Την ανάγκη καθιέρωσης άυλης συνταγογράφησης και για τις εξετάσεις τόνισε το Γλυκούλι στον ΕΟΠΥΥ

Την ανάγκη καθιέρωσης άυλης συνταγογράφησης και για εξετάσεις τόνισε το Γλυκούλι στον ΕΟΠΥΥ
Την ανάγκη καθιέρωσης άυλης συνταγογράφησης και για εξετάσεις τόνισε το Γλυκούλι στον ΕΟΠΥΥ

Ένα από τα θέματα που έχουν προκύψει αυτές τις μέρες και για το οποίο έχουμε λάβει emails, είναι αυτό της συνταγογράφησης εξετάσεων σε άτομα που βρίσκονται σε αυστηρή καραντίνα λόγω προβλημάτων υγείας που τα κάνει ιδιαίτερα ευάλωτα στη λοίμωξη από κορωνοϊό. 
Από τις πρώτες μέρες του περιορισμού μετακινήσεων καθιερώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η άυλη συνταγογράφηση για φάρμακα και αναλώσιμα, εξυπηρετώντας ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια μέριμνα για τη συνταγογράφηση των εξετάσεων. Οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, με φόβο ζωής αυτήν την περίοδο πηγαίνουν στον γιατρό για να τους γράψει τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε στη συνέχεια να πάνε στα μικροβιολογικά κέντρα.
Προκειμένου να αποφύγουν την επίσκεψη στο μικροβιολογικό, που αποτελεί χώρο υψηλού κινδύνου για μόλυνση από κορωνοϊό, κάποιοι έχουν βρει τρόπο να κάνουν αιμοληψία στο σπίτι, όμως έχουν αναγκαστεί να πληρώσουν το πλήρες αντίτιμο των εξετάσεων μιας και, όπως ενημερώθηκαν, ο ΕΟΠΥΥ απαιτεί το γνήσιο παραπεμπτικό προκειμένου να το εξοφλήσει. 
Το Γλυκούλι επικοινώνησε και ενημέρωσε τον οργανισμό για το συγκεκριμένο θέμα, και έλαβε διαβεβαιώσεις δια στόματος του κύριου Θεοφάνη Ρηγάτου, που είναι ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ, ότι πρόκειται να υπάρξει μέριμνα.
Η μοναδική αντίρρηση του οργανισμού έγκειται στο θέμα της ανάγκης εξέτασης του ασθενούς από ιατρό, ωστόσο παραδέχεται ότι υπάρχουν εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν από τον θεράποντα ιατρό χωρίς να χρειάζεται φυσική παρουσία, όπως εξετάσεις αίματος κλπ.
Όπως ενημερωθήκαμε μια τέτοια κίνηση θα χρειαστεί χρόνο μιας και χρειάζονται 25 ημέρες για να βγει ένα ΦΕΚ, πράγμα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε πως έγινε δυνατό να υλοποιηθούν σε ελάχιστο χρόνο μέτρα όπως η άυλη συνταγογράφηση. Πάντως φαίνεται ότι η εισήγηση του Γλυκούλι εισακούστηκε και θα ξεκινήσουν οι διεργασίες.
Μιας και στους κύκλους του Υπουργείου Υγείας κυκλοφορεί η ανησυχία ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα προσβολής από τον κορωνοϊό το φθινόπωρο, τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουμε και τότε να προστατευθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Εμείς, σε εύλογο χρονικό διάστημα θα επανέλθουμε.
Glykouli.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Τελετή λήξης «Πες μου μια γλυκιά ιστορία»
Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Τελετή λήξης «Πες μου μια γλυκιά ιστορία»!

Η μεγάλη βραδιά της απονομής έφτασε! Με δώρα, πλούσιο μπουφέ, διακεκριμένους επιστήμονες, αλλά και τη Ραλλία Χρηστίδου και το Στάθη Δρογώση, ελάτε να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη!