Τα πολλαπλά οφέλη της Μεσογειακής διατροφής για διαβητικούς και καπνιστές

μεσογειακή-διατροφή-L
μεσογειακή-διατροφή-L

Νέα επιστημονική έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως οι καπνιστές και οι διαβητικοί.
Σύμφωνα με την ισπανική μελέτη, μια Μεσογειακή διατροφή πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο ή σε ξηρούς καρπούς, όπως αυτή που συνηθίζεται στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία, μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, σε σχέση με όσους τρώνε τροφές με χαμηλά λιπαρά, μια άλλη υγιεινή διατροφή, που όμως αποδεικνύεται κατώτερη της Μεσογειακής διατροφής από άποψη υγείας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Ραμόν Εστρούχ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “The New England Journal of Medicine“, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», μελέτησαν σχεδόν 7.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 88 ετών επί πέντε χρόνια.
Κανείς δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο στο ξεκίνημα της έρευνας, όλοι όμως κινδύνευαν, επειδή είτε είχαν διαβήτη τύπου 2, είτε συνδύαζαν τουλάχιστον τρεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (κάπνισμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, βάρος πάνω από το κανονικό, οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου κ.ά.)
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Οι δύο από αυτές ακολούθησαν δύο παραλλαγές της Μεσογειακής διατροφής: στη μία ομάδα κατανάλωναν περισσότερο παρθένο ελαιόλαδο και στην άλλη περισσότερους ξηρούς καρπούς. Και οι δύο ομάδες έτρωγαν πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρι και όσπρια, λίγα κόκκινα κρέατα και γαλακτοκομικά, ενώ έπιναν και ένα ποτήρι κρασί την ημέρα με το φαγητό τους. Η τρίτη ομάδα ακολούθησε μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά.
Όταν έγινε εξέταση των συμμετεχόντων μετά από πέντε χρόνια, 288 άτομα είχαν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή είχαν πεθάνει από καρδιολογικό πρόβλημα: 96 (ποσοστό 3,4%) από την πρώτη ομάδα που έτρωγε πολύ ελαιόλαδο, 83 (επίσης 3,4%) από τη δεύτερη ομάδα που κατανάλωνε πολλούς ξηρούς καρπούς και 109 (4,4%) από την τρίτη ομάδα που ακολουθούσε τη διατροφή των χαμηλών λιπαρών.
Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο παραλλαγές της Μεσογειακής διατροφής μείωσαν κατά 30% τον γενικότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με τη διατροφή των χαμηλών λιπαρών. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό. Οι ίδιοι οι ισπανοί ερευνητές δήλωσαν ότι εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από τα ευρήματα της έρευνάς τους, που όλοι τους άρχισαν αμέσως να ακολουθούν την Μεσογειακή διατροφή.
Βεβαίως, οι επιστήμονες τόνισαν, ότι σε καμία περίπτωση, η Μεσογειακή διατροφή δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή που κάνει κάποιος.
Πηγή: onmed.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
δίαιτα
Περισσότερα

Αμερικανική μελέτη  ανακαλύπτει πώς οι δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες και υδατάνθρακες μπορούν να αντιστρέψουν τον διαβήτη τύπου 2

Νέες έρευνες δείχνουν ότι όχι μόνο ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να ελεγχθεί με δίαιτα, αλλά μπορεί επίσης…