Κατάθλιψη και σακχαρώδης διαβήτης: Και όμως, υπάρχει σχέση

Το δεσμό που συνδέει την κατάθλιψη και τον σακχαρώδη διαβήτη επιβεβαιώνει μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Διαβητολογικό Συνέδριο που διεξάγεται στο Μόναχο.

Η ερευνα κατέγραψε υψηλά ποσοστά καταθλιπτικής διαταραχής σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, με ευρείες διαφορές μεταξύ των χωρών. Την ανάλυση της INTERPRET-DD μελέτης διεξήγαγε η ομάδα της Καθηγήτριας Catherine Lloyd, του βρετανικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Milton Keynes.
Έως σήμερα, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για τη σχέση μεταξύ των ψυχικών διαταραχών και κλινικών παραγόντων σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σε χώρες εκτός των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Η Διεθνής  Μελέτη Επιπολασμού και Θεραπείας (International Prevalence and Treatment Study – INTERPRET-DD) παρακολουθεί 3.000 ασθενείς σε 15 χώρες (Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Κίνα, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Κένυα, Μεξικό Πακιστάν, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία, Ταϊλάνδη, Ουγκάντα, Ουκρανία). Περίπου 200 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 συμμετέχουν από κάθε χώρα, 45% εκ των οποίων είναι άνδρες, με μέση διάρκεια διαβήτη 9 έτη και μέση ηλικία τα 54 έτη.
Συνολικά, το 10,3% διαγνώστηκε με Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή, με αντίστοιχο ποσοστό εμφάνισης της διαταραχής και στο παρελθόν και χαμηλότερα ποσοστά της υποτροπιάζουσας μορφής (5,1%). Τα ποσοστά διάγνωσης, βέβαια, διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών, με την Ουγκάντα, την Κένυα και την Ινδία να έχουν το μικρότερο ποσοστό διάγνωσης σε συνέντευξη (1%, 2,7% και 2%, αντίστοιχα) και το Μπαγκλαντές να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό (29,9%)
Αναλυτικά:
Αργεντινή 11.8%,
Μπαγκλαντές 29.9%,
Κίνα 10.8%
Γερμανία 4.3%,
Ινδία 2%
Ιταλία 3.9%,
Κένυα 2.7%,
Μεξικό 18.2%,
Πακιστάν 11.6%,
Πολωνία 14.7%,
Ρωσία 17%,
Σερβία 9.5%,
Ταϊλάνδη 6.2%,
Ουγκάντα 1%,
Ουκρανία 6.1%.
Στις ΗΠΑ το ποσοστό κυμαίνεται από 11% έως 35% και στη Βρετανία από 5% έως 18%, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχουν προκύψει απο ερωτηματολόγια και όχι με κλινική διάγνωση.
Περίπου το 43% όσων συμμετείχαν στη μελέτη, με τρέχουσα διάγνωση μείζωνος κατάθλιψης ανέφεραν την ύπαρξη παλαιότερου επεισοδίου και περίπου το ένα τρίτο (32%) ανέφεραν συχνά επεισόδια .
Ωστόσο, μόνο ένα ποσοστό ατόμων με μείζονα κατάθλιψη, που κυμαίνεται από 0 έως 29%, ανάλογα με τη χώρα, κατά τη συνέντευξη είχε καταγεγραμμένη διάγνωση της διαταραχής στα ιατρικά αρχεία για το διαβήτη. Όπως ήταν αναμενόμενο, βέβαια, ένα υψηλότερο ποσοστό ατόμων, στο 16%, ανέφερε υψηλά επίπεδα συμπτωμάτων κατάθλιψης,  φτωχότερα επίπεδα ευημερίας.
Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα με Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή είναι πιθανότερο να ζούν σε αστικό περιβάλλον (91,5%) αντί αγροτικού (84,7%), ενώ οι περισσότερες είναι γυναίκες (74% των γυναικών διαγνώστηκαν με τη διαταραχή έναντι 26% των ανδρών). Οι γυναίκες, μάλιστα, ως επί το πλείστον είχαν χαμηλότερη εκπαίδευση, ασταθές εισόδημα και κατοικούσαν σε πόλεις.
Πηγή: www.boro.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα