Καρδιαγγειακά, παχυσαρκία, διαβήτης, καρκίνοι στο συνέδριο παθολογίας

ELIEAKAP_600
ELIEAKAP_600

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και οι νεοπλασματικές ασθένειες βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Εσωτερική Παθολογία, που διοργανώνει η Εταιρεία Παθολογίας Βορείου Ελλάδος (ΕΠΒΕ), από τις 26 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2015, στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο Makedonia Palace).
Όπως εξηγεί ο Απόστολος Χατζητόλιος, καθηγητής Παθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διευθυντή της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ και του Ομώνυμου Διαβητολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, «τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνεχίζουν ακάθεκτα το καταστροφικό έργο τους, καθώς ευθύνονται για περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σε ολόκληρο τον κόσμο».
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο αριθμός αυτός έως το 2025 αναμένεται να ανέλθει στα 25 εκατομμύρια, δηλαδή σε ποσοστό περίπου 40-45% της παγκόσμιας θνησιμότητας.
Παράλληλα, ο σακχαρώδης διαβήτης λαμβάνει, πλέον, διαστάσεις πανδημίας. «Σήμερα τα άτομα με διαβήτη υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια σε διεθνές επίπεδο, ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει ο κ. Χατζητόλιος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.
Η παχυσαρκία, ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί ήδη επιδημία σε όλα τα βιομηχανικά κράτη, καθώς περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο ενήλικες είναι υπέρβαροι και 300 εκατομμύρια παχύσαρκοι. Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται να γιγαντώνεται συνεχώς, όπως αποκαλύπτουν σχετικές επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες προβλέπουν ότι τα επόμενα 50 χρόνια το υπολογιζόμενο προσδόκιμο επιβίωσης αναμένεται να μειωθεί αισθητά εξαιτίας της παχυσαρκίας.
Από την άλλη πλευρά, οι νεοπλασματικές ασθένειες εξακολουθούν να σημειώνουν αμείωτη θνητότητα, παρά την ανάπτυξη σύγχρονων νέων θεραπειών, καθώς τα νεοπλάσματα ευθύνονται στις μέρες μας για περίπου το 1/3 των θανάτων σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2010 ο καρκίνος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (21% περίπου των συνολικών θανάτων), αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 13.1 εκατομμύρια έως το 2030, καθιστώντας τη νόσο μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα με διεθνείς παρουσίες

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Κύριος στόχος του είναι η Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση των Ελλήνων επιστημόνων για τις νέες γνώσεις που έχουν προκύψει στη διάρκεια της χρονιάς σε όλους τους τομείς της Εσωτερικής Παθολογίας, η εκπαίδευση των νέων ιατρών σε θέματα αιχμής και η ευαισθητοποίηση επαγγελματιών υγείας και κοινού σε θέματα πρόληψης σοβαρών παθήσεων που λαμβάνουν πλέον διαστάσεις επιδημίας.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουν επιλεγεί να συνδράμουν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι καθηγητές. Συγκεκριμένα, ο Richard Hobbs, Professor and Head of Department, National Director, NIHR School for Primary, Care Research Professorial Fellow, Harris Manchester College, Oxford, UK, θα αναφερθεί στη θέση των νεότερων από του στόματος χορηγούμενων αντιπηκτικών στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη. Ο Neil Poulter, Professor of Preventive Cardiovascular Medicine, Imperial College, UK, θα αναφερθεί στην ιδανική ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης μέσα από συνδυαστική χρήση κλασικών και νεότερων φαρμάκων, με στόχο την πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Ο Predrag Djordjevic, Professor, Specialist in Internal Practice Medicine, Outpatient Department Internal Medicine, «DEDINJE» Internal Medicine, Endocrinology, Diabetology, Serbia, θα αναφερθεί σε ευρωπαϊκά επιδημιολογικά δεδομένα μέσα από προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης του Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο Monther Bajbouj, Senior Physician, Specialist in Internal Medicine, Endoscopy Technical University of Munich, Klinikum Rechts Der Isar, II Medical Clinic, Germany, θα αναφερθεί σε σύγχρονους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισης του οισοφάγου Barrett, μιας προκαρκινωματώδους κατάστασης για ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου.
Ο Shin-Ei Kudo, MD, Ph.D, Chairman and Professor Digestive Disease Center, Showa University Northern Yokohama Hospital, Japan, θα αναφερθεί στην αναίμακτη μυοτομή ως θεραπεία εκλογής της αχαλασίας του οισοφάγου (μέθοδος POEM). Ο Ghulam J. Mufti DM, FRCP, FRCPath, Professor of Haematooncology & Head of Department King’s College London, UK, θα αναφερθεί στην καινούργια ένδειξη των αυξητικών παραγόντων της θρομβοποιητίνης για την αντιμετώπιση της θρομβοπενίας στα μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα και, γενικότερα, στα σύνδρομα μυελικής ανεπάρκειας.
Τέλος, το επιστημονικό πρόγραμμα εμπλουτίζεται με 150 περίπου προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις, 31 διαλέξεις, 16 στρογγυλά τραπέζια, 12 κλινικά φροντιστήρια κ.τ.λ. στοχευμένα σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία που ενδιαφέρουν τόσο τους ειδικευμένους στο αντικείμενο Παθολόγους, όσο και επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων.
Το Συνέδριο παρέχει 17 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Επιμόρφωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Ιατρικής Επιμόρφωσης (EACCME) της Ένωσης Ειδικών της Ιατρικής (UEMS), αμοιβαία αναγνωρίσιμα και από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AMA).
Πηγή: health.in.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα