Διαβήτης: πειραματική θεραπεία κάνει «επανεκκίνηση» στο πάγκρεας

διαβήτης θεραπεία

Μία διαδικασία με την οποία μετατρέπουν ανθρώπινα δερματικά κύτταρα σε λειτουργικά παγκρεατικά κύτταρα, επινόησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Τα λειτουργικά αυτά κύτταρα παρήγαγαν ινσουλίνη στο εργαστήριο, ενώ όταν μεταμοσχεύθηκαν στους νεφρούς ποντικιών γενετικά τροποποιημένων ώστε να εκδηλώνουν διαβήτη, φάνηκε να τα προστατεύουν από την ανάπτυξη της νόσου.
Το επίτευγμα αυτό δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι, εάν ισχύει στους ανθρώπους, θα μπορέσει να αποτελέσει χρήσιμη θεραπεία για τους ασθενείς με διαβήτη, αλλά είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί κάτι τέτοιο.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου, λένε οι ερευνητές, είναι ότι με τη χρήση δερματικών κυττάρων από τους ίδιους τους ασθενείς και την επαναφορά τους στο σώμα έπειτα από την κατάλληλη επεξεργασία, αποτρέπεται ο κίνδυνος απόρριψής τους από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η όλη έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».
Όπως γράφουν οι ερευνητές, «η έρευνά μας αποτελεί μία από τις λιγοστές που αποδεικνύουν ότι ανθρώπινα κύτταρα δημιουργημένα με τεχνικές κυτταρικού αναπρογραμματισμό (cell reprogramming) μπορούν να προστατεύσουν ή ίσως και να θεραπεύσουν μία υφιστάμενη νόσο».
Έσπευσαν ωστόσο να επισημάνουν ότι οι κυτταρικές καλλιέργειές τους δεν αντιπροσωπεύουν όλα τα είδη κυττάρων που υπάρχουν στις δομές του παγκρέατος οι οποίες παράγουν ινσουλίνη, επομένως χρειάζονται πολλές ακόμα έρευνες έως ότου μετατραπεί η μέθοδός τους σε θεραπεία.
Ο διαβήτης εκδηλώνεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ή αξιοποιήσιμη ινσουλίνη, με συνέπεια να αυξάνονται επικίνδυνα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Πηγή: http://ygeia.tanea.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα