Διαβήτης τύπου 2 στις γυναίκες: για ποια ασθένεια αυξάνει τις πιθανότητες

διαβήτης γυναίκες

Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών σε σχέση με άντρες που έχουν διαβήτη.

Aναλύοντας στοιχεία 2,5 εκατομμυρίων συμμετεχόντων σε 14 έρευνες, διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 έχουν σχεδόν 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών σε σχέση με άντρες που έχουν διαβήτη.
Η ερευνήτρια Rachel Huxley, του Curtin University στο Πέρθ, δήλωσε ότι είναι πιθανό οι ίδιοι μηχανισμοί που προκαλούν το μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες με διαβήτη να προκαλούν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο αγγειακής άνοιας.
Η Huxley πρόσθεσε ότι ακόμα δεν κατανοούμε πλήρως γιατί γυναίκες με διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο για αγγειακή νόσο και ότι μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με σεξουαλικές ορμόνες.
Άλλο ενδεχόμενο είναι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των γυναικών με διαβήτη να είναι πολύ πιο δύσκολο να ρυθμιστούν έναντι των αντρών με διαβήτη.
Ωστόσο, ο κίνδυνος για οποιαδήποτε μορφή άνοιας ήταν ο ίδιος για τα 2 φύλα -περίπου 60% υψηλότερος για τους διαβητικούς έναντι ανθρώπων χωρίς τη νόσο- σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Diabetes Care.
Η νέα επισκόπηση εστίασε σε έρευνες άνω της δεκαετίας. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς άνοια και περισσότερων των 102.000 με άνοια.
Ενώ παρατηρήθηκε σχεδόν 20% μεγαλύτερος κίνδυνος αγγειακής άνοιας στις γυναίκες με διαβήτη έναντι των αντρών, ο κίνδυνος μη αγγειακής άνοιας ήταν περίπου ίδιος για τα δυο φύλα αλλά 40% υψηλότερος έναντι ανθρώπων χωρίς διαβήτη.
Πηγή: http://www.onmed.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Gestational-Diabetes-600
Περισσότερα

Τι είναι η «καμπύλη σαχκάρου»;

Η καμπύλη σακχάρου ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, μετρά την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη (γλυκόζη) για την παραγωγή ενέργειας. Η εξέταση αυτή γίνεται για την έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη.