Ο μεταβολισμός δεν αλλάζει στη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ο μεταβολισμός δεν αλλάζει στη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα
Ο μεταβολισμός δεν αλλάζει στη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα

Νέα έρευνα δείχνει ότι δεν «πέφτει» ο μεταβολισμός στα άτομα κάτω των 60 ετών.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι ενήλικες στη μέση ηλικία δεν βάζουν βάρος λόγω του μεταβολισμού τους.
Οι ακαδημαϊκοί έχουν αποκαλύψει ότι ενήλικες ηλικίας μεταξύ 20 και 60 ετών τείνουν να έχουν σταθερό μεταβολισμό, χωρίς ίχνη φθοράς μέχρι να περάσουν την ηλικία των 60 ετών.
Στα πλαίσια της έρευνας, ομάδα διεθνών ερευνητών εξέτασε εκτενώς τον μεταβολισμό περισσότερων από 6000 ατόμων ηλικίας μεταξύ 8 ημερών και 90 ετών, από 29 διαφορετικά έθνη.
Ο μεταβολισμός είναι η χημική αντίδραση των κυττάρων του σώματος, που μετατρέπουν το φαγητό σε ζωτική πηγή ενέργειας, που βοηθά τους ανθρώπους να κινούνται, να σκέφτονται και να μεγαλώνουν. Τα υπέρβαρα άτομα χρειάζονται περισσότερη ενέργεια γιατί το σώμα τους αναγκάζεται να διαχειρίζεται περισσότερο λίπος.
Σύμφωνα με τα πορίσματα, τα παιδιά ενός έτους έχουν το καλύτερο μεταβολισμό – 50% καλύτερο από αυτόν των ενηλίκων – ενώ ο μεταβολισμός κάθε χρόνο πέφτει για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών, και μέχρι την ηλικία των 90 ο μεταβολισμός έχει πέσει κατά 26%.
Τα αποτελέσματα έχουν αποκαλύψει ότι η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση δεν επηρεάζουν το μεταβολισμό των γυναικών.
Ο καθηγητής John Speakman, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, είπε ότι: «Δεν έχουμε ξαναδεί αυτήν την εικόνα, και προκαλεί πολλές εκπλήξεις.
«Για μένα, μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει αλλαγή κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής ».
Ο καθηγητής Herman Pontzer, από το Πανεπιστήμιο του Duke είπε ότι: «Όταν οι άνθρωποι μιλούν για το μεταβολισμό, σκέφτονται τη δίαιτα και την γυμναστική – όμως το θέμα είναι πιο βαθύ, εμείς παρακολουθούμε πως λειτουργεί το σώμα και τα κύτταρα.
«Αυτά κινούνται πολύ γρήγορα σε ηλικία 1 έτους, ενώ σταματούν να λειτουργούν όταν παρατηρείται πτώση του μεταβολισμού
Ο καθηγητής Tom Sanders από το King’s College του Λονδίνου είπε ότι: «Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι βρέθηκαν πολύ λίγες διαφορές στην ολική ενεργειακή δαπάνη του σώματος μεταξύ της πρώιμης ενήλικης και της μέσης ηλικίας – μια εποχή που οι περισσότεροι ενήλικες στις ανεπτυγμένες χώρες βάζουν βάρος.
«Τα πορίσματα αυτά μπορούν να υποστηρίξουν την άποψη ότι η επιδημία παχυσαρκίας τροφοδοτείται από την πρόσληψη υπερβολικής ενέργειας και όχι από μείωση της κατανάλωσης ενέργειας».
Τα αποτελέσματα μπορείτε να δείτε στο περιοδικό Science.
Πηγή: Diabetes.co.uk

Total
33
Shares
Σχετικά άρθρα
διαβήτης τυπου 2, γλυκουλι, φρουτα, χυμοι, ρυζι
Περισσότερα

Διαβήτης τύπου 2: Τρεις διατροφικές αλλαγές για καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου!

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο διαβήτης τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα, με τον αριθμό των πασχόντων να ανέρχεται στα 422 εκατομμύρια,…
stress
Περισσότερα

Ρίξτε το στρες και απομακρύνετε το διαβήτη

Το χρόνιο στρες, είναι ένας ακόμα σημαντικός προγνωστικός παράγοντας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως αποδεικνύουν όλο και περισσότερες μελέτες. Οι στρεσσογόνες εμπειρίες και καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν το διαβήτη, τόσο στην εμφάνιση του όσο και την επιδείνωση του.

beans-in-a-cup
Περισσότερα

Γιατί η κατανάλωση καφέ μας προστατεύει από τον διαβήτη

Η καθημερινή κατανάλωση άφθονου καφέ μάς προστατεύει από τον τύπου 2 διαβήτη επειδή το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο εμποδίζει τη δράση της ουσίας που προκαλεί τη νόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη