Εγκρίθηκε από τον FDA το Πρώτο Φάρμακο για τη Θεραπεία της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας

Το National Eye Institute έχει δηλώσει πως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης στους ανθρώπους με διαβήτη και η κύρια αιτία μείωσης όρασης και τύφλωσης στους ενήλικες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια διαγιγνώσκεται όταν τα αγγεία του αμφιβληστροειδή παθαίνουν βλάβη. Η βλάβη αυτή οδηγεί σε απώλεια όρασης όταν τα αγγεία αυτά «σπάνε» και εισέρχεται αίμα ή υγρό στο εσωτερικό του ματιού.
Πλέον ο FDA ενέκρινε το Lucentis της εταιρείας Genentech, για τη μηνιαία θεραπεία όλων των τύπων διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Η έγκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα μιας συλλογικής έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από το National Institute of Health.

Το Lucentis είναι ένα φάρμακο που λαμβάνεται με ένεση στο μάτι. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της κατασκευαστικής εταιρείας «το Lucentis είναι ένας αναστολέας του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF) που έχει σχεδιαστεί για να αναστέλλει την VEGF-A, μια πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό νέων αγγείων (αγγειογένεση)  και την υπερδιαπερατότητα (ρήξη) των αγγείων».
Το Lucentis έχει ήδη πάρει έγκριση από τον FDA το 2015 για τη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας για όσους έχουν διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας. Πλέον εγκρίθηκε για την θεραπεία των ανθρώπων με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια με ή χωρίς διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, μια επιπλοκή που έχει ως αποτέλεσμα το «πρήξιμο» στο πίσω μέρος του ματιού.
Ο FDA ανέλυσε τα δεδομένα και συνέκρινε τη θεραπεία με Lucentis με την παναμβφιβληστροειδική φωτοπηξία (laser) στους ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθειας, αλλά χωρίς διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας.

Κατέληξαν πως ανεξάρτητα αν υπάρχει διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας ή όχι, όσοι έκαναν θεραπεία με Lucentis είδαν βελτίωση στη σοβαρότητα της αμφιβληστροειδοπάθειας.


Η Sandra Horning, M.D., επικεφαλής του Global Product Development της Genentech, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου:  «Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης στις Η.Π.Α., στους ενήλικες ηλικίας από 20 έως 74 ετών. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που το Lucentis εγκρίθηκε από τον FDA για τη θεραπεία της αμφιβληστροειδοπάθειας σε ασθενείς με και χωρίς διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας».
Πρόσθεσε πως «σε πολλαπλές κλινικές έρευνες, το Lucentis έδειξε σημαντική βελτίωση στους ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και είναι η πρώτη αντι–VEGF θεραπεία που έχει εγκριθεί για να θεραπεύσει όλα τα είδη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας».
Η έγκριση του Lucentis είναι πολύ καλά νέα για όλους τους ασθενείς που πάσχουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, δεδομένου ότι η αμφιβληστροειδοπάθεια/απώλεια όρασης είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ασθενών με διαβήτη.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
mati
Περισσότερα

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των οφθαλμικών επιπλοκών

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (ΔΑ) αποτελεί μία επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη που οδηγεί σε σοβαρή απώλεια της όρασης με σημαντικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις.

libre
Περισσότερα

Χαιρετίζουμε την τηλεοπτική διαφήμιση του Libre και … πάλι παρακινούμε τις ομοσπονδίες να δράσουν για ορατότητα!

Πριν από λίγη ώρα, παρακολουθήσαμε τα τηλεοπτικά σποτ του Freestyle Libre και θελήσαμε να γράψουμε λίγα λόγια για να εκφράσουμε…