Κραυγή αγωνίας από τους διαβητικούς: Το ΕΣΥ δεν διαθέτει ινσουλίνη και οι μετρητές γλυκόζης είναι αμφιβόλου ποιότητας

ΕΣΥ ινσουλίνη

Στεγνά από ινσουλίνη είναι τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, ενώ το πιο σοβαρό ίσως ζήτημα, αποτελούν οι μετρητές γλυκόζης αίματος, οι οποίοι όταν βρεθούν στα λίγα νοσηλευτήρια, είναι αμφιβόλου ποιότητας. Η κατάσταση αυτή, ελλοχεύει κινδύνους για την δημόσια υγεία και προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στους ασθενείς.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε ευρέως στην συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, που είχε την Τρίτη αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της, κ. Χρήστο Δαραμήλα, την Α’ Αντιπρόεδρο, κ . Γκόλφω Γεμιστού, το Γενικό Γραμματέα, κ. Γεώργιο Τσούτσα και την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, κ. Μαρία Τριανταφύλλου.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρονίων Παθήσεων (Ε.Σ.Α.μεΑ)., κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης.
Αρχικά τέθηκε στον Υπουργό το θέμα του ποσοστού συμμετοχής 10% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στην ινσουλίνη, την ορμόνη της ζωής μας, ένα μέτρο άνισο που προκαλεί πρόσθετο κόστος στους πάσχοντες, οι οποίοι ταυτόχρονα επιβαρύνονται με τις συμμετοχές για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των συνοδών παθήσεων του Σ.Δ. και πολλές φορές και των επώδυνων επιπλοκών του! Παράλληλα ζητήθηκε η εξαίρεση του σακχαρώδη διαβήτη από το μηνιαίο πλαφόν των ιατρών.
Στη συνέχεια τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άποροι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας με τη προμήθεια φαρμακευτικού και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού. Παρά την άρρηκτη σχέση του Σ.Δ. με τη φαρμακευτική αγωγή και τον καθημερινό αυτοέλεγχο, για την καλή του ρύθμιση, οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων, στην πλειοψηφία τους, δεν διαθέτουν ινσουλίνη, φάρμακα και αναλώσιμο υλικό και σε πολλές περιπτώσεις, όπως αυτή των μετρητών γλυκόζης αίματος, στα λίγα Νοσοκομεία που διατίθενται είναι αμφιβόλου ποιότητας, κατάσταση η οποία ελλοχεύει κινδύνους και προκαλεί ταλαιπωρία στους πάσχοντες.
Δεν είναι μυστικό, ότι τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν υλικά και φάρμακα εδώ και καιρό (το έγραψε ακόμη μία φορά χθες, το onMed) ωστόσο η κατάσταση που περιγράφουν οι Σύλλογοι ασθενών, αναφορικά με τις ελλείψεις σε τόσο ευαίσθητα και αναγκαία φάρμακα πυροδοτούν μία πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, ζήτησαν επίσης, την στελέχωση των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων, αλλά και την οργάνωση Ιατρείων «Διαβητικού Ποδιού» σε όλα τα παραπάνω κέντρα και ιατρεία, με επαγγελματίες υγείας εξειδικευμένους στο σακχαρώδη διαβήτη όπως: ιατρούς, νοσηλευτές, διατροφολόγους, ψυχολόγους και εκπαιδευτές στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.
Ακόμη, αναφέρθηκαν ζητήματα που αφορούν τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, τη μη ένταξη του Σακχαρώδη Διαβήτη στον πίνακα των 43 παθήσεων μόνιμης και μη αναστρέψιμης αναπηρίας, την απουσία θεσμοθετημένης από την Πολιτεία εκπαίδευσης των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, θέμα το οποίο συζητήθηκε διεξοδικά, καθώς και την αναγκαιότητα συμμετοχής της Ομοσπονδίας μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας κατέθεσε στον Υπουργό ολοκληρωμένη πρόταση για την ανασύσταση, ενεργοποίηση και βελτίωση της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών του υπ΄αριθμ. Νόμου 2519 (ΦΕΚ 165 21/ 8 / 1997) και αιτήθηκε την αλλαγή του σε «Αυτοτελής Διεύθυνση Προστασίας Δικαιωμάτων Αναπήρων και Χρονίως Πασχόντων» και αύξηση αρμοδιοτήτων σε αυτή.
Υπόσχεση Ξανθού για αναθεώρηση του ΕΚΠΥ
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, εξέφρασε την πρόθεσή του να εξετάσει τα ζητήματα που του τέθηκαν, καθώς και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, και να βοηθήσει προς το όφελος των ατόμων με διαβήτη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός, γνωστοποίησε ότι το πρώτο διάστημα του 2016 θα προχωρήσει η αναθεώρηση του ΕΚΠΥ με βελτίωση των στρεβλώσεων και αλλαγές σε ότι αφορά τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), καθώς και του Κανονισμού Εκτίμησης του Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ).
Παράλληλα μας έκανε γνωστό πως στόχος του Υπουργείου στο θέμα των άπορων συμπολιτών μας είναι να προμηθεύονται με μηδενική συμμετοχή τα φάρμακα και το αναλώσιμο υλικό από τα ιδιωτικά φαρμακεία με εξωνοσοκομειακή δαπάνη, ενώ δεσμεύτηκε για τη θετική ανταπόκρισή του στο θέμα των θεσμικών αιτημάτων μας.
Καίρια και σημαντική ήταν και η παρουσία του Προέδρου της Ε.Σ.Α.μεΑ., ο οποίος στη διάρκεια της συζήτησης συμμετείχε υποστηρικτικά διατυπώνοντας τις παρατηρήσεις – προτάσεις του, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη.
Πηγή: http://www.onmed.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Coca-Cola: Έγκριση γλυκοζιτών στεβιόλης (στέβια) ως γλυκαντικής ύλης

Η Coca-Cola στην Ευρώπη, με ανακοίνωσή της, καλωσορίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης («στέβια») ως γλυκαντικής ύλης σε τρόφιμα και ποτά.