Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένας συγκριτικός δείκτης που μας δείχνει πόσο επηρεάζει η κάθε τροφή που καταναλώνουμε το ρυθμό έκκρισης της ινσουλίνης σε σχέση με τη γλυκόζη. Με απλά λόγια, μας βοηθάει να καταλάβουμε πόσο αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα περίπου 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση υδατανθράκων (ζάχαρη, μέλι, φρούτα, ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά κ.ο.κ.) και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμος σε όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.
Για να τον κρατήσετε χαμηλά:
– Προτιμήστε τα φρούτα που δεν έχουν ωριμάσει ακόμα πλήρως, καθώς τα πιο άγουρα παρουσιάζουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
– Προτιμήστε τα μακαρόνια σας al dente, καθώς το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει το γλυκαιμικό τους δείκτη.
– Συνοδεύστε το γεύμα σας με πράσινη σαλάτα, προκειμένου να αξιοποιήσετε τις φυτικές της ίνες για τη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη.
– Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και βάλτε τα προϊόντα ολικής άλεσης πρώτα στη λίστα σας.
Πηγή: clickatlife.gr
Σχετικά άρθρα
Αποξηραμένα δαμάσκηνα: ιδανικό σνακ για διαβητικούς
Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και εμφανίζονται ως η πιο καλή επιλογή για διαβητικούς.
Η τροφή που καταπολεμά την παχυσαρκία
Το εκχύλισμα μανιταριών χρησιμοποιείται εδώ και 2.000 χρόνια από την παραδοσιακή ασιατική ιατρική και θεωρείται πως προστατεύει τον…
Οι τροφές που μας κάνουν χαρούμενους
Οι διατροφικές μας επιλογές, εκτός από τη σιλουέτα μας, επηρεάζουν και το πώς αισθανόμαστε, τη διάθεσή μας και…
5 τροφές που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση που παρατηρείται σε διάφορες παθήσεις, από το μεταβολικό σύνδρομο και τον…