Πώς η Διατροφή Μίμησης Νηστείας (FMD) μειώνει τα σημάδια γήρανσης του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και την αντίσταση στην ινσουλίνη

Ενώ μειώνει και τη βιολογική ηλικία στον άνθρωπο, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι κύκλοι μιας δίαιτας που μιμείται τη νηστεία –ή αλλιώς η Διατροφή Μίμησης Νηστείας– μπορούν να μειώσουν τα σημάδια γήρανσης του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και την αντίσταση στην ινσουλίνη και το ηπατικό λίπος στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα χαμηλότερη βιολογική ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Γεροντολογίας του USC Leonard Davis School of Gerontology.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Communications στις 20 Φεβρουαρίου, προσθέτει στο σύνολο των στοιχείων που υποστηρίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της δίαιτας που μιμείται τη νηστεία (FMD) – Διατροφή Μίμησης Νηστείας.

Το FMD είναι μια δίαιτα πέντε ημερών με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά και χαμηλή σε γενικές θερμίδες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τα αποτελέσματα μιας νηστείας μόνο με νερό, ενώ εξακολουθεί να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να διευκολύνει τους ανθρώπους να την ολοκληρώσουν γρήγορα. Η δίαιτα αναπτύχθηκε από το εργαστήριο του καθηγητή της Σχολής Leonard Davis του USC, Valter Longo, του ανώτερου συγγραφέα της νέας μελέτης.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι μια παρέμβαση με βάση τα τρόφιμα που δεν απαιτεί χρόνιες διατροφικές ή άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να κάνει τους ανθρώπους βιολογικά νεότερους, με βάση τόσο τις αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου για τη γήρανση και τις ασθένειες όσο και σε μια επικυρωμένη μέθοδο που αναπτύχθηκε από την ομάδα Levine για την αξιολόγηση της βιολογικής ηλικίας», δήλωσε ο Longo.

Προηγούμενη έρευνα με επικεφαλής τον Longo έχει δείξει ότι σύντομοι, περιοδικοί κύκλοι FMD συνδέονται με μια σειρά από ευεργετικά αποτελέσματα. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν:

Προώθηση της αναγέννησης βλαστοκυττάρων

Μείωση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας

Μείωση των ενδείξεων άνοιας στα ποντίκια

Επιπλέον, οι κύκλοι του FMD μπορούν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία στον άνθρωπο.

Το εργαστήριο του Longo είχε επίσης δείξει προηγουμένως ότι ένας ή δύο κύκλοι του FMD για πέντε ημέρες τον μήνα αύξησαν τη διάρκεια της υγείας και τη διάρκεια ζωής των ποντικών είτε με κανονική είτε με δυτική διατροφή, αλλά οι επιπτώσεις του FMD στη γήρανση και τη βιολογική ηλικία, το ηπατικό λίπος, και η γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος στους ανθρώπους ήταν άγνωστα μέχρι τώρα.

Χαμηλότεροι κίνδυνοι ασθενειών και περισσότερα νεανικά κύτταρα

Η μελέτη ανέλυσε τα αποτελέσματα της δίαιτας σε δύο πληθυσμούς κλινικών δοκιμών, ο καθένας με άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 70 ετών. Οι ασθενείς που τυχαιοποιήθηκαν στη δίαιτα που μιμείται τη νηστεία υποβλήθηκαν σε 3-4 μηνιαίους κύκλους, τηρώντας το FMD για 5 ημέρες και στη συνέχεια έκαναν κανονική διατροφή για 25 ημέρες.

Το FMD αποτελείται από σούπες φυτικής προέλευσης, ενεργειακές μπάρες, ενεργειακά ποτά, τσιπ σνακ και τσάι που μοιράζονται για 5 ημέρες καθώς και ένα συμπλήρωμα που παρέχει υψηλά επίπεδα μετάλλων, βιταμινών και βασικών λιπαρών οξέων. Οι ασθενείς στις ομάδες ελέγχου έλαβαν οδηγίες να τρώνε είτε κανονική είτε μεσογειακή διατροφή.

Μια ανάλυση δειγμάτων αίματος από συμμετέχοντες στη δοκιμή έδειξε ότι οι ασθενείς στην ομάδα του FMD είχαν χαμηλότερους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της λιγότερης αντίστασης στην ινσουλίνη και των χαμηλότερων αποτελεσμάτων HbA1c. Η μαγνητική τομογραφία αποκάλυψε επίσης μείωση του κοιλιακού λίπους καθώς και του λίπους στο ήπαρ, βελτιώσεις που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου. Επιπλέον, οι κύκλοι του FMD φάνηκε να αυξάνουν την αναλογία λεμφοειδούς προς μυελοειδή – ένας δείκτης ενός πιο νεανικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Περαιτέρω στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων και από τις δύο κλινικές μελέτες έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με FMD είχαν μειώσει τη βιολογική τους ηλικία –ένα μέτρο του πόσο καλά λειτουργούν τα κύτταρα και οι ιστοί κάποιου, σε αντίθεση με τη χρονολογική ηλικία– κατά 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο.

«Αυτή η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά στοιχεία βιολογικής μείωσης της ηλικίας από δύο διαφορετικές κλινικές δοκιμές, συνοδευόμενα από στοιχεία αναζωογόνησης της μεταβολικής και της ανοσολογικής λειτουργίας», είπε ο Longo.

Η μελέτη, που διεξήχθη από τους πρώτους συγγραφείς Sebastian Brandhorst, αναπληρωτή καθηγητή του USC Leonard Davis, και τον Morgan E. Levine, ιδρυτικό κύριο ερευνητή των Altos Labs και του πτυχιούχου PhD του USC Leonard Davis, παρέχει περισσότερη υποστήριξη στις δυνατότητες του FMD ως βραχυπρόθεσμη περιοδική επιτεύξιμη διατροφική παρέμβαση που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας και να βελτιώσουν την υγεία τους χωρίς εκτεταμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, είπε ο Longo.

«Αν και πολλοί γιατροί συστήνουν ήδη το FMD στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να ενθαρρύνουν πολλούς περισσότερους επαγγελματίες υγείας να συστήσουν κύκλους FMD σε ασθενείς με υψηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα παραγόντων κινδύνου νόσου καθώς και στον γενικό πληθυσμό που μπορεί να ενδιαφέρεται για αυξημένη λειτουργικότητα και νεότερη ηλικία», επισήμανε ο Longo.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα