Μια επαναστατική ανακάλυψη καταργεί τις ενέσεις για τους διαβητικούς τύπου 1!

Μια ομάδα φυσικών στον Καναδά, πραγματοποίησε σε γυναίκα με διαβήτη τύπου 1 μεταμόσχευση κύτταρων που παράγουν ινσουλίνη –αντί για μεταμόσχευση ολόκληρου του παγκρέατος!
Μια επαναστατική ανακάλυψη καταργεί τις ενέσεις για τους διαβητικούς τύπου 1! - Glykouli.Gr

Μια ομάδα φυσικών στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου McGill, στο Κεμπέκ του Καναδά, εμφύτευσε σε μια γυναίκα με διαβήτη τύπου 1 κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη –αποτρέποντας έτσι την ενδεχόμενη ανάγκη μιας πιθανώς επικίνδυνη μεταμόσχευσης οργάνων, καθώς και την μακράς διάρκειας νοσηλεία που θα συνόδευε μια τέτοια επέμβαση.
Η διαδικασία, που διήρκησε μόλις μία ώρα συνολικά, έγινε στις 23 Μαΐου στο Nοσοκομείο του Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου McGill (MUHC), και αποτέλεσε την κορύφωση μιας έρευνας δεκαετίας. Το MUHC προσδοκά να αποτελέσει στο μέλλον ένα κέντρο ειδικευμένο στη διαδικασία αυτή –που είναι γνωστή ως μεταμόσχευση νησίδων– για τους διαβητικούς τύπου 1, τόσο για το ανατολικό Κεμπέκ όσο και για τις βόρειες Πολιτείες των ΗΠΑ.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα ακόμα κέντρο στον Καναδά που ειδικεύεται στην μεταμόσχευση νησίδων. Για να μάθει περισσότερα για το πρόγραμμά του, το MUHC έχει ήδη προσελκύσει ερευνητές από τη Βοστώνη.
«Ευελπιστούμε με τη διαδικασία αυτή να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που να αφορά ολόκληρο το Κεμπέκ και όχι μόνο το MUHC, και να πετύχουμε τη συνεργασία με τα κέντρα μεταμόσχευσης του Ανατολικού Καναδά και του Οντάριο», είπε ο Δρ. Στήβεν Παρασκευάς, διευθυντής του προγράμματος.

Η διαδικασία συνίσταται στην εισαγωγή στο συκώτι του ασθενούς μιας βελόνας, στην οποία σταδιακά εκχύουν ένα διάλυμα που περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες νησίδες – τα κύτταρα, δηλαδή, εκείνα που παράγουν την ινσουλίνη.

Μέσα από δωρητές οργάνων που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, οι ειδικοί προμηθέυονται το πάγκρεας και τις πολύτιμες νησίδες του –και αντί να προβούν σε μεταμόσχευση ολόκληρου του οργάνου του παγκρέατος στο σώμα του ασθενούς, επιλέγουν να μεταμοσχεύσουν μόνο τα ειδικά κύτταρα.
«Για μερικούς ασθενείς, η μεταμόσχευση παγκρέατος μπορεί να αποτελεί μια επιλογή τους – υπάρχουν, όμως, σημαντικοί κίνδυνοι, και το χειρουργείο συχνά συνοδεύεται από ειδικευμένη φροντίδα και μαρκάς διάρκειας νοσηλεία, που μπορεί να πάρει μέχρι και έναν μήνα», εξήγησε ο Δρ. Παρασκευάς.
Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης νησίδων, ο ασθενής παραμένει ξύπνιος, και χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωσή της -κάτι που γλιτώνει από το σύστημα υγείας του Κεμπέκ δεκάδες χιλιάδες δολλάρια σε φαρμακευτικά έξοδα. Επιπλέον, χάρη στη διαδικασία αυτή, ο ασθενής γλιτώνει από την άσχημη ουλή που αφήνει η επέμβαση της μεταμόσχευσης παγκρεάτος, καθώς και από τις πιθανές επιπλοκές του χειρουργείου.
Η Ζόρα Νάμπους, μια 50-χρονη γυναίκα από το Πουάντ-Κλαίρ, ήταν η πρώτη ασθενής που δέχτηκε τη μεταμόσχευση νησίδων του MUHC. Πέντε χρόνια πριν, οι γιατροί της είχαν ήδη κάνει μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος -αλλά το τελευταίο γρήγορα απορρίφθηκε από το ανοσοποιητικό της σύστημα.
Η Νάμπους δεν είχε άλλη επιλογή από το να κάνει ινσουλίνη 4 φορές τη μέρα – σύντομα έγινε επιρρεπής στις υπογλυκαιμίες, και την απώλεια αισθήσεων που τις συνόδευαν όταν το σάκχαρό της έπεφτε πολύ χαμηλά. Εγκατέλειψε την οδήγηση, από φόβο μήπως χάσει τις αισθήσεις της ενώ οδηγεί, και σταδιακά χανόταν όλο και περισσότερο στις τύψεις της, που τη φρόντιζαν τα παιδιά της.
«Ήμουν συνέχεια κουρασμένη», λέει. «Δεν ήμουν δραστήρια καθόλου και κοιμόμουν πολύ.»
Λίγες μέρες μετά τη μεταμόσχευση νησίδων, η Νάμπους ξαναβρήκε τη χαμένη της ενέργεια, και οι κρίσεις υπογλυκαιμίας της εξαφανίστηκαν.
«Είμαι τόσο χαρούμενη. Μπορώ πλέον να φροντίζω εγώ την οικογένειά μου, αντί εκείνοι να φροντίζουν εμένα».
Προτού γίνει εφικτό να υλοποιηθεί η μεταμόσχευση νησίδων σε έναν ασθενή, χρειάζεται μια ολόκληρη προεργασία, όπου οι γιατροί εξάγουν τις νησίδες από το πάγκρεας του δωρητή. Η διαδικασία αυτή εκτελείται σε ένα εργαστήριο τρεις φορές καλύτερα αποστειρωμένο απ’ ό,τι ένας θάλαμος χειρουργείου. Επί 12 ώρες, ο Γκρεγκ Χασίλο και ο Μάρκο Γκασπαρίνι, δύο εξαιρετικά ικανοί τεχνικοί εργαστηρίου, «ξαφρίζουν» τις νησίδες από το πάγκρεας, με τη χρήση ειδικού διαλύματος ενζύμων. Έπειτα, για τις επόμενες 2 μέρες, ελέγχουν τις νησίδες που εξήγαγαν, προκειμένου να επαληθεύσουν πως είναι επαρκείς τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.
Η έκχυση των νησίδων πραγματοποιείται από τον Δρ. Μπενουά Γκαλίξ, ραδιολόγο, με μεγάλη εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις νησίδων, που το MUHC προσέλαβε από τη Γαλλία.

Δείτε εδώ και το βίντεο (στα αγγλικά) από το montrealgazette.com!

Πηγή: montrealgazette.com, μετάφραση από το Glykouli.Gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Εκδήλωση: "Νεότερες εξελίξεις στο Τεχνητό Πάγκρεας" | 11 Σεπτεμβρίου
Περισσότερα

Εκδήλωση: "Νεότερες εξελίξεις στο Τεχνητό Πάγκρεας" | 11 Σεπτεμβρίου

Την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2 & Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας) στις 18:30 εκδήλωση με θέμα τις "Νεότερες εξελίξεις στο Τεχνητό Πάγκρεας".