Apple και Samsung σχεδιάζουν την κυκλοφορία «έξυπνων» ρολογιών με δυνατότητα παρακολούθησης γλυκόζης χωρίς τρυπήματα

Apple και Samsung σχεδιάζουν την κυκλοφορία «έξυπνων» ρολογιών με δυνατότητα παρακολούθησης γλυκόζης χωρίς τρυπήματα
Apple και Samsung σχεδιάζουν την κυκλοφορία «έξυπνων» ρολογιών με δυνατότητα παρακολούθησης γλυκόζης χωρίς τρυπήματα

Όταν η Apple έδωσε στην κυκλοφορία το «έξυπνο» ρολόι της, άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο βιάστηκαν να προμηθευτούν τη νέα συσκευή, και γρήγορα έγινε σαφές ότι το πιο δημοφιλές χαρακτηριστικό της ήταν η παρακολούθηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης.
Ξαφνικά, οι χρήστες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν πόσα βήματα και πόσα χιλιόμετρα κάνουν, καθώς και πόσους ορόφους έχουν ανέβει, πόση ώρα στέκονται όρθιοι ή κινούνται, αλλά μπορούσαν να βλέπουν και τους χτύπους τους ανά λεπτό, είχαν πρόσβαση σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, και μπορούσαν ακόμη και να κάνουν έλεγχο για κολπική μαρμαρυγή.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, αρχικά είχε δηλώσει ότι η εταιρία ήταν πολύ επιφυλακτική σχετικά με την προσθήκη της δυνατότητας παρακολούθησης της υγείας στο ρολόι, καθώς η ανάγκη να λάβουν έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα μπορούσε να καθυστερήσει την καινοτομία.
«Δεν θέλουμε το ρολόι να περάσει από τη διαδικασία έγκρισης του FDA. Δεν θα με πείραζε να περάσει κάτι το οποίο θα συνδεόταν με το ρολόι, αλλά όχι το ίδιο το ρολόι γιατί θα καθυστερούσε τις καινοτομίες καθώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Μπορεί όμως κανείς να φανταστεί περιφερειακά πράγματα, ίσως κάποια εφαρμογή ή κάτι άλλο» είπε ο Cook.
Όμως η ζήτηση των πελατών για παρακολούθηση της υγείας ήταν μεγάλη, κι έτσι η εταιρία άλλαξε σκεπτικό και άρχισε σιγά σιγά να προσθέτει όλο και περισσότερες δυνατότητες παρακολούθησης της υγείας με κάθε νέα εκδοχή του ρολογιού.
Δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με αναφορές από την Κορέα, το νεότερο μοντέλο του ρολογιού της Apple, το νούμερο 7, καθώς και το νεότερο Samsung Galaxy Watch 4 (και τα δύο αναμένεται να κυκλοφορήσουν αργότερα μέσα στο έτος) θα διαθέτουν δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης γλυκόζης. Η δυνατότητα αυτή αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το MIT, καθώς άνθρωποι με ή χωρίς διαβήτη, αντιλαμβάνονται ότι η διαρκής παρακολούθηση του σακχάρου είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία.
Και τα δύο ρολόγια υπόσχονται ότι η μέθοδος παρακολούθησης δεν θα χρειάζεται μέτρηση στο αίμα, καθώς θα διαθέτουν οπτικό αισθητήρα και το χαρακτηριστικό αυτό θα αφορά τόσο τους ανθρώπους με διαβήτη όσο και όσους δεν πάσχουν από διαβήτη. Αντίθετα με τις συσκευές διαρκούς καταγραφής γλυκόζης όπως το Freestyle Libre ή το Dexcom, τα ρολόγια αυτά θα επιτυγχάνουν την παρακολούθηση γλυκόζης μέσω αισθητήρων με υπέρυθρες ακτίνες.
Μιας και η τεχνολογία αυτή θα είναι πραγματικά πρωτοποριακή, θα είναι αδύνατον να παραδοθεί χωρίς έγκριση από τον FDA, που σημαίνει ότι και τα δύο ρολόγια θα πρέπει να περάσουν από διάφορες κλινικές δοκιμές πριν μπορέσουν να κυκλοφορήσουν για το κοινό. Οι κλινικές δοκιμές είναι χρονοβόρες και χρειάζονται μεγάλη χρηματοδότηση, συνδυασμός που μπορεί να σημαίνει καθυστερήσεις στην κυκλοφορία, ιδιαίτερα εφόσον η τεχνολογία της παρακολούθησης γλυκόζης δεν είναι επεμβατική (κάτι που ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί).
Υπενθυμίζουμε ότι παρόμοια τεχνολογία ετοιμάζει η Afon, με ένα ρολόι το οποίο παρουσιάσαμε πριν δύο μήνες.
Υπάρχουν πολλοί που αμφιβάλουν ότι οι εταιρίες θα καταφέρουν, και ότι μπορεί να υπάρξει πραγματικά μη επεμβατική τεχνολογία για την παρακολούθηση της γλυκόζης. Επιπλέον, η παράδοση αυτής της τεχνολογίας για μαζική κατανάλωση θα έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα: η ευρεία ζήτηση θα οδηγήσει άραγε σε αύξηση ή μείωση της τιμής του; Θα οδηγήσει άραγε σε ραγδαία αύξηση των χρημάτων που χρειάζονται τα άτομα με διαβήτη για να παρακολουθήσουν την υγεία τους; Θα γίνει η παρακολούθηση του σακχάρου μόδα; Πως θα επηρεαστούν εταιρίες όπως η Abbott και η Dexcom; Θα γίνουν άραγε οι ταινίες μέτρησης κάτι που ανήκει στο παρελθόν; Θα κληθούν οι ασφαλιστικές εταιρίες να καλύψουν το κόστος των ρολογιών αυτών; Θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον τα ρολόγια σε συστήματα κλειστού βρόγχου; Θα είναι εν τέλει μια θετική εξέλιξη για τους ανθρώπους με διαβήτη; Είναι δυνατόν να υπάρχει αξιόπιστη μη επεμβατική τεχνολογία για την παρακολούθηση του διαβήτη;
Οι δύο εταιρίες θα καταφέρουν άραγε να διαψεύσουν όσους αμφιβάλλουν για τα νέα ρολόγια; Εμείς θα περιμένουμε νέα από τις δύο εταιρίες.
Πηγή: Diabetes Daily

Total
68
Shares
Σχετικά άρθρα