Μη έγκαιρη διάγνωση διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά, αναφέρουν Σουηδοί ερευνητές

Δεν διαγνώστηκε έγκαιρα ο διαβήτης τύπου 1 σε παιδιά από τη Σουηδία, σύμφωνα με νέα έρευνα
Δεν διαγνώστηκε έγκαιρα ο διαβήτης τύπου 1 σε παιδιά από τη Σουηδία, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πιθανά επικίνδυνα συμπτώματα διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά δεν αναγνωρίζονται αμέσως από παρόχους πρωτοβάθμιας υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Σουηδία.
Επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Σεπτεμβρίου του Pediatric Diabetes, ήταν ο Johan Wersall από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg. Η ομάδα του επέβλεψε τους φροντιστές 237 παιδιών και εφήβων κάτω των 19 ετών. Όλα τα παιδιά είχαν νοσηλευτεί μεταξύ του 2015 και του 2017 με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη τύπου 1 και διαβητική κετοξέωση.
«Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η κετοξέωση σε ασθενείς με αρχόμενο διαβήτη τύπου 1, είναι να ξεκινήσει άμεσα η θεραπεία με ινσουλίνη» σημείωσαν οι ερευνητές.
Στην έρευνα αποκαλύφθηκε ότι 39% των γονέων είχαν υποψία για την εμφάνιση διαβήτη πριν μεταφέρουν το παιδί τους στο γιατρό.
Η ομάδα του Warsall ερεύνσε 112 περιπτώσεις, όπου οι γονείς είχαν φέρει το παιδί τους, που νόμιζαν ότι ήταν άρρωστο, σε γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας, και κατέληξαν να φέρνουν και πάλι το παιδί τους στα επείγοντα του νοσοκομείου μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες.
Σε 64 περιπτώσεις, οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας αναγνώρισαν τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 και είπαν στους γονείς να μεταφέρουν το παιδί τους στα επείγοντα. Όμως, σε 48 περιπτώσεις, δεν έγινε άμεση σύσταση.
«Τα κλασικά συμπτώματα της δείψας, της πολυουρίας, της κόπωσης και της απώλειας βάρους, ήταν τα πιο κοινά στις δύο ομάδες» έγραψαν οι ερευνητές. Σε πολλές περιπτώσεις, παρά αυτά τα κλασικά συμπτώματα «τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, ή των ούρων, δεν ελέγχθηκαν».
Σε περιπτώσεις που η διάγνωση άργησε, «η γλυκόζη του αίματος, ή των ούρων, είχε ελεγχθεί στο κέντρο πρωτοβάθμιας υγείας» μόνο στο 42% των περιπτώσεων, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά είχαν κλασικά συμπτώματα διαβήτη τύπου 1.
Και σε πολλές περιπτώσεις, που επιβεβαιώθηκαν υψηλά επίπεδα γλυκόζης, δεν υπήρξε σύσταση ώστε τα παιδιά να μεταβούν στο νοσοκομείο.
Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι «για το 43% των παιδιών αυτών, δεν υπήρξε σύσταση να μεταφερθούν άμεσα στην παιδιατρική πτέρυγα των επειγόντων, δείχνοντας σοβαρή αργοπορία από τον γιατρό. Η βελτίωση των γνώσεων και η αναγνωρισιμότητα των συμπτωμάτων του διαβήτη, μεταξύ των φροντιστών και των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στην πρωτοβάθμια υγεία, είναι σημαντικές στην βελτίωση της κατάστασης αυτής, και στην πρόληψη της κετοξέωσης.»
Πηγή: Medical Xpress

Total
18
Shares
Σχετικά άρθρα
Recognize-Gluten-Intolerance-600
Περισσότερα

Δυσανεξία στη γλουτένη: πόσο σπάνια είναι τελικά;

Η νόσος της Κοιλιοκάκης ή αλλιώς της Εντεροπάθειας λόγω γλουτένης ή της Δυσανεξίας στη γλουτένη, όπως είναι ίσως πιο γνωστή, είναι μια παθολογική κατάσταση αρκετά διαδεδομένη παγκοσμίως και σίγουρα πιο συχνή από όσο οι περισσότεροι νομίζουν.