Έρχεται νέο «ψαλίδισμα» στις παροχές προς τους διαβητικούς;

περικοπές παροχές

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει σε χιλιάδες άτομα με διαβήτη στη χώρα μας, οι πληροφορίες που θέλουν το Υπουργείο Υγείας να προσανατολίζεται σε νέο «ψαλίδισμα» παροχών, μεταξύ των οποίων ακόμη και στις αντλίες ινσουλίνης! Αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, από την Αριστοτέλους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», επισημαίνοντας πως ένα ακόμη πλήγμα σε βάρος των πασχόντων θα πλήξει όχι μόνο την αξιοπρέπειά τους, αλλά ακόμη και την πορεία παρακολούθησης της νόσου τους.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προειδοποιεί πως οποιαδήποτε νέα παρέμβαση στις θεραπείες των διαβητικών θα έχουν σαν αποτέλεσμα να βρεθούν «σε κατάσταση εξαθλίωσης, μετρώντας την κάθε σταγόνα ινσουλίνης και χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης της νόσου».
Οι αντλίες ινσουλίνης
Ποιές είναι ωστόσο οι πληροφορίες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και γιατί κάνει λόγο για νέο επερχόμενο «χτύπημα» από την Κυβέρνηση; Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, οι τροποποιήσεις στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), αναμένεται να οδηγήσουν τη συντριπτική πλειονότητα των χρηστών αντλίας ινσουλίνης στο να την αφαιρέσουν και να επιστρέψουν σε διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισης της πάθησής τους «με αμφίβολα και ίσως επικίνδυνα για την ίδια τους τη ζωή αποτελέσματα».
Κι αυτό διότι όπως τονίζουν η τιμή των καθετήρων ινσουλίνης, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ΕΚΠΥ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τιμή αγοράς με αποτέλεσμα τη συμμετοχή κατά ποσοστό 50% των ατόμων με διαβήτη με μηνιαίο κόστος που θα ξεπερνά τα 100 ευρώ ανά χρήστη αντλίας έγχυσης ινσουλίνης.
Η Ομοσπονδία ασκεί έντονη κριτική για τις διαφαινόμενες αλλαγές, προειδοποιώντας πως «μέσα σε κατάσταση οικονομικής κρίσης θα ήταν καταστροφικό το ίδιο το Υπουργείο να αποτρέπει τη χρήση νέων μεθόδων αντιμετώπισης του διαβήτη, που έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι προσφέρουν καλύτερη διαχείριση της πάθησης και αποφυγή των επίπονων για τον ασθενή και κοστοβόρων για το κράτος επιπλοκών του διαβήτη».
Πλαφόν στην ινσουλίνη
Εφιαλτικό σενάριο μοιάζουν ωστόσο και οι πληροφορίες της Ομοσπονδίας που θέλουν την Αριστοτέλους να προσανατολίζεται στην επιβολή πλαφόν στην ποσότητα της ινσουλίνης που προμηθεύονται κάθε μήνα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Τα άτομα με διαβήτη επισημαίνουν πως δεν μπορείς να επιβάλεις πλαφόν σε μία πάθηση που ούτως ή άλλως πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, μιας και οι ανάγκες του κάθε οργανισμού σε ινσουλίνη διαφέρουν και «δεν μπορούν, καλώς ή κακώς, να προσαρμοστούν στην ανάγκη του Υπουργείου για κάθε είδους περικοπές στην ορμόνη που κρατά στη ζωή τους ανθρώπους με διαβήτη».
Όπως αναφέρουν, λοιπόν, μία τέτοια κίνηση από το Υπουργείο θα έχει ως αποτέλεσμα άτομα που ακολουθούν το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας ή άτομα που έχουν ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης λόγω ινσουλινοαντίστασης να μην μπορούν να προμηθευτούν την απαραίτητη για τον οργανισμό τους ινσουλίνη.
Την ίδια ώρα, προειδοποιεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, εκτός από τη συμμετοχή τους κατά ποσοστό 10% στην ινσουλίνη, θα έρθουν πιθανότατα αντιμέτωπα και με την αύξηση της συμμετοχής τους σε αντιδιαβητικά δισκία, κάτι που ελλοχεύει τον κίνδυνο να παραλείπουν τη φαρμακευτική τους αγωγή και τελικά να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να εμφανίσουν επιπλοκές της νόσου.
Δαπάνες για κοινωνική πρόνοια
Πονοκέφαλο προκαλούν επίσης τα προαπαιτούμενα της Τρόικας για περικοπές περίπου 1 δισ. ευρώ στην κοινωνική πρόνοια, καθώς αν η Κυβέρνηση κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, άνεργοι και ανασφάλιστοι διαβητικοί αναπόφευκτα θα βρεθούν στον αέρα.
«Αν η περικοπή είναι οριζόντια, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα περικοπή του επιδόματος πάνω από 60%. Το προνοιακό επίδομα θα φτάσει στα 150€ μηνιαίως (από 313 ευρώ που είναι σήμερα) και θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση ανθρώπους που δεν έχουν κανένα πόρο ζωής και έχουν να αντιμετωπίσουν και τις απαιτήσεις ενός χρόνιου προβλήματος υγείας» εκτιμά η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία μάλιστα έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της με γνώμονα την αξιοπρέπεια των ατόμων με διαβήτη.
Πηγή: http://www.megamed.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
Περισσότερα

Ανεπαρκής η εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1C για τη διάγνωση του διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Endo 2019

Το τεστ της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1C, θεωρείται εδώ και καιρό ως η πιο αξιόπιστη εξέταση για τη διάγνωση του διαβήτη.…