9  αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του άγχους

Βρείτε τι λειτουργεί για εσάς για να μειώσετε τον αντίκτυπο του άγχους στη ζωή σας.

Το άγχος είναι κάτι που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τακτικά. Είτε νιώθετε λίγη ανησυχία είτε υπερβολική ανησυχία που οδηγεί σε μια εξουθενωτική διαταραχή, το αίσθημα άγχους είναι συνηθισμένο.

Εδώ είναι εννέα ίσως λιγότερο γνωστά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον αντίκτυπο που έχει το άγχος πάνω σας. Αυτά τα εργαλεία δεν αποτελούν εναλλακτική λύση στην επαγγελματική υποστήριξη για εκείνους των οποίων το άγχος επηρεάζει την ικανότητά τους να πλοηγούνται στη ζωή.

Ενσυνειδητότητα

Έχετε άγχος για ένα τεστ καθώς κάθεστε να το κάνετε; Αυτό είναι φυσιολογικό! Αλλά συχνά νιώθουμε άγχος για ένα γεγονός στο μέλλον, συχνά με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Η ενσυνειδητότητα αναφέρεται στο να είσαι παρών τη στιγμή. Για να θυμάστε το τώρα και να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι είστε ασφαλείς, χτυπήστε απαλά την παλάμη του χεριού σας ή πιέστε απαλά ένα δάχτυλο στο μαλακό σημείο πίσω από το αυτί σας. Όταν έχετε την προσοχή σας και μπορείτε να νιώσετε το σώμα σας, πείτε στον εαυτό σας ότι ό,τι σας ανησυχεί δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα τώρα. Στη συνέχεια, δώστε σκόπιμα προσοχή στο πού βρίσκεστε. Για παράδειγμα, εάν πίνετε καφέ: μυρίστε το φλιτζάνι, δώστε προσοχή στη ζέστη, απολαύστε τη γεύση, δείτε την εικόνα στην κούπα. Το να βρίσκεστε εκεί που βρίσκεστε μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την ανησυχία σας για κάτι που μπορεί να συμβεί ή να μην συμβεί.

Αναπνοή

Η σκόπιμη αναπνοή σας βοηθά να αισθάνεστε συνδεδεμένοι με το σώμα σας, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που συχνά αισθάνονται αποκομμένοι από τον φυσικό τους εαυτό και βιώνουν άγχος. Η βαθιά αναπνοή αυξάνει την ποσότητα οξυγόνου που λαμβάνει το σώμα και ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, δημιουργώντας συναισθήματα ηρεμίας. Άλλοι τύποι αναπνευστικών ασκήσεων παράγουν παρόμοια αποτελέσματα. Η βαθιά αναπνοή, η κοιλιακή αναπνοή, η γιογκική αναπνοή έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Δοκιμάστε πολλούς διαφορετικούς τύπους αναπνευστικών ασκήσεων για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Qigong

Προφέρεται chee-GONG, το τσιγκόνγκ είναι μια αρχαία κινεζική πρακτική για τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Αποτελούμενο από απλές κινήσεις και ασκήσεις αναπνοής, το τσιγκόνγκ βελτιστοποιεί τη ροή της ενέργειας στο σώμα. Έχει μια σειρά από καλά ερευνητικά σωματικά, ψυχολογικά και πνευματικά οφέλη. Ενώ το τσιγκόνγκ μπορεί να εξασκηθεί στο σπίτι—υπάρχουν εξαιρετικά βίντεο διαθέσιμα στο διαδίκτυο—η εξάσκηση με άλλους μπορεί να βελτιώσει τα συναισθήματα κοινωνικής σύνδεσης.

Γιόγκα

Ενώ οι στάσεις, που ονομάζονται asanas, στη γιόγκα μπορούν να δώσουν κάποια άμεση ανακούφιση σε όσους αισθάνονται άγχος, η εσωτερική δουλειά της γιόγκα είναι να βελτιώσει την ψυχική υγεία και τη σύνδεση του ασκούμενου με τον κόσμο γύρω μας. Παραδοσιακά, η πρακτική της γιόγκα στοχεύει στη βελτίωση της συναισθηματικής σταθερότητας. Αναζητήστε έναν εκπαιδευτή γιόγκα που εστιάζει στα θεμέλια της πρακτικής γιόγκα για να κερδίσετε αυτά τα οφέλη.

Τραγουδώντας

Το τραγούδι προτρέπει την παραγωγή μιας ποικιλίας χημικών ουσιών που δίνουν καλή αίσθηση στον εγκέφαλο, όπως: ωκυτοκίνη, σεροτονίνη και ντοπαμίνη. Θυμηθείτε, ο εγκέφαλός σας δεν ενδιαφέρεται αν τραγουδάτε «καλά». Οι κρίσεις που κάνετε για τον εαυτό σας δεν έχουν καμία επίδραση στην παραγωγή χημικών ουσιών που αισθάνεστε καλά. Ζήστε το λοιπόν! Ή απλά βουίζω. Σε κάθε περίπτωση, η διάθεσή σας πιθανότατα θα βελτιωθεί.

Σύντροφοι ζώων

Οι γάτες, οι σκύλοι, τα άλογα ή οποιοδήποτε ζώο συντροφιάς με το οποίο έχετε απήχηση θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε παρόντες και θα σας βοηθήσουν να νιώσετε συνδεδεμένοι και υποστηριζόμενοι. Είναι δύσκολο να ανησυχείτε για το μέλλον όταν ο σκύλος σας γλείφει το πρόσωπό σας ή η γάτα σας γουργουρίζει στο στήθος σας. Σωματικά, το να είσαι με ένα ζώο μπορεί να μειώσει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη και να μειώσει την αρτηριακή σου πίεση. Με πολλούς τρόπους, τα ζώα συντροφιάς μπορούν να υποστηρίξουν την ψυχική μας υγεία.

Επάρκεια ύπνου

Ένα σύμπτωμα κάποιου με χρόνιο άγχος είναι η διαταραχή των προτύπων ύπνου. Το να κάνετε ό,τι μπορείτε για να έχετε και να παραμείνετε σε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου είναι σημαντικό για τη μείωση του άγχους. Φυσικά θα νιώθετε άγχος αν είστε εξαντλημένοι μέρα με τη μέρα! Εάν η ρύθμιση του ύπνου σας είναι απενεργοποιημένη, κλείστε ραντεβού για να δείτε έναν γιατρό που είναι ειδικός στον ύπνο.

Αποδοχή

Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις στις οποίες είναι φυσικό να νιώθεις λίγο άγχος, όπως πριν από μια συνέντευξη για δουλειά. Ένα περιορισμένο άγχος είναι η παραδοχή ότι ορισμένες καταστάσεις είναι τρομακτικές. Ωστόσο, το να νιώθετε υπερβολικό άγχος σε σημείο που περιορίζει την ικανότητά σας να λειτουργείτε ή να απολαύσετε τη ζωή σας μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει μέσω της αποδοχής.

Τις περισσότερες φορές, αυτό για το οποίο νιώθουμε άγχος είναι καταστάσεις στις οποίες έχουμε ελάχιστο ή καθόλου έλεγχο. Μπορεί να ξεφύγετε ή να πάθετε κρίση άγχους όταν σκέφτεστε τον πληθωρισμό και το πώς θα τα βγάλετε πέρα. Μπορεί να ανησυχείτε για τα παιδιά σας στο σχολείο. Κάθε φορά που αισθάνεστε ανήσυχοι, μπορεί να σας βοηθήσει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε και ορισμένα πράγματα είναι εκτός του ελέγχου μας. Η ηρεμία έρχεται όταν αποδεχόμαστε αυτό που είναι.

Βελονισμός

Ο βελονισμός έχει πολλές χιλιάδες χρόνια ιστορίας ως θεραπεία για θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας. Ένα από τα οφέλη του βελονισμού είναι ότι είναι μια παθητική θεραπεία – εμφανίζεστε και ο βελονιστής κάνει τη δουλειά. Ο βελονισμός για τη θεραπεία του άγχους μπορεί να δώσει σε ένα άτομο μια άμεση κατάσταση ηρεμίας και λειτουργεί με την πάροδο του χρόνου για να ισορροπήσει το νευρικό σύστημα. Ορισμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια καλύπτουν τη χρήση του βελονισμού και είναι συχνά διαθέσιμη σε οικιακά προγράμματα θεραπείας εθισμού και τραύματος.

Αναζητώντας επαγγελματική υποστήριξη

Οι διακοπτόμενες εμπειρίες αισθήματος άγχους αποτελούν μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Οι συμβουλές που αναφέρονται παραπάνω θα πρέπει να αντιμετωπίζουν περιστασιακές εμπειρίες άγχους καθώς προκύπτουν. Είναι επίσης εξαιρετικά εργαλεία για χρήση μαζί με επαγγελματική υποστήριξη.

Η επαγγελματική υποστήριξη καθίσταται απαραίτητη όταν αισθάνεστε τακτικά ανήσυχοι ή/και το άγχος σας εμποδίζει την ικανότητά σας να λειτουργήσετε στη ζωή σας. Ένας συμπονετικός ψυχοθεραπευτής ή σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη ρίζα του άγχους σας, να αναπτύξετε καλύτερα εργαλεία αντιμετώπισης και, εάν είναι απαραίτητο, να σας παραπέμψει για ψυχιατρική υποστήριξη.

Αναζητήστε επαγγελματική φροντίδα εάν τα συμπτώματά σας αρχίζουν να κλιμακώνονται ή είναι δύσκολο να τα αντέξετε. Σου αξίζει να ζεις με καλή ψυχική υγεία.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα