Οι συναισθηματικές διαστάσεις της χρόνιας νόσου: 5 τρόποι για να την αντιμετώπισετε

συναισθηματικές διαστάσεις

Οι χρόνιες νόσοι επηρεάζουν κάτι πολύ σημαντικό, πέρα από τη σωματική μας υγεία: την ψυχική μας υγεία. Όσοι πάσχουν από χρόνιες νόσους συχνά συνειδητοποιούν πως η ασθένεια από μόνη της δεν επηρεάζει την υγεία τους τόσο, όσο την επηρεάζει η κατάθλιψη και το άγχος. Το να πάσχει κανείς από μια χρόνια νόσο είναι εμφανώς δύσκολο και συχνά οδηγεί στην ανάπτυξη συναισθηματικών δυσκολιών που είναι δύσκολες ως προς τη διαχείριση τους.
Πολλοί είναι αυτοί που οδηγούνται στην ανάπτυξη συναισθηματικών διαταραχών λόγω της διάγνωσης της νόσου τους – ακόμα και αυτοί που φαίνονταν πλήρως ευχαριστημένοι από τη ζωή τους πριν διαγνωστούν – κάτι που είναι κατανοητό σε όλους. Όμως είναι εξίσου σημαντικό να πάρει κανείς τον έλεγχο της ψυχικής υγείας στα χέρια του και να μην αφήσει τη νόσο να του πάρει κάτι στο οποίο δεν θα έπρεπε να έχει καμιά ανάμειξη: την ευτυχία του.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να αντιμετωπίσει τη χρόνια νόσο:

Να είναι κοινωνικός: Πολλοί χρόνιοι ασθενείς καταλήγουν να απομακρύνονται από φίλους και οικογένεια, οι έρευνες όμως δείχνουν ότι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας στάσης είναι επιβαρυντικά για την υγεία. Είναι σημαντικό να κοινωνικοποιείται κάποιος όσο περισσότερο μπορεί. Να περνάει χρόνο με φίλους, να βλέπει κόσμο, να κάνει συζητήσεις κλπ. Η κοινωνική στήριξη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη σωματική και πνευματική υγεία.
Να είναι ενεργός: Όσο περισσότερο έχει κάποιος τη νόσο του υπό έλεγχο και όσο λιγότερο παραιτείται, τόσο καλύτερα θα πάει η θεραπεία και τόσες λιγότερες συναισθηματικές διαταραχές θα έρθουν στην επιφάνεια. Ακόμα και οι ανίατες ασθένειες έχουν «επόμενα βήματα» και θα πρέπει να τα κάνει κάποιος για να βελτιώσει την υγεία του, να επιμηκύνει τη ζωή του και να αποδείξει στον εαυτό του ότι ενδιαφέρεται για την ποιότητα της ζωής του.
Να δουλέψει με έναν ψυχολόγο: Η ιδέα της συνεργασίας με έναν ψυχολόγο για την διαχείριση της χρόνια ασθένειας μπορεί να φαίνεται αφελής σε αυτούς που δεν το έχουν κάνει ποτέ, η έρευνα όμως που έχει γίνει για τη θεραπεία της ψυχικής υγείας σε ανθρώπους με κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές επιβεβαιώνει πως αν θέλει κάποιος να έχει την συναισθηματική του υγεία υπό έλεγχο, ένας ψυχολόγος είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για να το κάνει.
Να ενδιαφέρεται για την καθημερινή του υγεία: Οι συνήθειες που έχει κάποιος στην καθημερινότητά του παίζουν κεντρικό ρόλο στην διατήρηση της ψυχικής του υγεία. Η καλή διατροφή, η άσκηση και η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής ζωής μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη σωματική, αλλά και στην ψυχική ισορροπία.
Να ανακαλύψει την πνευματικότητά του: Το γεγονός ότι παλεύει κάποιος με μια χρόνια νόσο είναι μια καλή αφορμή για να επανασυνδεθεί με την πνευματικότητά του. Το να είναι κάποιος σε επαφή με τον εαυτό του, το πνεύμα και την πίστη του και να δεχτεί την θέση του στον κόσμο, θα βοηθήσει στην επίτευξη της εσωτερικής ηρεμίας και της ψυχικής γαλήνης.
Οι χρόνιες νόσοι θα είναι πάντα μια πρόκληση και θα υπάρχουν πράγματα που θα πηγαίνουν τον ασθενή πίσω κάποιες φορές. Ας μην ξεχνάμε όμως πως έχουμε μόνο μια ζωή να ζήσουμε και -άσχετα από την υγεία μας- αξίζουμε όλοι να την απολαύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα