Εκρηκτική η αύξηση της Παχυσαρκίας στις χώρες του Μνημονίου…

Εκρηκτική η αύξηση της Παχυσαρκίας στις χώρες του Μνημονίου... - Glykouli.Gr

* Γράφει ο Δημήτριος Ρηγόπουλος, Παθολόγος – Διαβητολόγος.
Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Παχυσαρκίας που έγινε στην Πράγα, ανακοινώθηκε ότι η Ευρώπη πρόκειται να αντιμετωπίσει μια γιγάντια κρίση παχυσαρκίας τα επόμενα χρόνια. Οι χώρες που αναμένεται να έχουν την μεγαλύτερη αύξηση σε παχύσαρκα άτομα προβλέπεται ότι θα είναι αυτές που αντιμετώπισαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ιδιαίτερα στις χώρες του Μνημονίου, σε Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία, τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων θα έχουν εκρηκτική αύξηση.
Συγκεκριμένα, στην Ιρλανδία σχεδόν όλοι -το 90% των ανδρών και το 85% των γυναικών- θα είναι είτε υπέρβαροι (ΒΜΙ>25) είτε παχύσαρκοι (ΒΜΙ>30) στα επόμενα 15 χρόνια. Το 2010 τα αντίστοιχα ποσοστά για άντρες και γυναίκες ήταν 74% και 57%. Σε ό,τι αφορά ειδικά τα ποσοστά των παχυσάρκων με ΒΜΙ>30, εκτιμάται πως το 2030 θα είναι 48% και 57% για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα. Σημειώνουμε ότι το 2010 τα ποσοστά ήταν 26% για τους άντρες και 23% για τις γυναίκες.
Για την Ελλάδα, τα ποσοστά των παχύσαρκων αντρών, αλλά και αυτά των γυναικών, αναμένεται να διπλασιαστούν. Από το 2010 που έχουμε την τελευταία καταμέτρηση μέχρι την πρόβλεψη για το 2030, οι άντρες που θα είναι παχύσαρκοι θα αυξηθούν από 20% στο 44%. Οι γυναίκες θα έχουν την ίδια μοίρα, αφού η πρόβλεψη για το 2030 είναι ότι η παχυσαρκία σε αυτές θα ανέλθει 40% από το 20% που ήταν το 2010.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Ισπανία, μια χώρα που δεν φημιζόταν για αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας. Το 2030 όμως η αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας θα είναι σημαντική και εκεί, με τους άντρες να φτάνουν το 36%, από το 19% που ήταν το 2010. Οι Ισπανίδες αντίστοιχα το 2030 θα έχουν ποσοστό παχυσαρκίας 21%, από 16% το 2010.
Η αύξηση της παχυσαρκίας δεν περιορίζεται όμως στις παραπάνω χώρες. Ιδιαίτερα αυξητική είναι η τάση και σε πιο ανεπτυγμένες χώρες, με υψηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστρία και τη Σουηδία.
Η οικονομική κρίση αυξάνει τα ποσοστά της παχυσαρκίας, λόγω της επιλογής των ανθρώπων να καταφεύγουν σε τροφές με χαμηλότερο κόστος, που έχουν όμως πολλούς υδατάνθρακες και λίπη.
Δεν επαρκεί όμως η άποψη αυτή για την γενίκευση του προβλήματος και σε πλουσιότερες χώρες. Πρέπει να γίνουν μελέτες για να αποκαλυφθεί η αλυσίδα των παραγόντων που οδηγεί στην κριση της παχυσαρκίας.
Πηγή: smarthealth.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα