Η φυτοφαγική δίαιτα ανακουφίζει από τον πόνο της διαβητικής νευροπάθειας

Η φυτοφαγική δίαιτα ανακουφίζει από τον πόνο της διαβητικής νευροπάθειας - Glykouli.Gr

Νέα Υόρκη
Μια φυτοφαγική διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από διαβητική νευροπάθεια, όχι μόνο να χάσουν βάρος, αλλά και να ανακουφιστούν από τον πόνο, σύμφωνα με μικρή πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutrition and Diabetes.
Οι φυτοφαγικές δίαιτες είναι ελεύθερες ζωικών προϊόντων, περιλαμβανομένων των αβγών και των γαλακτοκομικών. Η πρωτεΐνη πηγάζει από φυτικά λιπαρά και άλλα τρόφιμα, όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα.
Οι ερευνητές του Νοσοκομείου «Lenox Hill» της Νέας Υόρκης θέλησαν να μελετήσουν κατά πόσο μια φυτοφαγική διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ που υποφέρουν από νευροπάθεια στα άκρα.
Παρατήρησαν λοιπόν ότι από τα 34 άτομα, τα 17 που είχαν ακολουθήσει για 20 εβδομάδες φυτοφαγική διατροφή μαζί με συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 είχαν χάσει κατά μέσο όρο έξι κιλά, ενώ είχε επίσης βελτιωθεί η αιματική ροή στα κάτω άκρα και ο πόνος είχε αμβλυνθεί.
Αν και προς το παρόν οι ερευνητές δε μπορούν να αιτιολογήσουν τον ρόλο της φυτοφαγικής διατροφής στην ανακούφιση του πόνου, εικάζουν ότι η απώλεια του βάρους από μόνη της λειτουργεί ανακουφιστικά.
Η απώλεια βάρους συντελεί σε μείωση της εσωτερικής φλεγμονής και βελτιώνει την κινητικότητα του ατόμου, παράμετροι που μπορεί να συντελέσουν στην ανακούφιση του πόνου που προκαλεί η διαβητική νευροπάθεια.
Επιπλέον, ο καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του διαβητικού νευρικού πόνου και οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έκαναν φυτοφαγική διατροφή κατάφεραν να έχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 50% των πασχόντων από διαβήτη καταλήγουν τελικά να εκδηλώσουν διαβητική νευροπάθεια άκρων. Η πάθηση προκαλεί οξύ πόνο και αίσθημα καύσου στα πόδια και τα χέρια και ευαισθησία στο άγγιγμα. Η διαβητική νευροπάθεια καθιστά τα άτομα επιρρεπή σε σοβαρότερα προβλήματα όπως οι λοιμώξεις και τα έλκη κυρίως στα κάτω άκρα.
Πηγή: health.in.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
γιογκα
Περισσότερα

Η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να αντιστρέψουν τις μοριακές αντιδράσεις του DNA που προκαλούν κατάθλιψη;

Δραστηριότητες όπως το Τάι Τσι, η γιόγκα και ο διαλογισμός ίσως να μπορούν να αντιστρέψουν τις μοριακές αντιδράσεις…