Διαβήτης τύπου 2 στις γυναίκες: για ποια ασθένεια αυξάνει τις πιθανότητες

διαβήτης γυναίκες

Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών σε σχέση με άντρες που έχουν διαβήτη.

Aναλύοντας στοιχεία 2,5 εκατομμυρίων συμμετεχόντων σε 14 έρευνες, διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 έχουν σχεδόν 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών σε σχέση με άντρες που έχουν διαβήτη.
Η ερευνήτρια Rachel Huxley, του Curtin University στο Πέρθ, δήλωσε ότι είναι πιθανό οι ίδιοι μηχανισμοί που προκαλούν το μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες με διαβήτη να προκαλούν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο αγγειακής άνοιας.
Η Huxley πρόσθεσε ότι ακόμα δεν κατανοούμε πλήρως γιατί γυναίκες με διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο για αγγειακή νόσο και ότι μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με σεξουαλικές ορμόνες.
Άλλο ενδεχόμενο είναι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των γυναικών με διαβήτη να είναι πολύ πιο δύσκολο να ρυθμιστούν έναντι των αντρών με διαβήτη.
Ωστόσο, ο κίνδυνος για οποιαδήποτε μορφή άνοιας ήταν ο ίδιος για τα 2 φύλα -περίπου 60% υψηλότερος για τους διαβητικούς έναντι ανθρώπων χωρίς τη νόσο- σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Diabetes Care.
Η νέα επισκόπηση εστίασε σε έρευνες άνω της δεκαετίας. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς άνοια και περισσότερων των 102.000 με άνοια.
Ενώ παρατηρήθηκε σχεδόν 20% μεγαλύτερος κίνδυνος αγγειακής άνοιας στις γυναίκες με διαβήτη έναντι των αντρών, ο κίνδυνος μη αγγειακής άνοιας ήταν περίπου ίδιος για τα δυο φύλα αλλά 40% υψηλότερος έναντι ανθρώπων χωρίς διαβήτη.
Πηγή: http://www.onmed.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Ερευνητές αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο το νερό προστατεύει από την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο
Περισσότερα

Ερευνητές αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο το νερό προστατεύει από την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Anschutz του Πανεπιστημίου του Colorado, ανακάλυψαν ότι η φρουκτόζη προκαλεί την απελευθέρωση Βαζοπρεσσίνης,…
Περισσότερα

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine φέρνει στο φως αισιόδοξα νέα για όσους ζουν με διαβήτη κι άλλες χρόνιες ασθένειες

Οι εξελίξεις στην ιατρική επιτρέπουν σε άτομα με διαβήτη κι άλλες χρόνιες ασθένειες να ζουν περισσότερο χωρίς αναπηρία σε σχέση με το παρελθόν