Ερευνητές του Πανεπιστημίου Santa Barbara της Καλιφόρνια, αναπτύσσουν χάπια ινσουλίνης τα οποία θα μπορούσαν να καταργήσουν την ανάγκη για ενέσεις ινσουλίνης.
Τα χάπια ινσουλίνης, τα οποία παρέχονται από το στόμα, μπορούν να συμβάλουν στο να αποφευχθεί η ταλαιπωρία της ινσουλίνης και των ενέσεων και να αποτρέψουν παρενέργειες όπως το σβολιασμένο δέρμα. Τα χάπια ινσουλίνης ενδέχεται να είναι και πιο αποτελεσματικά, καθώς ακολουθούν μια πιο άμεση οδό παράδοσης ινσουλίνης στον οργανισμό.
Χάπια ινσουλίνης: Πιο άνετα και πιο αποτελεσματικά;
“Με τον διαβήτη, υπάρχει μια τεράστια ανάγκη για θεραπεία από το στόμα” λέει ο Samir Mitragotri, καθηγητής του τμήματος Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Santa Barbara, “οι άνθρωποι που νοσούν, κάνουν χρήση ινσουλίνης πολλές φορές μέσα στη μέρα και η χρήση της με βελόνες τους φέρνει αντιμέτωπους με μια αρκετά μεγάλη πρόκληση”.
Ο Mitragotri εξηγεί πως η πιο άμεση οδός παράδοσης ινσουλίνης, δηλαδή αυτή του στόματος, μπορεί να την κάνει πιο αποτελεσματική από τις ενέσεις. “Όταν κάποιος κάνει ενέσιμη ινσουλίνη, αυτή πρώτα περνάει από την περιφερειακή κυκλοφορία του αίματος και έπειτα φτάνει στο συκώτι”, μας λέει.
Τα χάπια ινσουλίνης δεν είναι το ίδιο με την φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη η οποία έχει στόχο να αυξήσει την παραγωγή ινσουλίνης. Τα χάπια αυτά παρέχουν μια εξωτερική δόση ινσουλίνης, παρόμοια με αυτή των ενέσεων.
Γιατί δεν είναι έτοιμα τα χάπια;
Έχουν υπάρξει αρκετά προβλήματα στην ανάπτυξη των χαπιών ινσουλίνης. Το πιο σημαντικό από αυτά τα προβλήματα είναι η διάσπαση των πρωτεϊνών του χαπιού από τα οξέα του στομαχιού και έτσι τα χάπια δυσκολεύονται να φτάσουν στο έντερο. Οι ερευνητές έλυσαν αυτό το πρόβλημα δημιουργώντας ειδικές κάψουλες που περιέχουν «αυτοκόλλητα ινσουλίνης» και προστατεύουν από τα στομαχικά οξέα. Όταν έγιναν οι δοκιμές διαπιστώθηκε ότι οι κάψουλες καταφέρανε να περάσουν από το στομάχι άθικτες και όταν έφτασαν στο μικρό έντερο απελευθέρωσαν τα «αυτοκόλλητα ινσουλίνης» κι αυτά με τη σειρά τους διαχύθηκαν μέσω του εντέρου στο αίμα.
Παρόλο που η έρευνα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα, παραμένει σε ένα πρωταρχικό επίπεδο. Ο Mitragotri το περιγράφει ως “το πρώτο ουσιαστικό βήμα στο να δείξουμε πως αυτά τα «αυτοκόλλητα ινσουλίνης» μπορούν να παραδώσουν ινσουλίνη”. Αν τα τεστ βγουν θετικά, τα χάπια ινσουλίνης θα πρέπει να δοκιμαστούν αυστηρά πριν να είναι διαθέσιμα στην αγορά, οπότε θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμα.
Ωστόσο, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι και πιστεύουν πως η ίδια τεχνική θα είναι επίσης εφαρμόσιμη και σε άλλες μορφές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των αυξητικών ορμονών, των αντισωμάτων και των εμβολίων.
Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Υγείας (National Institutes of Health).
Απόδοση: GlykouliGr
Πηγή: http://www.diabetescommunity.com/