που στόχο έχει να ρυθμίσει καλύτερα τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος. Ειδικότερα, σε παιδιά με ινσουλινοθεραπεία η παρουσία του πρωινού είναι αδιαμφισβήτητη, αφού η απουσία του θα οδηγήσει άμεσα σε υπογλυκαιμικές κρίσεις και αδυναμία ρύθμισης του διαβήτη. Στο πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνετε πάντα τρόφιμα με φυτικές ίνες μέσα από δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί πολύσπορο, παξιμάδια κρίθινα σε συνδυασμό με τρόφιμα που αποτελούν πηγές πρωτεϊνών, όπως ημιαποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι, τυρί καθώς και αυγό.
Συνήθως οι γονείς των παιδιών με ΣΔ ανησυχούν για το τι καταναλώνουν τα παιδιά τους στο κυλικείο του σχολείου. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση λιπαρών τροφών όπως είναι οι τυρόπιτες, πίτσες, κρουασάν, τα αναψυκτικά αφού είναι πλούσια σε ζάχαρη καθώς επίσης και διάφορα γλυκίσματα όπως είναι οι σοκολάτες, οι γκοφρέτες κ.α. Προσοχή επίσης πρέπει να δοθεί σε χυμούς με την ένδειξη «νέκταρ» ή «φρουτοποτό». Οι χυμοί αυτοί έχουν περιεκτικότητα σε φρούτο και φυσικό χυμό περίπου 20% και είναι ακατάλληλοι, δεδομένου ότι είναι πλούσιοι σε ζάχαρη.
Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να ετοιμάζουν το κολατσιό του παιδιού από το σπίτι ώστε να είναι σίγουροι για την ποιότητα του τροφίμου που πρόκειται να καταναλώσει το παιδί. Θα μπορεί λοιπόν το παιδί να έχει μαζί στην τσάντα του:

  • Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα, τυρί, μαρούλι, ντομάτα
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής αλέσεως ή πολύσπορο
  • φρούτα εποχής κομμένα σε ατομικά μπολ
  • Creamcrackers και φρυγανιές σίκαλης
  • Ένα κομμάτι κέικ σπιτικό χωρίς ζάχαρη
  • Πίτες (χορτόπιτες, τυρόπιτες) παρασκευασμένες με αγνά υλικά και ελαιόλαδο
  • Βραστό αυγό
  • Ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια)

Καλό θα είναι επίσης το παιδί να έχει πάντα μαζί του λίγες καραμέλες ή κάποιο χυμό ακόμη και 1-2 κουταλάκια ζάχαρη σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.
Τέλος, θα πρέπει οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες και αυτό γιατί η συστηματική άσκηση έχει ευνοϊκή επίδραση στο παιδί με διαβήτη. Ευνοϊκή επίδραση στο παιδί έχει το καθημερινό περπάτημα και η γυμναστική 3-4 φορές την εβδομάδα (ποδόσφαιρο, κολύμβηση, μπάσκετ).
* Γράφει ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Πηγή: kartadiaviti.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Πολλά κιλά, λίγη βιταμίνη D - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Ποιά είναι η Νοσογόνος Παχυσαρκία

Ως "παχυσαρκία" ορίζεται η αφύσικη ή υπέρμετρη συσσώρευση λίπους του σώματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κινδύνου για την υγεία. Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ως νόσος που περιλαμβάνεται στη διεθνή κατάταξη ασθενειών ICD-10 (κωδικός Ε66).