Αγωγή με τεστοστερόνη ωφελεί άντρες με διαβήτη τύπου 2

άνδρες διαβήτης

Νέα έρευνα αναφέρει ότι διαβητικοί άντρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από αγωγή με τη συγκεκριμένη ορμόνη.

Άντρες με διαβήτη τύπου 2 που έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από αγωγή με τη συγκεκριμένη ορμόνη, αναφέρει νέα έρευνα με επικεφαλής τον Paresh Dandona, του Πανεπιστημίου του Buffalo.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντικές ενδείξεις ότι η τεστοστερόνη είναι ευαίσθητη στην ινσουλίνη και επομένως μια μεταβολική ορμόνη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονταν με σημαντικά μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Αυτό φάνηκε από μείωση 36% στο ρυθμό με τον οποίο η γλυκόζη λαμβανόταν από ιστούς όταν οι ασθενείς με χαμηλή τεστοστερόνη έλαβαν ινσουλίνη.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι η τεστοστερόνη μπορεί ενδεχομένως να είναι αντιφλεγμονώδης παράγοντας και παράγοντας ευαισθησίας στην ινσουλίνη καθώς είναι γνωστό εδώ και λίγο καιρό ότι η τεστοστερόνη μειώνει τον λιπώδη ιστό και αυξάνει τον σκελετικό μυ.
Η έρευνα περιέλαβε 94 άντρες με διαβήτη τύπου 2. Πριν αντιμετωπιστούν θεραπευτικά, οι 44 που είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης εξέφρασαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα γονιδίων σηματοδότησης ινσουλίνης και επομένως μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Οι άντρες έλαβαν τυχαία είτε ένεση τεστοστερόνης είτε placebo κάθε εβδομάδα, για 24 εβδομάδες.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι ενώ δεν υπήρξε αλλαγή στο σωματικό βάρος, η αγωγή με τεστοστερόνη οδήγησε σε μείωση στο ολικό σωματικό λίπος κατά 3 κιλά, αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα κατά την ίδια ποσότητα.
Επίσης παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη όπως φάνηκε από αύξηση 32% στη λήψη γλυκόζης από τους ιστούς ως ανταπόκριση στην ινσουλίνη.
Ταυτόχρονα υπήρχε παρόμοια αύξηση στην έκφραση των σημαντικών γονιδίων που μεσολαβούν στη σηματοδότηση ινσουλίνης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Diabetes Care.
Πηγές: Diabetes Care, http://www.iatronet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Τελετή λήξης «Πες μου μια γλυκιά ιστορία»
Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Τελετή λήξης «Πες μου μια γλυκιά ιστορία»!

Η μεγάλη βραδιά της απονομής έφτασε! Με δώρα, πλούσιο μπουφέ, διακεκριμένους επιστήμονες, αλλά και τη Ραλλία Χρηστίδου και το Στάθη Δρογώση, ελάτε να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη!