Διαβήτης και πέτρες στη χολή: Υπάρχει σύνδεση;

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις πέτρες στη χολή

Η χοληδόχος κύστη σας είναι όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από το συκώτι σας. Η κύρια δουλειά του είναι να αποθηκεύει τη χολή, ένα υγρό που παράγεται από το συκώτι σας και αφομοιώνει το λίπος. Όταν τρώτε φαγητό, το στομάχι σας απελευθερώνει μια ορμόνη που κάνει τους μυς γύρω από τη χοληδόχο κύστη να συστέλλονται και να απελευθερώνουν τη χολή. Όλα καλά… μέχρι να αρχίσετε να έχετε πόνο, ναυτία και έμετο, και ίσως ακόμη και πυρετό ή ρίγη. Ενώ αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν πολλά προβλήματα, μπορεί να υποδεικνύουν πέτρες στη χολή.

Τι είναι οι πέτρες στη χολή;

Οι χολόλιθοι (χολολιθίαση) είναι σκληρά κομμάτια υλικού που μοιάζουν με βότσαλο που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη. Συνήθως παρασκευάζονται από χοληστερόλη, χολικά άλατα ή μια ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη, η οποία παράγεται από τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χολόλιθων:

  • Πέτρες χοληστερόλης, που έχουν σκληρύνει με χοληστερόλη και έχουν κιτρινοπράσινο χρώμα
  • Χρωστικές πέτρες, που αποτελούνται από χολερυθρίνη και είναι σκούρου χρώματος
  • Μερικοί άνθρωποι έχουν συνδυασμό και των δύο τύπων λίθων.

Οι χολόλιθοι έρχονται σε διάφορα μεγέθη, που κυμαίνονται από μικροσκοπικά σαν κόκκος άμμου έως το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ. Η χοληδόχος κύστη σας μπορεί να δημιουργήσει έναν μεγάλο χολόλιθο, εκατοντάδες μικροσκοπικές πέτρες ή συνδυασμό και των δύο. Όταν οι χολόλιθοι φράζουν τους χοληφόρους πόρους (τους σωλήνες που συνδέουν το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη με το λεπτό έντερο), μπορεί να εμφανιστεί μια σοβαρή και ακόμη και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη στους χοληφόρους πόρους, στο πάγκρεας ή στο συκώτι.

Ποια είναι τα συμπτώματα των χολόλιθων;

Οι πέτρες στη χολή μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα, στην αρχή. Αλλά εάν μεγαλώσουν ή αρχίσουν να μπλοκάρουν τους χοληφόρους πόρους, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα (που συχνά ονομάζονται «επιθέσεις»). Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στην πάνω δεξιά κοιλιακή χώρα που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες
  • Πόνος ανάμεσα στις ωμοπλάτες σας
  • Πόνος στον δεξιό ώμο
  • Δυσπεψία
  • Ναυτία ή έμετος
  • Πυρετός ή ρίγη

Οι κρίσεις της χοληδόχου κύστης τείνουν να συμβαίνουν μετά από ένα βαρύ γεύμα και συνήθως συμβαίνουν το βράδυ ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι προσβολές συνήθως σταματούν όταν οι χολόλιθοι κινούνται και δεν φράζουν πλέον τους χοληφόρους πόρους. Μπορεί να έχετε χολόλιθους που δεν φράζουν τους χοληφόρους πόρους και δεν προκαλούν συμπτώματα. Αυτές οι «σιωπηλές πέτρες στη χολή» που δεν προκαλούν συμπτώματα δεν εμποδίζουν τη χοληδόχο κύστη, το συκώτι ή το πάγκρεας να λειτουργήσει, επομένως δεν χρειάζονται θεραπεία.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια;

Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια ή μετά από μια επίθεση της χοληδόχου κύστης, καλέστε αμέσως το γιατρό σας:

  • Πόνος στην κοιλιά που διαρκεί αρκετές ώρες
  • Ναυτία και έμετος
  • Πυρετός ή ρίγη
  • Ίκτερος (ένα κιτρινωπό χρώμα στο δέρμα σας ή στο ασπράδι των ματιών σας)
  • Ούρα στο χρώμα του τσαγιού
  • Ανοιχτόχρωμα περιττώματα

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν φλεγμονή ή μόλυνση της χοληδόχου κύστης, του ήπατος ή του παγκρέατος. Μπορεί επίσης να είναι σημάδια άλλων σοβαρών καταστάσεων, όπως σκωληκοειδίτιδα, έλκη, παγκρεατίτιδα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Τι προκαλεί τις πέτρες στη χολή;

Οι χολόλιθοι σχηματίζονται εάν η χολή έχει υπερβολική χοληστερόλη ή χολερυθρίνη ή αν δεν υπάρχουν αρκετά χολικά άλατα ή εάν η χοληδόχος κύστη δεν αδειάζει όπως θα έπρεπε. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν πέτρες στη χολή λόγω ορισμένων παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και ορισμένων τύπων δίαιτας.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για πέτρες στη χολή;

