Ο κουρκουμάς είναι εξίσου αποτελεσματικός με 14 συμβατικά φάρμακα!

kourkoumas640x300
kourkoumas640x300

Αναδημοσιεύουμε μερικές πληροφορίες από το άρθρο της Εναλλακτικής Δράσης για τα πολλά ευεργετικά οφέλη του κουρκουμά!
Η κουρκούμη ή κιτρινόριζα (Turmeric) είναι ένα φυτό για το οποίο έχουν γίνει πολλές έρευνες. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες και τα συστατικά της (κυρίως η κουρκουμίνη) έχουν αποτελέσει αντικείμενο για πάνω από 5600 δημοσιευμένες -κατόπιν ομότιμης αναθεώρησης- βιοϊατρικές μελέτες. Υπάρχει πληθώρα ιστορικών αποδείξεων για το πόσο ισχυρή είναι η κουρκουμίνη, και έχει χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο και φάρμακο σε πολλούς πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια.
Με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο μπαχαρικό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να συγκριθεί με διάφορα συμβατικά φάρμακα!
Σε σχέση με το διαβήτη, η δράση του κουρκουμά είναι αντίστοιχη με τα εξής:
Μετφορμίνη:
Σε μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biochemistry and Biophysical Research Community διερευνήθηκε ο τρόπος που η κουρκουμίνη μπορεί να είναι πολύτιμη στη θεραπεία του διαβήτη, και διαπιστώθηκε ότι ενεργοποιεί την AMPK (πρωτεϊνική κινάση που ενεργοποιείται από την AMP μονοφωσφορική αδενοσίνη και η οποία αυξάνει την πρόσληψη της γλυκόζης) και καταστέλλει την έκφραση του γονιδίου γλυκονεογενετικών ουσιών (το οποία καταστέλλουν την παραγωγή γλυκόζης στο ήπαρ) σε κύτταρα ηπατώματος.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι βρέθηκε πως η κουρκουμίνη είναι 500 ως 100.000 φορές (στη μορφή των τετραϋδροκουρκουμινοειδών (THC)) πιο ισχυρή από τη μετφορμίνη στην ενεργοποίηση της ΑΜΡΚ και της καρβοξυλάσης του ακετυλο-CoA (ACC).
Lipitor / ατορβαστατίνη (φάρμακα κατά της χοληστερίνης):
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2008 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Drugs in R & D, διαπιστώθηκε ότι μια τυποποιημένη μορφή κουρκουμινοειδών από κουρκούμη ήταν συγκρίσιμη με το φάρμακο ατορβαστατίνη (Lipitor) όσον αφορά την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, δηλαδή την υποκείμενη παθολογία των αιμοφόρων αγγείων που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση, σε συνδυασμό με τη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Επιπλέον, η κουρκούμη και τα συστατικά της μπορούν να φέρουν αποτελέσματα αντίστοιχα με εκείνα από τα κορτικοστεροειδή (στεροειδή φάρμακα), το Prozac και τη φλουοξετίνη (αντικαταθλιπτικά), την ασπιρίνη, τα αντιφλεγμονώδη, και την οξαλιπλατίνη (φάρμακο χημειοθεραπείας).
Υπάρχουν, επίσης, τουλάχιστον 54 μελέτες που αποδεικνύουν πως η κουρκουμίνη μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο ή την ευαισθητοποίηση των καρκινικών κυττάρων -που παραμένουν ανθεκτικά στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική θεραπεία. Έχουμε, οπότε, ένα ισχυρό επιχείρημα για τη χρήση της ως εναλλακτικό ή επικουρικό φάρμακο στη θεραπεία του καρκίνου…
Τέλος, να σας θυμίσουμε το εξής:
Προσπαθήστε να καταναλώνετε πιστοποιημένη βιολογική (μη ακτινοβολημένη) κουρκούμη σε χαμηλές δόσεις στο φαγητό σας και σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να μην χρειαστούν μεγαλύτερες δόσεις αργότερα αφού προκύψει κάποια σοβαρή ασθένεια.
Εξάλλου, ο στόχος μιας υγιεινής διατροφής είναι να παρέχετε στον εαυτό σας θρεπτικά συστατικά κι όχι να τον θεραπεύετε με «διατροφοφάρμακα».
Πηγή: enallaktikidrasi.com
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
pasha
Περισσότερα

Πασχαλινό τραπέζι και διαβήτης

Το Πάσχα είναι μία περίοδος, που τόσο πριν, κατά τη νηστεία, όσο και μετά την ημέρα του Πάσχα και τη 2η ημέρα θέλει προσοχή, από τα άτομα με διαβήτη γιατί η διατροφή στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε τροφές-πηγές υδατανθράκων. 

Αρόνια: το φυτό «φάρμακο»

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, τα εκχυλίσματα των φύλλων και καρπών της αρόνιας έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεραπεύουν πολλές ασθένειες, όπως φλεγμονές, καρδιοπάθειες, διαβήτη κ.α., διότι εμπεριέχουν χρήσιμες θεραπευτικές ουσίες, όπως ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταμίνες, σεροτονίνες κ.α.