H μέση ηλικία συνήθως «συνοδεύεται» από πόνους και προβλήματα. Και -δυστυχώς- κάποιες φορές υπάρχουν σημάδια πως κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό. Το καλό νέο είναι πως υπάρχουν εξετάσεις που μπορούν -και πρέπει- να κάνουν οι 50άρηδες για να τσεκάρουν την υγεία τους.
Αναλυτικά οι εξετάσεις, σύμφωνα με τους γιατρούς, που πρέπει να κάνουν οι 50άρηδες:
Εξέταση για χοληστερίνη: Όταν η χοληστερίνη υπάρχει στο αίμα σε υπερβολικές τιμές (υπερχοληστερολαιμία) αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη.
Εξέταση για διαβήτη: Η δίψα, η κούραση και η συχνοουρία το βράδυ, είναι τα τρία απλά και συχνά «σήματα» πως ίσως έχετε διαβήτη. Αν είστε πάνω από 40, καπνίζετε, είστε υπέρβαροι και κάνετε καθιστική ζωή, καλό είναι να επισκεφτείτε προληπτικά τον γιατρό σας. Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει κατά πέντε φορές τις πιθανότητες να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή και μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα και τα όργανα.
Εξέταση για αρθρίτιδα: Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, που έχει ως αποτέλεσμα πόνο, οίδημα, ακαμψία και περιορισμένη κίνηση. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας. Όλοι προκαλούν όμως πόνους και δυσκολεύουν την καθημερινότητα του ατόμου. Η αρθρίτιδα είναι κάτι που εμφανίζει η πλειοψηφία των ατόμων κατά την μέση και τρίτη ηλικία (οι γυναίκες είναι στην «επικίνδυνη» ζώνη κατά την εμμηνόπαυση).
Εξέταση για την βιταμίνη D: Τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οστεοπόρωσης και καταγμάτων, ενώ ορισμένες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει πως άτομα με χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.
Εξέταση για θυρεοειδή: Οι γυναίκες που περνούν στη δεκαετία των 50 και των 60 είναι πιο επιρρεπείς στην υπολειτουργία του θυρεοειδούς, μια κατάσταση κατά την οποία ο αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, αδικαιολόγητη αύξηση του σωματικού βάρους και αίσθημα κατάθλιψης. Τα προβλήματα του θυρεοειδούς είναι πιο συχνά στις γυναίκες, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν επηρεάζει και κάποιους άνδρες.
Εξέταση για την βιταμίνη B12: Η σοβαρή ανεπάρκειά της οδηγεί σε αναιμία, την οποία μπορούν εύκολα να διαγνώσουν οι αιματολογικές εξετάσεις. Όμως στα λιγότερο χαρακτηριστικά συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται μυϊκή αδυναμία, κόπωση, τρέμουλο, ασταθής βάδιση, ακράτεια, υπόταση, κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της ψυχικής διάθεσης, καθώς και νοητικά προβλήματα όπως η κακή μνήμη.
Πηγή: www.life2day.gr
Σχετικά άρθρα
Η αλληλοϋποστήριξη σημαντικό όπλο κατά του διαβήτη!
Μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για την ανθρώπινη αλληλοϋποστήριξη στην ασθένεια του διαβήτη, κατά την οποία ένας ασθενής…
Τα οφέλη του αβοκάντο στο μικροβίωμα του εντέρου
Το αβοκάντο αποτελεί υγιεινή τροφή που βοηθά τόσο την καρδιακή, όσο και τη γενικότερη υγεία. Πλούσιο σε φυτικές…
Αφορά και όσους πάσχουν από Διαβήτη ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για Covid-19;
Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο ΧΒΒ.1.5 κατά της Covid-19 για τις ηλικίες 12 ετών και…
Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση της σόγιας
H σόγια και τα προϊόντα της είναι πηγές ω-6 λιπαρών οξέων, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και άλλα…