Ένα γιαούρτι την ημέρα το διαβήτη κάνει πέρα, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα…
Η μελέτη δείχνει ότι η συχνή κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Μου Τσεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, αξιολόγησαν στοιχεία (μεταανάλυση) από τρεις μελέτες, που κράτησαν δεκαετίες και αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων περίπου 15.100 διαβητικούς.
Η ανάλυση έδειξε ότι, ενώ η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μέσα στην ημέρα δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον κίνδυνο διαβήτη, δεν ισχύει το ίδιο για το γιαούρτι, το οποίο σαφώς μειώνει το σχετικό κίνδυνο. Όπως υπολογίστηκε, η κατανάλωση 28 γραμμαρίων γιαουρτιού καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 18%.
Προηγούμενες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ορισμένα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι τα προβιοτικά βακτήρια του γιαουρτιού βελτιώνουν το λιπιδικό «προφίλ» και το επίπεδο αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό των ανθρώπων που ήδη έχουν διαβήτη τύπου 2. Ο ερευνητής Φρανκ Χου δήλωσε ότι, μετά και τα νέα ευρήματα, «το γιαούρτι πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο συστατικό μιας υγιούς διατροφής».
Ο διαβήτης τύπου 2 (των ενηλίκων, σε αντιδιαστολή με τον τύπου 1 ή παιδικό) είναι μία χρόνια πάθηση που εμφανίζεται, όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα του σώματος εμφανίζουν αντίσταση στην εν λόγω ορμόνη, με συνέπεια να αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα. Η πάθηση έχει μία γενετική-κληρονομική διάσταση, ενώ ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής που οδηγεί στην παχυσαρκία, αυξάνει τον κίνδυνο. Περίπου 366 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν σήμερα από διαβήτη τύπου 2 και εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί στα 552 εκατομμύρια έως το 2030.
Πηγή: http://agoraomorfias.blogspot.gr
Σχετικά άρθρα
Πως επηρεάζει η σόγια τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη
Η σόγια είναι ένα τρόφιμο που συμβάλει σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. και αρκετές μελέτες αποδίδουν ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά την αποτροπή της εμφάνισης και των συμπτωμάτων που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2.
Το Πρόγραμμα Διατροφής Cambridge Weight Plan παρουσίασε τον Καθηγητή Dr. Anthony Leeds στην Οικία του Ύπατου Αρμοστή
Ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο, κος. Ian Whitting, και οι Γενικοί Διευθυντές του Προγράμματος…
Αγιουβέρδα
Η αγιουβέρδα είναι μια παραδοσιακή ιατρική πρακτική της Ινδίας η οποία ως μέσα θεραπείας του οργανισμού περιλαμβάνει τη διατροφή, την άσκηση, το διαλογισμό, τα βότανα, το μασάζ, την έκθεση στο ηλιακό φως, τον έλεγχο της αναπνοής και την αποτοξίνωση.
3 στα 4 κρούσματα διαβήτη τύπου 2 οφείλονται στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής
Σύμφωνα με τις αναλύσεις της ερευνητικής ομάδας, η διατροφή με άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 24%