Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένας συγκριτικός δείκτης που μας δείχνει πόσο επηρεάζει η κάθε τροφή που καταναλώνουμε το ρυθμό έκκρισης της ινσουλίνης σε σχέση με τη γλυκόζη. Με απλά λόγια, μας βοηθάει να καταλάβουμε πόσο αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα περίπου 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση υδατανθράκων (ζάχαρη, μέλι, φρούτα, ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά κ.ο.κ.) και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμος σε όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.
Για να τον κρατήσετε χαμηλά:
– Προτιμήστε τα φρούτα που δεν έχουν ωριμάσει ακόμα πλήρως, καθώς τα πιο άγουρα παρουσιάζουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
– Προτιμήστε τα μακαρόνια σας al dente, καθώς το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει το γλυκαιμικό τους δείκτη.
– Συνοδεύστε το γεύμα σας με πράσινη σαλάτα, προκειμένου να αξιοποιήσετε τις φυτικές της ίνες για τη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη.
– Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και βάλτε τα προϊόντα ολικής άλεσης πρώτα στη λίστα σας.
Πηγή: clickatlife.gr
Σχετικά άρθρα
Τα 10 φυτά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη
1. Αλόη Η αλόη είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την πρόληψη και την θεραπεία πολλών…
Για καλύτερη πέψη, απώλεια βάρους, λιγότερο στρες… τρώτε αργά και μασάτε αρκετά!
Η ορθή διατροφική συμπεριφορά καθορίζει το βάρος μας, τους δείκτες υγείας και φυσικά την ψυχολογική μας διάθεση. Πέρα από την ποσότητα και τους συνδυασμούς, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και την ταχύτητα του γεύματος...
Δέκα top διατροφικές επιλογές για μεταβολισμό σε πλήρη εγρήγορση
Τι να τρως τακτικά για να κάψεις περισσότερο λίπος και να διατηρήσεις τον μεταβολισμό σου σε φόρμα
Πώς η πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να προφυλάξει από την άνοια
Μια νέα μελέτη εξετάζει τις φυτικές ίνες ως ασπίδα προστασίας του εγκεφάλου