Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένας συγκριτικός δείκτης που μας δείχνει πόσο επηρεάζει η κάθε τροφή που καταναλώνουμε το ρυθμό έκκρισης της ινσουλίνης σε σχέση με τη γλυκόζη. Με απλά λόγια, μας βοηθάει να καταλάβουμε πόσο αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα περίπου 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση υδατανθράκων (ζάχαρη, μέλι, φρούτα, ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά κ.ο.κ.) και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμος σε όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.
Για να τον κρατήσετε χαμηλά:
– Προτιμήστε τα φρούτα που δεν έχουν ωριμάσει ακόμα πλήρως, καθώς τα πιο άγουρα παρουσιάζουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
– Προτιμήστε τα μακαρόνια σας al dente, καθώς το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει το γλυκαιμικό τους δείκτη.
– Συνοδεύστε το γεύμα σας με πράσινη σαλάτα, προκειμένου να αξιοποιήσετε τις φυτικές της ίνες για τη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη.
– Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και βάλτε τα προϊόντα ολικής άλεσης πρώτα στη λίστα σας.
Πηγή: clickatlife.gr
Σχετικά άρθρα
7+1 Σεφ που Πρέπει να Ακολουθήσετε στα Social Media αν Έχετε Διαβήτη!
Αν έχετε διαβήτη γνωρίζετε πολύ καλά πως η διατροφή είναι το Α και το Ω. Ωστόσο, δεν χρειάζεται…
Πως να έχετε μια υγιή σχέση με το φαγητό
Η διατροφή είναι θεμελιώδες στοιχείο για μια υγιεινή ζωή με διαβήτη, όπως είναι και η πρόσληψη ινσουλίνης, η…
Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση της σόγιας
H σόγια και τα προϊόντα της είναι πηγές ω-6 λιπαρών οξέων, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και άλλα…
Οι διαφορετικοί τύπου ρυζιού και ποιον να προτιμήσετε
Από το κινέζικο τηγανητό μέχρι το ιταλικό ριζότο, την ισπανική παέγια έως το κρητικό γαμοπίλαφο, το ρύζι αποτελεί…