Η αλληλοϋποστήριξη σημαντικό όπλο κατά του διαβήτη!

together-600
together-600

Μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για την ανθρώπινη αλληλοϋποστήριξη στην ασθένεια του διαβήτη, κατά την οποία ένας ασθενής βοηθούσε και καθοδηγούσε άλλους, έλαβε χώρα στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Cambridge, με επικεφαλής τον καθηγητή David Simmons.
Το πρόγραμμα, με τίτλο “Diabetes UK’s Type 2 Together programme“, έρχεται με απτά στοιχεία να αποδείξει πως η ανθρώπινη δύναμη και η αλληλοϋποστήριξη μπορούν να κάνουν θαύματα στην περίπτωση του διαβήτη -και όχι μόνο.
Οι ερευνητές, μελετώντας 1.299 άτομα που συμμετείχαν στις ομάδες αλληλοϋποστήρηξης, διαπίστωσαν πως σε ένα διάστημα 8 – 12 μηνών, μειώθηκε σημαντικά η αρτηριακή τους πίεση.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εκπαιδευμένοι καθοδηγητές στην ομαδική υποστήριξη ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες να ξεπερνούν τις καθημερινές δυσκολίες στη ρύθμιση του διαβήτη τους, και τους έδιναν χώρο και χρόνο να μιλούν, ακούγοντάς τους, αντί να τους υποδεικνύουν τι έπρεπε να κάνουν και τι όχι.
«Αν ένας ασθενής μπορεί να μειώσει την αρτηριακή του πίεση κατά μόλις σε μερικούς βαθμούς μακροπρόθεσμα, τότε η πρακτική αυτή ίσως είναι επαρκής για να βελτιώσει σημαντικά την υγεία του και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 2-4 %, καθώς και το εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 4-6%», επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας David Simmons.
Ο Simmons ανέφερε πως χρειάζεται να γίνουν επιπλέον έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις της υποστήριξης στην αρτηριακή πίεση: “Όσοι συμμετείχαν στις ομάδες δεν ακολουθούσαν απαραίτητα πιο πιστά την ενδεδειγμένη ιατρική αγωγή ούτε και ασκούνταν περισσότερο από τους υπόλοιπους -κι όμως η καθαυτή λειτουργία της κοινωνικής υποστήριξης έχει ίσως άμεση επίδραση στην αρτηριακή πίεση”.
Ο Δρ. Jonathan Graffy, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, τόνισε τη σημασία της σύνδεσης αντίστοιχων υποστηρικτικών ομάδων με τις εθνικές υπηρεσίες υγείας.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για μια νέα προσέγγιση για την υγειονομική περίθαλψη διαβήτη τύπου 2. “Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια σύνθετη και δαπανηρή ασθένεια, που πλήττει σοβαρά την παγκόσμια υγεία. Η αλληλο-υποστήριξη μέσα σε ομάδες θα μπορούσε να αποτρέψει τις επιπλοκές της νόσου, να μειώσει τη διάρκεια νοσηλείας, να σώσει ζωές και να ελαφρύνει τον προϋπολογισμό που αφορά στην περίθαλψη και καταπολέμησή του.”
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.diabetes.org.uk//Type-2-Together
Πηγή: cambridgenetwork.co.uk

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
flour_gluten-free
Περισσότερα

Άλευρα χωρίς γλουτένη

Είναι άξιο θαυμασμού το πόσα είδη αλεύρων χωρίς γλουτένη υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, γνωρίζοντας και την ιδιαίτερη υφή, αρωμα, συμπεριφορά του καθενός στα εδέσματά μας.

fruits
Περισσότερα

Τα πολλά φρούτα κάνουν καλό και στη διάθεσή μας

Η τακτική κατανάλωση φρούτων δεν κάνει καλό μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική μας υγεία, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Περισσότερα

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 28%, σύμφωνα με νέα μελέτη

Μάθετε τι δείχνει αυτή η μελέτη σχετικά με τη σχέση μεταξύ της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης και της κατάθλιψης — και μερικούς τρόπους για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης.