Ο διαβήτης και η σχέση του με τη στοματική υγεία

Ο διαβήτης και η σχέση του με τη στοματική υγεία - Glykouli.Gr

* Γράφει ο Ραϊσάκης Βασίλειος – Μάριος, Στρατιωτικός Χειρουργός Οδοντίατρος ΑΠΘ
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ινσουλίνης στον οργανισμό. Τελευταία λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας στην Ελλάδα και όχι μόνο, κυρίως λόγω της παχυσαρκίας και της έλλειψης σωματικής άσκησης. Περίπου 1.200.000 Έλληνες έχουν διαβήτη, ενώ το 8,5%-17,5% του συνόλου των θανάτων στον ελληνικό πληθυσμό σχετίζεται με έλλειψη σωστού έλεγχου του διαβήτη.

Αν έχω διαβήτη, κινδυνεύω να εμφανίσω οδοντιατρικά προβλήματα;

Σύμφωνα με την τελευταία ταξινόμηση από την ADA (American Diabetes Association), το 1997, ο διαβήτης είναι πλέον επίσημα ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση περιοδοντίτιδας, μιας νόσου που καταλήγει σε απώλεια των δοντιών.
Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, εφόσον παραμείνουν χωρίς έλεγχο, οδηγούν στον σχηματισμό γλυκοζυλιωμένων πρωτεϊνών, λιπιδίων και νουκλεϊκών οξέων -γνωστά και ως AGEs (Advanced Glycosylation End products). Αυτές οι ενώσεις είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση ποικίλων βλαβών και συμπτωμάτων στη στοματική κοιλότητα, με πιο σημαντική την περιοδοντίτιδα, αλλά και άλλες, σαν την ουλίτιδα, τη δυσκολία επούλωσης τραυμάτων, τις συχνές μολύνσεις, την αλλοίωση γεύσης, την τερηδόνα, την αίσθηση καύσου.

Ποια η συχνότητα εμφάνισης περιοδοντίτιδας στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη;

Η συχνότητα περιοδοντικών προβλημάτων στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι τριπλάσια από ότι στο γενικό πληθυσμό.
Έτσι, ενώ η περιοδοντική νόσος στον υγιή πληθυσμό δεν είναι πολύ συχνή μέχρι την ηλικία των 20 ετών, το 30% των ατόμων αυτής της ηλικίας που πάσχουν από διαβήτη έχουν περιοδοντική νόσο -ενώ στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης είναι πολύ μεγαλύτερη.
Έχει διαπιστωθεί ότι το 50% των διαβητικών μέχρι την ηλικία των 35 ετών, πάσχουν από περιοδοντική νόσο, και στην ηλικία 45-54 ετών πάσχει πάνω από το 85% -έναντι 55% στα άτομα χωρίς διαβήτη.

Μπορεί η κακή στοματική υγεία να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη;

Όπως όλες οι λοιμώξεις, έτσι και οι οι φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα πρόκλησης αύξησης της ποσότητας σακχάρου στο αίμα και να κάνουν πιο δύσκολο τον έλεγχο του διαβήτη.
Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η προχωρημένη περιοδοντίτιδα μπορεί να δυσχεράνει τον γλυκαιμικό έλεγχο στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου σε μη διαβητικά άτομα.
Επίσης, η βαρύτητα της περιοδοντίτιδας αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση επιπλοκών του διαβήτη -ενώ πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν αυξημένο ενδεχομένως κίνδυνο για έναρξη διαβήτη σε άτομα με βαριάς μορφής περιοδοντίτιδα.

Υπάρχει τρόπος ελέγχου;

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ενδείκνυται η συνεργασία οδοντιάτρου και ειδικού παθολόγου. Η περιοδοντική θεραπεία αποδεδειγμένα βοηθάει στον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη, ενώ αντίστροφα ο έλεγχος του διαβήτη έχει θεαματικά αποτελέσματα στον έλεγχο της περιοδοντικής νόσου.
Πηγή: limnosfm100.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα