Κίνδυνος διαβήτη λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης εντός των ορίων ασφαλείας!

διαβητης, ρυπανση, ατμοσφαιρα, γλυκουλι, τυπου 2

Ακόμα και στα λεγόμενα επίπεδα ασφαλείας η ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Planetary Health.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Washington στο Σεντ Λούις, εκτιμούν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συντέλεσε σε 3,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη, παγκοσμίως, το 2016. Επίσης, 8,2 εκατομμύρια έτη υγιούς ζωής απωλέσθηκαν παγκοσμίως το 2016 λόγω του σχετιζόμενου με τη ρύπανση διαβήτη.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και διαβήτη, σε όλο τον πλανήτη. Μάλιστα, ο αυξημένος κίνδυνος παρατηρείται ακόμα και με χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δηλαδή σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία. Κι αυτή η παρατήρηση είναι σημαντική διότι πολλοί αμφισβητούν τα όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί και πιέζουν για την χαλάρωσή τους. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νυν όρια ασφαλείας δεν είναι αρκετά ασφαλή και θα πρέπει να αυστηροποιηθούν», εξηγεί ο Δρ Ζιγιαντ Αλ-Αλι, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο και συγγραφέας της μελέτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαβήτης αφορά πάνω από 420 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Η παρούσα μελέτη έρχεται να προσθέσει και την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς πιστεύεται ότι μειώνει την παραγωγή ινσουλίνης και προάγει τη φλεγμονή, εμποδίζοντας το σώμα να μετατρέψει το σάκχαρο του αίματος σε ενέργεια που χρειάζεται για να διατηρείται υγιές.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, υπενθυμίζεται ότι έχει σχετιστεί με την καρδιακή νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τον καρκίνο, και τη νεφρική νόσο.
 

Πηγή: in.gr
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Το banner του I call the snacks
Περισσότερα

Τεράστιες αντιδράσεις από την κοινότητα των Διαβητικών τύπου 1 προκάλεσε η καμπάνια του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Φιλαδέλφειας.

Την έντονη αντίδραση της κοινότητας των διαβητικών στην Αμερική έχει προκαλέσει η καμπάνια του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της…