Κοντά σε φάρμακο για διατήρηση του βάρους μετά από δίαιτα οι ερευνητές;

Κοντά σε φάρμακο για διατήρηση του βάρους μετά από δίαιτα οι ερευνητές;


Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων για τη διατήρηση του μειωμένου σωματικού βάρους μετά τη δίαιτα και την καταπολέμηση του φαινομένου γιο-γιο.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν καταφέρει να χάσουν κάποια κιλά είναι εξοικειωμένοι με το φαινόμενο γιο-γιο: μετά τη δίαιτα, τα κιλά επανέρχονται γρήγορα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα Μεταβολισμού και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έδειξαν ότι η επικοινωνία στον εγκέφαλο αλλάζει κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας. Τα νευρικά κύτταρα που μεσολαβούν στο αίσθημα της πείνας λαμβάνουν ισχυρότερα σήματα, έτσι ώστε τα ποντίκια να τρώνε πολύ περισσότερο μετά την δίαιτα και να παίρνουν βάρος πιο γρήγορα.

Μακροπρόθεσμα, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων για την πρόληψη αυτής της ενίσχυσης και να βοηθήσουν στη διατήρηση μειωμένου σωματικού βάρους μετά τη δίαιτα.

«Οι άνθρωποι εξετάζουν κυρίως τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις μετά τη δίαιτα. Θέλαμε να δούμε τι αλλάζει στον εγκέφαλο μακροπρόθεσμα» εξηγεί ο Henning Fenselau, ερευνητής στο Max Planck Institute for Metabolism Research, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Η έρευνα

Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές έβαλαν ποντίκια σε δίαιτα και αξιολόγησαν ποια κυκλώματα στον εγκέφαλο άλλαξαν. Συγκεκριμένα, εξέτασαν μια ομάδα νευρώνων στον υποθάλαμο, τους νευρώνες AgRP, οι οποίοι είναι γνωστό ότι ελέγχουν το αίσθημα της πείνας. Κατάφεραν λοιπόν να δείξουν ότι οι νευρωνικές οδοί που διεγείρουν τους νευρώνες AgRP έστειλαν αυξημένα σήματα όταν τα ποντίκια έκαναν δίαιτα. Αυτή η βαθιά αλλαγή στον εγκέφαλο θα μπορούσε να ανιχνευθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη δίαιτα.

Οι ερευνητές κατάφεραν επίσης να αναστέλλουν επιλεκτικά τις νευρικές οδούς σε ποντίκια που ενεργοποιούν τους νευρώνες AgRP. Αυτό οδήγησε σε σημαντικά μικρότερη αύξηση βάρους μετά τη δίαιτα. «Αυτό θα μπορούσε να μας δώσει την ευκαιρία να μειώσουμε το φαινόμενο yo-yo», λέει ο Fenselau. «Μακροπρόθεσμα, στόχος μας είναι να βρούμε θεραπείες για ανθρώπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση της απώλειας σωματικού βάρους μετά τη δίαιτα. Για να το πετύχουμε αυτό, συνεχίζουμε να διερευνούμε πώς θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε τους μηχανισμούς που μεσολαβούν στην ενίσχυση των νευρικών οδών και στους ανθρώπους».

«Αυτή η εργασία ενισχύει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα διαγράμματα νευρωνικής καλωδίωσης ελέγχουν την πείνα. Είχαμε προηγουμένως αποκαλύψει ένα βασικό σύνολο νευρώνων που συνάπτονται και διεγείρουνσε νευρώνες πείνας AgRP. Στην παρούσα μελέτη μας, διαπιστώνουμε ότι η σύνδεση φυσικών νευροδιαβιβαστών μεταξύ αυτών των δύο νευρώνων, σε μια διαδικασία που ονομάζεται συναπτική πλαστικότητα, αυξάνεται σημαντικά με τη δίαιτα και την απώλεια βάρους, και αυτό οδηγεί σε μακροχρόνια υπερβολική πείνα», σχολιάζει ο συν-συγγραφέας Bradford Lowell από Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Διαβάστε επίσης: 10 κινήσεις-ματ για απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
διαβουλιμία, διαβήτης, γλυκουλι,
Περισσότερα

Δώστε 5 λεπτά και συμπληρώστε ένα ερωτηματολόγιο και βοηθήσετε και εσείς στην μάχη ενάντια στη διαβουλιμία, έναν… αόρατο εχθρό για τους διαβητικούς!

Δώστε μόλις λίγα λεπτά από τον χρόνο σας και συμπληρώστε ένα ερωτηματολόγιο που έχει δημιουργήσει η κα Απέργη…
Το πλούσιο σε πρωτεϊνη πρωινό βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Πολλά, συχνά και μικρά γεύματα, προλαμβάνουν την παχυσαρκία

Τα παχύσαρκα άτομα τρώνε λιγότερο συχνά από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, αλλά εξακολουθούν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και να είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας