Athens diabetes forum: Δηλώσεις Κουρουμπλή και ειδικών για το ΣΔ

adf-kouroumplis-600
adf-kouroumplis-600

Βραδυφλεγή βόμβα για τη δημόσια υγεία αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Από το σύνολο των διαβητικών μόνο το 50% γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο και την αντιμετωπίζουν, αλλά και από αυτούς οι μισοί προσπαθούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους. Ο «ρυθμισμένος» διαβητικός ασθενής κοστίζει στο σύστημα υγείας 1.000 ευρώ τον χρόνο, ο «αρρύθμιστος» σθενής-διαβητικός περισσότερα από 1.600 ευρώ ετησίως, ενώ ο διαβητικός με επιπλοκές κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ.
Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν οι ειδικοί στο πλαίσιο του συνεδρίου «Αthens diabetes forum: Σακχαρώδης διαβήτης και διατροφή», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Μαρτίου υπό την αιγίδα της της Π.Ο.ΣΣ.Α.Σ.ΔΙΑ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη), του Σ.Φ.Ε.Ε. (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και της Π.Ε.Φ. (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας).

Αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναφέρθηκαν τα εξής:

  –  Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων στο θέμα του σακχαρώδη διαβήτη, των παρεμβάσεων στα σχολεία και στην σπουδαιότητα της οργανωμένης προσπάθειας πρόληψης. «Η αρχή θα πρέπει να γίνει με την πρόληψη. Να σχεδιάσουμε μια παρέμβαση, πρώτα στα σχολεία», σημείωσε και δεσμεύτηκε πως θα γίνει ουσιαστική συζήτηση, ώστε να αρχίσει, έστω και αργά, μια οργανωμένη προσπάθεια.
Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν μπορώ να ακούω άλλο ότι τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο αίτημα των διαβητικών ασθενών για ένταξη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αναλωσίμων που απαιτούνται για τη ρύθμιση του διαβήτη, λέγοντας πως είναι σε σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να στηριχθεί η λειτουργία των διαβητολογικών κέντρων. Έκανε αναφορά και στους ανασφάλιστους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και στην κάλυψη του κόστους των αναλώσιμων υλικών, η οποία όπως υποστήριξε θα υλοποιηθεί με σχετική Υπουργική Απόφαση.
Τέλος, επεσήμανε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Χρήστο Δαραμήλα, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κατανοώντας την κρισιμότητα του θέματος: «Ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα είναι διαρκής σύμβουλος μου», τόνισε.
– Ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΣΣ.Α.Σ.ΔΙΑ., κ. Χρήστος Δαραμήλας, στον χαιρετισμό του στάθηκε στη σημασία της οργάνωσης και λειτουργίας εξειδικευμένων μονάδων και ιατρείων για τον σακχαρώδη διαβήτη στα νοσοκομεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, αλλά και για όλες τις παρενέργειες του.
– Ο Ειδικός Παθολόγος- Διατροφολόγος, Δρ Γιώργος Πανοτόπουλος, σημείωσε ότι ένας στους τρεις διαβητικούς δεν γνωρίζει ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και από όσους το γνωρίζουν ένας στους τρεις δεν θεραπεύεται σωστά.
– Στο πάνελ με θέμα συζήτησης τις πολιτικές υγείας για τον σακχαρώδη διαβήτη και τη στρατηγική πρόληψης και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο διαβήτης αποτελεί μία βραδυφλεγή βόμβα και είναι επιβεβλημένες οι πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης. Επισήμαναν δε ότι από το σύνολο των διαβητικών μόνο το 50% γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη και τον αντιμετωπίζουν. Ενώ από αυτούς μόνο οι μισοί προσπαθούν να ρυθμίσουν το ζάχαρό τους και τελικά από αυτούς μόνο οι μισοί καταφέρνουν τελικά να το ρυθμίσουν.
– Ο κ. Χρήστος Ζούπας, Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος και Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου & Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ», στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε σε μια νέα οντότητα, το «diabesity», που καταδεικνύει την αλληλένδετη σχέση διαβήτη και παχυσαρκίας και επιβάλλει να αντιμετωπίζονται συνολικά. Στάθηκε στην εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που καθορίζει και μπορεί να προλάβει έναν άνθρωπο που είναι στο προδιαβητικό στάδιο και επισήμανε ότι σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, οι άνθρωποι που έχουν το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον, καταφέρνουν να ζήσουν περισσότερο.
– Ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, από τη μεριά του στάθηκε στην ανάγκη να απομακρυνθούμε από τη νοοτροπία του check up και να οδηγηθούμε στο screening. Επιπλέον, επεσήμανε τη σπουδαιότητα της πρόληψης και μέσα από τη σημαντική οικονομική διάσταση του θέματος, καθώς ο ρυθμισμένος ασθενής-διαβητικός «κοστίζει» στο σύστημα υγείας 1.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ ο αρρύθμιστος ασθενής-διαβητικός 1.600 ευρώ τον χρόνο. Τόνισε δε ότι ένας ασθενής-διαβητικός που παρουσιάζει επιπλοκές «κοστίζει» στο σύστημα υγείας 3.000 ευρώ τον χρόνο. Για αυτό και τάχθηκε υπέρ της δωρεάν παροχής των σχετικών φαρμάκων στους διαβητικούς με χαμηλά εισοδήματα.
– Ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος- Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής στην Α΄ Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΠ «ΤΖΑΝΕΙΟ» τόνισε την έξαρση του διαβήτη, αναφέροντας πως έχει τριπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 40 χρόνια. Το 1970 ο διαβήτης είχε καταγραφεί στο 3%, ενώ το 2010 είχε τριπλασιαστεί ανεβαίνοντας στο 9% -και σύμφωνα με νεότερη έρευνα, πλέον ξεπερνά το 10%.
Πρότεινε για την αντιμετώπιση του προβλήματος του προδιαβήτη την διάθεση ερωτηματολογίων στο διαδίκτυο και την καθοδήγηση για εξετάσεις στις ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου. Επισήμανε ωστόσο, ότι δυστυχώς τα σχέδια δράσης που κατατίθενται στο Υπουργείο μένουν στα συρτάρια αναξιοποίητα.
– Στο πάνελ με θέμα τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη η κ. Γκόλφω Γεμιστού, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων, επεσήμανε ότι στο θέμα του σακχαρώδους διαβήτη «η μόρφωση είναι πιο σημαντική από τη συμμόρφωση» και τόνισε ότι είναι λάθος να δίνουμε την τελευταία τεχνολογία στους ασθενείς, χωρίς να τους εξηγούμε πώς να τη χρησιμοποιούν. Σημείωσε ακόμα ότι ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να διαχειρίζεται την πάθηση του. Έκλεισε την τοποθέτησή της αναφερόμενη στο στίγμα που δυστυχώς υπάρχει για τους διαβητικούς και το οποίο τους οδηγεί σε απομόνωση και τους κάνει να αισθάνονται τύψεις και ενοχές για την πάθησή τους.
– Η κ. Ελίνα Γκίκα, Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια Διαβήτη, Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας της Γενικής Κλινικής «ΜΗΤΕΡΑ» και Διδάκτωρ Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στάθηκε στην έλλειψη ψυχολόγων και εξειδικευμένων νοσηλευτών στα δημόσια ιατρεία για το Διαβήτη, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς ο διαβητικός φλερτάρει με την κατάθλιψη. Αναφέρθηκε στο ταμπού της ινσουλίνης, το οποίο εμποδίζει τους ασθενείς να έχουν καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία. Σημείωσε δε ότι η καθημερινή αγωνία των ασθενών τους οδηγεί σε ψυχική εξουθένωση λόγω συνεχούς στρες, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού τους βάρους και εξήγησε ότι αποδεδειγμένα οι ψυχικές μεταπτώσεις μεταβάλλουν τις τιμές του σακχάρου στο αίμα.
– Ο κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», τόνισε ότι το μεγάλο θέμα στο σακχαρώδη διαβήτη παραμένει η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία. Επισήμανε ότι τα ποσοστά συμμόρφωσης όσον αφορά στα δισκία είναι 36-39% και όσον αφορά στην ινσουλίνη 64%. Παρατήρησε ότι οι νεότεροι σε ηλικία διαβητικοί είναι πιο δύσπιστοι και δύσκολοι ασθενείς, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας πιο πειθαρχημένοι.
Εκτίμησε δε ότι δεν δίνεται ο απαραίτητος χρόνος από τους γιατρούς για τους ασθενείς και τόνισε ότι η πρώτη επίσκεψη στον διαβητολόγο, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 45 λεπτά και όλες οι υπόλοιπες επισκέψεις δεν μπορεί να είναι μικρότερες των 15 λεπτών.
– Η κυρία Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Λέκτορας Διατροφής και Μεταβολισμού στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, τόνισε ότι η σωστή διατροφή δεν είναι απαραίτητα και ακριβή, ειδικά στην Ελλάδα που έχουμε μεγάλη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά. Επεσήμανε δε ότι πρέπει ακόμα και αυτά να τα καταναλώνουμε με μέτρο και ισορροπία υπογραμμίζοντας παράλληλα την σημασία της ένταξης του πρωινού γεύματος στην καθημερινότητα. Σχολίασε μάλιστα ότι η Ικαρία είναι η μόνη περιοχή που διατηρεί στο ακέραιο την μεσογειακή διατροφή και για τον λόγο αυτό παρουσιάζει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
– Τέλος, στο πάνελ με θέμα τον ρόλο της ισορροπημένης διατροφής ο κ. Πέτρος Θωμάκος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Επιμελητής στο Διαβητολογικό Κέντρο και Κλινική ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ», σημείωσε ότι αναμένεται αύξηση κατά 20% τα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ 175 εκατ. άνθρωποι παραμένουν αδιάγνωστοι. Τέλος σημείωσε ότι κάθε 20″ μπορεί κάποιος να διαγνωστεί με διαβήτη.
Πηγές: iatronet.gr, onmed.gr, virus.com
 
 
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Αίτημα ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για μειωμένο ωράριο στα άτομα με Διαβήτη
Περισσότερα

Αίτημα ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για μειωμένο ωράριο στους εργαζόμενους με Διαβήτη με ποσοστό αναπηρίας 50%

Επιστολή με θέμα: «Αίτημα εργαζομένων με Σακχαρώδη Διαβήτη με ποσοστό αναπηρίας 50% για μειωμένο ωράριο στην εργασία» απέστειλε…
Δωρεάν νομική υποστήριξη σε ΑμεΑ
Περισσότερα

Δωρεάν νομική υποστήριξη σε ΑμεΑ: Διάθεση δικηγόρου, δικαστικού επιμελητή συμβολαιογράφου

Δωρεάν νομική υποστήριξη σε ΑμεΑ: Διάθεση δικηγόρου, δικαστικού επιμελητή συμβολαιογράφου, σε υποθέσεις ποινικού, αστικού και εμπορικού δικαίου. Επεκτάθηκε…