Οι χολόλιθοι επηρεάζουν το 10% έως 15% του ενήλικου πληθυσμού. στις ΗΠΑ, 20 έως 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ή θα έχουν πέτρες στη χολή. Ορισμένες ομάδες ανθρώπων έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πέτρες στη χολή σε σχέση με άλλους ανθρώπους:

  • Γυναίκες (οι γυναίκες που χρησιμοποιούν οιστρογόνα ή που είναι έγκυοι είναι πιο πιθανό από άλλες γυναίκες να έχουν πέτρες στη χολή)
  • ηλικιωμένοι
  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό χολολιθίασης

Επίσης, η ύπαρξη οποιασδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις υγείας αυξάνει τον κίνδυνο για πέτρες στη χολή:

  • Κίρρωση
  • Αιμολυτικές αναιμίες
  • Λευχαιμία
  • Ασθένειες του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn
  • Διαβήτης
  • Υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο χολολιθίασης εάν είναι υπέρβαρα. Επίσης, είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλά τριγλυκερίδια, που είναι ένα είδος λίπους που μπορεί να ενθαρρύνει τον σχηματισμό χολόλιθων. Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να έχουν μειωμένη κινητικότητα της χοληδόχου κύστης καθώς και αυτόνομη νευροπάθεια, η οποία μπορεί να προάγει την ανάπτυξη χολόλιθων.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη χολόλιθων είναι η διατροφή. Συγκεκριμένα, άτομα που χάνουν βάρος πολύ γρήγορα, ας πούμε, από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ή από μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων. Η αυξομείωση βάρους, κατά την οποία χάνετε και ανακτάτε βάρος επανειλημμένα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πέτρες στη χολή. Η νηστεία μπορεί να μειώσει την κίνηση της χοληδόχου κύστης, οδηγώντας σε υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης στη χολή.

Πώς διαγιγνώσκονται οι πέτρες στη χολή;

Εκτός από την επισήμανση της παρουσίας συμπτωμάτων, ο γιατρός σας πιθανότατα θα επανεξετάσει το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό σας και θα κάνει μια φυσική εξέταση. Μπορούν να ζητήσεις επιπλέον ορισμένες εξετάσεις, όπως:

Εξετάσεις αίματος

Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία για να βοηθήσουν στην ανίχνευση των χολόλιθων και την προβολή των οργάνων στην κοιλιά σας

Χολοσπινθηρογραφία, η οποία περιλαμβάνει έγχυση ραδιενεργού υλικού για τη διάγνωση μη φυσιολογικών συσπάσεων της χοληδόχου κύστης ή απόφραξης στους χοληφόρους πόρους

Ενδοσκοπική ανάδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP), μια διαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός ενδοσκοπίου στο στομάχι και το λεπτό έντερο για την προβολή των χοληφόρων αγωγών

Πώς αντιμετωπίζονται οι πέτρες στη χολή;

Οι πέτρες στη χολή που προκαλούν «επιθέσεις» και πόνο πιθανότατα θα απαιτήσουν θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

Χολοκυστεκτομή, που είναι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Στη συνέχεια, η χολή θα ρέει απευθείας από το συκώτι στο λεπτό έντερο. (Δεν χρειάζεστε τη χοληδόχο κύστη σας για να επιβιώσετε). Μπορεί να έχετε χαλαρά κόπρανα, αλλά αν αυτό επιμένει, ένα φάρμακο που ονομάζεται χολεστυραμίνη μπορεί να σας βοηθήσει.

Φάρμακα για τη διάλυση των χολόλιθων (θεραπεία διάλυσης από το στόμα). Η ουρσοδιόλη και η χενοδιόλη είναι φάρμακα που περιέχουν χολικά οξέα και μπορούν να διασπάσουν τις πέτρες στη χολή. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται καλύτερα για μικρές πέτρες στη χολή. Μπορεί να χρειαστούν μήνες ή χρόνια θεραπείας για να σπάσουν οι πέτρες.

Μεθυλ τριτ-βουτυλαιθέρας (ΜΤΒΕ). Αυτό είναι ένα διάλυμα που εγχέεται στη χοληδόχο κύστη για να διαλύσει τις πέτρες.

Λιθοτριψία κρουστικού κύματος. Αυτό ανατινάζει τις πέτρες στη χολή σε μικρά κομμάτια.

Μπορείτε να αποτρέψετε τις πέτρες στη χολή;

Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης χολόλιθων κάνοντας τα εξής:

Όχι νηστεία ή παράλειψη γευμάτων

Απώλεια βάρους αργά (1 ή 2 κιλά την εβδομάδα)

Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως

Τρώγοντας λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα με υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης

Φτάνοντας και παραμένοντας σε ένα υγιές βάρος

Τρώτε υγιεινά λίπη (ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο) για να βοηθήσετε τη χοληδόχο κύστη σας να συστέλλεται και να αδειάζει τακτικά

Με στόχο να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου και A1C στο αίμα σας (ένα μέτρο μακροπρόθεσμου ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα) εντός του εύρους στόχου σας.

Total
144
Shares
Σχετικά άρθρα