Μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για την ανθρώπινη αλληλοϋποστήριξη στην ασθένεια του διαβήτη, κατά την οποία ένας ασθενής βοηθούσε και καθοδηγούσε άλλους, έλαβε χώρα στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Cambridge, με επικεφαλής τον καθηγητή David Simmons.
Το πρόγραμμα, με τίτλο “Diabetes UK’s Type 2 Together programme“, έρχεται με απτά στοιχεία να αποδείξει πως η ανθρώπινη δύναμη και η αλληλοϋποστήριξη μπορούν να κάνουν θαύματα στην περίπτωση του διαβήτη -και όχι μόνο.
Οι ερευνητές, μελετώντας 1.299 άτομα που συμμετείχαν στις ομάδες αλληλοϋποστήρηξης, διαπίστωσαν πως σε ένα διάστημα 8 – 12 μηνών, μειώθηκε σημαντικά η αρτηριακή τους πίεση.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εκπαιδευμένοι καθοδηγητές στην ομαδική υποστήριξη ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες να ξεπερνούν τις καθημερινές δυσκολίες στη ρύθμιση του διαβήτη τους, και τους έδιναν χώρο και χρόνο να μιλούν, ακούγοντάς τους, αντί να τους υποδεικνύουν τι έπρεπε να κάνουν και τι όχι.
«Αν ένας ασθενής μπορεί να μειώσει την αρτηριακή του πίεση κατά μόλις σε μερικούς βαθμούς μακροπρόθεσμα, τότε η πρακτική αυτή ίσως είναι επαρκής για να βελτιώσει σημαντικά την υγεία του και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 2-4 %, καθώς και το εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 4-6%», επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας David Simmons.
Ο Simmons ανέφερε πως χρειάζεται να γίνουν επιπλέον έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις της υποστήριξης στην αρτηριακή πίεση: “Όσοι συμμετείχαν στις ομάδες δεν ακολουθούσαν απαραίτητα πιο πιστά την ενδεδειγμένη ιατρική αγωγή ούτε και ασκούνταν περισσότερο από τους υπόλοιπους -κι όμως η καθαυτή λειτουργία της κοινωνικής υποστήριξης έχει ίσως άμεση επίδραση στην αρτηριακή πίεση”.
Ο Δρ. Jonathan Graffy, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, τόνισε τη σημασία της σύνδεσης αντίστοιχων υποστηρικτικών ομάδων με τις εθνικές υπηρεσίες υγείας.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για μια νέα προσέγγιση για την υγειονομική περίθαλψη διαβήτη τύπου 2. “Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια σύνθετη και δαπανηρή ασθένεια, που πλήττει σοβαρά την παγκόσμια υγεία. Η αλληλο-υποστήριξη μέσα σε ομάδες θα μπορούσε να αποτρέψει τις επιπλοκές της νόσου, να μειώσει τη διάρκεια νοσηλείας, να σώσει ζωές και να ελαφρύνει τον προϋπολογισμό που αφορά στην περίθαλψη και καταπολέμησή του.”
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.diabetes.org.uk//Type-2-Together
Πηγή: cambridgenetwork.co.uk
Σχετικά άρθρα
Οι 16 καλύτερες τροφές για έλεγχο του διαβήτη
Το να ανακαλύψει κανείς ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για τον διαβήτη του μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο.…
«Η διαχείριση του διαβήτη σας δεν είναι επιστήμη, είναι τέχνη» – μερικές φράσεις που θα σου δώσουν έμπνευση να διαχειριστείς τον διαβήτη σου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διαλέξαμε μερικές φράσεις ενδυνάμωσης από γυναίκες που έχουν διαβήτη και ξέρουν από «μάχες»
Ποιες είναι οι τέσσερις κατηγορίες τροφών που σαμποτάρουν τον μεταβολισμό μας;
Να τι πρέπει να περιορίσεις στη διατροφή σου για να πάρει τα πάνω του ο μεταβολισμός σου
Οι οχτώ τροφές που βλάπτουν τον εγκέφαλο
Αν θεωρείτε ότι οι τροφές που καταναλώνετε, δεν ασκούν καμία επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία, κάνετε μεγάλο λάθος! Σύμφωνα…